Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 25

LUX kino apdovanojimas: kokie filmai aktualiausi Europai?

LUX kino dienos jau netrukus rinks geriausią europietišką filmą, kuriuos pristatys visuomenei nuo gruodžio 1 dienos. Slovėnų juosta „Klasės priešas“, prancūziškoji „Merginų gauja“ ir Lenkijos kino perlu vadinama „Ida“, kurio siužetas labiausiai palies žiūrovų širdis?
Filmo „Ida“ plakatas LUX kino dienose
Filmo „Ida“ plakatas LUX kino dienose / Organizatorių nuotr.

Debiutiniame slovėnų režisieriaus Roko Bičeko filme „Klasės priešas“ verda paauglių emocijos, atmosferą kaitina baisūs įtarimai ir kaltinimai naujajam mokytojui. Scenarijus paremtas tikrais įvykiais, kuriuos režisierius patyrė būdamas mokinys.

2013 m. Venecijos kino festivalio debiutų programoje „Kritikų savaitė“ filmas „Klasės priešas“ apdovanotas Europos kino kritikų federacijos prizu ir pagerbtas septyniais prizais Slovėnijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose.

„Ne tik klasė, bet ir mokytojai, ir mokinių tėvai yra įtraukti į šią istoriją, atspindinčią slovėnų visuomenės problemas“, – apie filmą rašo „The Holywood Reporter“.

Imdb vertina: 8,0/10

VIDEO: RAZREDNI SOVRAŽNIK (Class Enemy) Official Trailer (2013) HD - english subtitles

„Merginų gauja"

Į LUX kino apdovanojimą pretenduoja ir prancūzų režisierės Céline Sciamma kino juosta „Merginų gauja“.

Šio filmo pagrindinė herojė nesijaučia laiminga. Sutikusi tris pašėlusias bendraamžes merginas ji pakeičia savo vardą, stilių, meta mokyklą tikėdamasi, kad tai padės jai išsilaisvinti. Tai gili ir įtraukianti istorija apie skausmingą brendimo patirtį.

„Pabudę troškimai, moteriškumo galia ir noras pabėgti nuo to, kas jau nulemta, tai svarbiausi momentai, kalbant apie šių keturių merginų gyvenimą“, – teigia režisierė Céline Sciamma.

San Sebastiano filmų festivalyje šis filmas buvo apdovonotas kaip geriausiai atspindintis moters gyvenimą.

Imdb vertina: 6,7/10

VIDEO: BANDE DE FILLES - Bande Annonce Officielle (B.A.BA)

„Ida“

Trečiasis nominuotas filmas – lenkų režisieriaus Pawelo Pawlikowskio drama „Ida“, pretenduojanti į „Oskarą“ ir vadinama vienu sėkmingiausiu lenkišku filmu per pastaruosius 20 metų.

Anot kino kritikės Živilės Pipinytės, tai tarsi kelio filmas, kuris tarptautinę publiką patraukia kalbėdamas apie skaudžius dalykus – holokaustą ir negyjančias lenkų bei žydų tarpusavio santykių žaizdas.

„Ida“ – pasakojimas apie vienos šeimos, tačiau skirtingų kartų ir pasaulių moterų susitikimą, pakeisiantį jų likimus. Jauna mergina, besiruošianti tapti vienuole, ir jos teta, buvusi artima komunistų valdžiai teisėja, leidžiasi į kelionę, kurioje iš naujo pažins savo praeitį, viena kitą ir save.

Imdb vertina: 7,5/10

VIDEO: IDA Movie Trailer (2014)

Kino mylėtojai gali balsuoti už labiausiai patikusį filmą šiame puslapyje.

Filmai bus rodomi: Vilniuje, kino teatre „Pasaka“ – gruodžio 1 d. „Klasės priešas“, gruodžio 2 d. „Merginų gauja”, gruodžio 3 d. „Ida”. Kaune, kino teatre „Forum Cinemas“ – gruodžio 8 d. „Klasės priešas“, gruodžio 9 d. „Merginų gauja”, gruodžio 10 d. „Ida”. Klaipėdoje, kino teatre „Forum Cinemas“ – gruodžio 3 d. „Klasės priešas“, gruodžio 4 d. „Merginų gauja”, gruodžio 5 d. „Ida“. Filmų seansai nemokami.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius