Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2009 01 26

Liepto galas ir kitos istorijos

„Laumės vaikas“ („Changeling“) JAV, 2008m., 140 min. Režisierius Clintas Eastwoodas. Vaidina: A.Jolie, J.Malkovichius, J.Butleris Harneris.
Filmas „Laumės vaikas“ („The Changeling“)
Filmas „Laumės vaikas“ („The Changeling“) / Kadras iš filmo

Siužetas ir kontekstas

1928 m. Amerika. Vieniša motina Kristina Kolins (A.Jolie) gyvena su 9-erių sūnumi Volteriu. Vieną vakarą, grįžusi iš darbo namo, ji Volterio neberanda. Po kelių mėnesių policija suranda pražuvėlį. Kristina tvirtina, kad tai ne jos vaikas. Tą patį teigia Volterio mokytoja ir jo odontologas.

Nepaisant šito, korumpuoti ir savivaliauti mėgstantys policininkai be ceremonijų įkiša sielvartaujančią motiną į beprotnamį. Jeigu ji nebepažįsta sūnaus, vadinasi išprotėjo. Tik padedant pastoriui Gustavui Bryglibui (J.Malkovichius) ir brangiausiai apmokamam miesto advokatui pavyksta demaskuoti policijos pareigūnų nekompetenciją. Tiesa, jiems labai padeda visiškai atsitiktinai aptikti kito šiurpaus nusikaltimo pėdsakai.

Reziumė ir įvertinimas

Šis tikra istorija pagrįstas filmas visų pirma liudija, kad artėjantis prie 80-mečio C.Eastwoodas yra puikios formos. „Laumės vaiko“ peržiūra neprailgsta, nes tokios tikrovės dramos su kenčiančia (ir labai simpatiška) motina negali nejaudinti. Juolab, kad rutuliojantis istorijai, joje išryškėja net trys siužetai. Pagrindinis – tai motinos kova kartu su pastoriumi prieš korumpuotą policiją. Galima įsitikinti, kokios svarbios tokiais atvejais yra dabar naudojamos mokslo žinios, padedančios nustatyti žmogaus tapatybę. Bet yra dar dvi temos, kurios papildo pagrindinę, nors nėra pakankamai išvystytos. Pavyzdžiui, būtų labai įdomu sužinoti, kodėl ir kaip Gordonas Nortkotas (J.Butleris Harneris) tapo žudiku maniaku, nužudęs apie 20 vaikų? Šis vaidmuo – bene pats įdomiausias filme, todėl ir sužadina smalsumą. Antras klausimas: kodėl ir kaip policija įtikino pakeistinuką ir jo motiną apsimesti Volteriu? Būtų galima sukurti dar du filmus apie šias dvi istorijas ir atsakyti į intriguojančius klausimus. O kodėl gi ne? Juk C.Eastwoodas kartą yra susukęs karo dramas „Laiškai iš Ivo Džimos“ ir „Mūsų tėvų vėliavos“, kur tą patį mūšį regėjome japonų ir amerikiečių akimis.

Įvertinimas: 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius