-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 01

Lietuvos kino centras apgailestauja, kad menininkams tenka ginti savo teisę kurti be cenzūros

Lietuvos kino centras, vertindamas pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl skirtos paramos režisieriaus Jono Vaitkaus filmui „Demonų amžius“, (ankstesnis darbinis pavadinimas – „Salomėja Nėris“, scenarijaus autorius – Saulius Šaltenis), reiškia susirūpinimą dėl kuriamos dirbtinos sąsajos tarp nesusijusių įvykių, kultūros reikalų politizavimo bei kūrėjų laisvės ribojimo.
Rolandas Kvietkauskas
Rolandas Kvietkauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sugretinus 2013 metais filmo „Demonų amžius“ parengiamųjų darbų finansavimą su dabar vykstančiu Ukrainos ir Rusijos konfliktu yra manipuliuojama situacija ir klaidinama visuomenė, sudarant įspūdį, kad valstybės institucija gali propaguoti sovietmečio ideologiją. Tokios interpretacijos – nepagrįstos, nėra nei etiškos, nei pateisinamos.

Finansavimas minimo projekto parengiamiesiems darbams buvo skirtas praėjusiais metais, remiantis Kino įstatyme numatytomis kino finansavimo taisyklėmis.

Svarstant paraiškas valstybiniam finansavimui gauti yra vertinama ne tik filmo tema, bet ir scenarijus, režisūriniai sprendimai, meninė, estetinė, edukacinė, pažintinė vertė, projekto idėjos aktualumas ir originalumas, kūrėjų patirtis ir profesionalumas, buvusių projektų sėkmė. Nei su įvykiais Ukrainoje, nei su jokiomis politinėmis aktualijomis šie sprendimai jokių sąsajų neturi.

Apmaudu, kad praėjus metams po to, kai režisierių R.Abukevičiaus ir I.Kurklietytės namuose Vilniuje buvo atlikta krata dėl sukurto filmo „Lengvas raganavimas“, vėl yra kvestionuojama kūrėjų laisvė.

Tos pačios taisyklės galioja ir viešoje erdvėje minimam projektui „Nameisio žiedas“, kurio paraiškovai valstybinio finansavimo siekė antrus metus.

Lietuvos kino centras apgailestauja, kad, užuot tinkamai pateikus projektą, galintį konkuruoti su kitais kūrybiniais sumanymais, politinėmis spekuliacijomis siekiama į jį atkreipti dėmesį. Dėl tokių interpretacijų savo teisę kurti be cenzūros turi įrodinėti menininkai.

„Apmaudu, kad praėjus metams po to, kai režisierių R.Abukevičiaus ir I.Kurklietytės namuose Vilniuje buvo atlikta krata dėl sukurto filmo „Lengvas raganavimas“, vėl yra kvestionuojama kūrėjų laisvė. Kaip ir tuomet, taip ir dabar Lietuvos kino centras pabrėžia, kad mūsų valstybėje negali būti vykdoma kūrėjų analizuojamų temų kontrolė. Atkreipiame dėmesį ir į tai, kad su filmo „Demonų amžius“ sumanymu yra susipažinęs tik labai nedidelis ratas žmonių – žiniasklaidoje komentuojantieji apie projektą spėlioja iš pavadinimo. Todėl dar keisčiau atrodo sumanymo kritika iš akademinės bendruomenės, kuriai taip pat labai svarbi žodžio laisvė bei argumentuota ir sąžininga diskusija, atstovų. Lietuvos kino centras prašo kritiškai vertinti viešojoje erdvėje skelbiamas nuomones ir vertinimus“ – rašoma centro išplatintame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius