-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 25

Lietuvių režisierių Mantą Kvedaravičių Berlynalėje liaupsino tiek kritikai, tiek spauda

Savaitgalį Vokietijoje pasibaigusiame Berlyno kino festivalyje sėkmė „Berlinalėje“ lydėjo Manto Kvedaravičiaus filmą „Barzakh“. Šis dokumentikos kūrinys gavo 2 prestižinius apdovanojimus. „Ekumeninės“ žiuri jam skyrė apdovanojimą – specialų diplomą, o tarptautinės žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ – pagrindinį apdovanojimą. Šis apdovanojimas skiriamas kino kūrėjams, kurie ypatingą dėmesį atkreipia į kovą už žmogaus teises.
Mantas Kvedaravičius ir „Amnesty International“ žiūri nare Juliane Kohler
Mantas Kvedaravičius ir „Amnesty International“ žiūri nare Juliane Kohler / G.Gnaudschuno nuotr.

Juostoje „Barzakh“ pasakojama apie kankinimus patyrusius žmones, apie artimuosius, belaukiančius žinios apie dingusiuosius, kur net ir mirties patvirtinimas palengvina kasdienybę labiau nei paralyžuojanti nežinomybė.

Festivalio metu filmas susilaukė ne tik kritikų, bet ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesio. Lietuvių režisieriaus filmas buvo aptarinėjimas tokiuose leidiniuose kaip italų „Il Manifesto“, vokiečių „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ ar „Tagesspiegel“.

„Tai trunka nepilną valandą, tačiau apie gyvenimą jis pasako daugiau nei metus trunkantys TV reportažai. Deja, po Berlinalės tokių filmų pamatyti nebegalima, nes jie netelpa į jokias schemas“ („Frankfurter Allgemeine Zeitung“). „Vienas iš geriausių filmų matytų Berlyne” („Il Manifesto“). „Trunkantis vos valandą, šis pasakojimas yra vienas įsimintiniausių Berlinalės debiutų“ (Titel Magazin“). Tai vos keletas spaudos citatų, kuri plačiai nušvietė nelabai tikėtą debiutanto sėkmę.

„Nors ir džiugu sulaukti tokio įvertinimo, tačiau nesureikšminu šių apdovanojimų. Aš supratau, kad einu teisingu keliu ir tikiuosi, kad visi šie įvertinimai man bus tik gera pradžia kitiems projektams ir darbams“, – kalbėjo režisierius Mantas Kvedaravičius.

Filmas „Barzakh“ pelnė ne tik „Amnesty International“ apdovanojimą, bet ir 5 tūkst. eurų premiją. „Amnesty International“ apdovanojimą skyrusi žiuri stebėjosi, jog režisierius be oficialaus leidimo ir itin pavojingomis sąlygomis sukūrė filmą apie realią situaciją Čečėnijoje, apie stingdančią nežinomybę paprastų žmonių gyvenime.

Žiuri teigimu, filmas parodo stiprų įniršį ir neviltį dėl neteisybės ir žmogaus teisių padėties Čečėnijoje po Rusijos pasitraukimo.

Tuo tarpu Ekumeninės žiuri apdovanojimai teikiami nuo 1992 metų. Yra tik vienas lietuvių filmas gavęs tokį pat apdovanojimą. Tai įvyko beveik prieš 20 metų 1992 metais. Tuomet Ekumeninės žiuri prizu buvo apdovanotas režisieriaus Šarūno Barto vaidybinis debiutas „Trys dienos“, dalyvavęs „Naujojo kino forumo“ programoje.

Debiutinį Manto Kvedaravičiaus kūrinį prodiusavo pasaulinio garso suomių kino režisierius Aki Kaurismaki ir jo prodiuserinė kompanija „Sputnik Oy“ bei Lietuvos kompanija „Extimacy Films“, tad festivaliuose „Barzakh“ pristatomas kaip bendros Suomijos ir Lietuvos gamybos filmas. Pasauline filmo distribucija užsiima „The Match Factory“.

Organizatorių nuotr./Kadras ia filmo Barzakh
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Barzakh“

Apie režisierių

Mantas Kvedaravičius gimė 1976 metais, Biržuose. Vilniaus universitete įgijo bakalauro išsilavinimą, kultūrinės antropologijos magistro laipsnis suteiktas Oksfordo Universitete (Didžioji Britanija).

Šiuo metu M.Kvedaravičius studijuoja Kembridžo Universitete (Didžioji Britanija), kur rengia daktaro disertaciją bei monografiją apie valstybės galią ir skausmą.

M. Kvedaravičius 2003-2005 metais dėstė religijos, teisės, ir politikos teoriją Niujorke (JAV). Nuo 2006 metų vykdė tyrimą apie žmonių kankinimus ir dingimus Šiaurės Kaukaze.

Apie festivalį

Berlyno tarptautinis filmų festivalis, kitaip dar vadinamas Berlinale, yra kasmetinis vasario mėnesį nuo 1951-ųjų rengiamas naujų filmų pristatymo festivalis. Jis vyksta Berlyne ir jame dalyvauja filmų kūrėjai iš viso pasaulio.

Šiame festivalyje buvo įteikiami Auksinio lokio ir Sidabrinio lokio apdovanojimai. Festivalis laikomas vienu iš trijų prestižiškiausių tokio tipo renginių pasaulyje, šalia Venecijos ir Kanų filmo festivalių. Berlynalė festivalis šiemet vyko 61-ąjį kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius