-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Kino kodas: „Tadas Blinda. Pradžia“, arba Didvyris per prievartą

Pirmas įspūdis – gražu. Filme „Tadas Blinda. Pradžia“ prieš mūsų akis atsiveria Neregėta Lietuva, žėrinti visomis vaivorykštės spalvomis, o lyriškus epizodus spėriai keičia komiški. Dinamiška. Tačiau pirmoje filmo dalyje emociškai nėra už ko „užsikabinti“. Nebent už slidaus intriganto Edmundo.
Istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ kino teatruose pasirodys rugsėjo 23 dieną.
Nuotykių filme „Tadas Blinda. Pradžia“ pagrindinį vaidmenį kūrė Mantas Jankavičius. / Kadras iš kino filmo

Guvus it briedis svajotojas – baudžiauninkas Tadas Blinda (Mantas Jankavičius) nerūpestingai laigo po pievas ir neįtaria, kad Žemaitijoje bręsta drama. Carui panaikinus baudžiavą, Muravjovas Korikas (akt. Donatas Banionis) nusprendžia sukiršinti dvarininkus su varguoliais (vieną iš jų, berods, vaidina Ugnius Kiguolis).

Rusų provokacijos įrankiai – lietuvių/lenkų kilmės karininkas Janekas (Mykolas Vildžiūnas) ir dvarininko Gruiniaus (Vidas Petkevičius) „konsultantas“ Edmundas (Dainius Kazlauskas). Tadas kažkaip netyčia tampa maištininku. Ir dar įsimylėjusiu Gruiniaus dukrą Kristiną (Agnija Ditkovskytė). Jam, kaip maišto lyderiui, teks įrodyti buvusiems baudžiauninkams, kad jų ir dvarponių bendras priešas – rusai.

Išvados

Pasak žurnalo „Veidas“, „Vokiečių specialistai patvirtino, kad Jono Banio scenarijus atitinka visus kino aritmetikos reikalavimus”. Šventa tiesa, tačiau mes – ne pradinukai. Filmas neišvengiamai bus lyginamas su brangiais holivudiniais epais. Juolab, kad „Tado Blindos” interneto tituliniame puslapyje įdėta nuotrauka – tarsi iš filmo „Gladiatorius”. Ambicinga užuomina). Juostos kūrėjai Herojumi sąmoningai pasirinko Žinomą Veidą, o ne Aktorinį Talentą.

Tikėkimės, kad rizika pasiteisins ir žiūrovai ant jo užkibs. Šiaip jau Edmundas nukonkuruoja Tadą Blindą. Be abejo, neigiami personažai spalvingesni, o D.Kazlauskas – talentingas improvizatorius. Tačiau scenarijaus autorius galėjo daugiau padėti pagrindiniam herojui. Blinda neatsiskleidžia tiek, kad imtume pergyventi dėl jo likimo. Herojaus jausmingumą mėginama pabrėžti meilės linija.

Būtų įdomu pamatyti, kaip gimė Tado ir Kristinos ryšys, nes filme jam trūksta priešistorės ir svaresnių motyvų. Nėra tarp aktorių tos „chemijos”, nors tu ką. Vien trumpos scenos ant tiltelio nepakanka įsimylėti. Vienas svarbiausių priekaištų daugeliui epizodų – jie skuboti, neužbaigti emociškai. Laimė, filmo pabaiga kur kas įtaigesnė, įvykiai įtraukia, o pradžia pernelyg „pabirusi” epizodais.

Faktai

Istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“, Lietuva, 2011 m., 110 min.
Režisierius Donatas Ulvydas.
Vaidina: Mantas Jankavičius, Agnija Ditkovskytė, Tatjana Liutajeva, Dainius Kazlauskas, Vidas Petkevičius, Antanas Šurna ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: "Tadas Blinda. Pradžia" anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius