Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 18

Matelio „Kino gerumo pamokos“ privers vaikus šypsotis

Renginiais Taline ir Elektrėnuose startavo iki šių metų galo truksiantis projektas „Kino Gerumo Pamokos“. Režisieriaus ir prodiuserio Arūno Matelio kūrybinės grupės projekto, skirto Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimui, tikslas – tarptautinį pripažinimą pelniusio dokumentinio filmo „Prieš Parskrendant į Žemę“ labdaros rodymai Lietuvoje ir užsienyje, siekiant gerais darbais pagelbėti ar tiesiog pradžiuginti mažuosius, sergančius onkologinėmis ligomis čia, Lietuvoje, ir užsienyje.
Kino režisierius Arūnas Matelis
Kino režisierius Arūnas Matelis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Kino Gerumo Pamokos“ taip pat turi tikslą priminti, jog savo krašto gimtadienio proga galime ne tik imti dovanas ar suruošti iškilmes sau, bet pagaliau esame pakankamai subrendę, kad savo šventės proga džiaugsmą dovanotumėme kitiems. 

Ši idėja gimė po daugybės spontaniškų gerumo akcijų, kurias jau anksčiau šis filmas įkvėpė įvairiose pasaulio šalyse. Pavyzdžiui, daugiau kaip 100 Japonijos muzikantų po „Prieš Parskrendant į Žemę“ rodymo per nacionalinį NHK TV kanalą, įkvėpti filmo, savomis išgalėmis atvyko į Lietuvą, surengė čia labdaros koncertą, o surinktas lėšas skyrė Kauno klinikoms būtinai vaikų onkologinės diagnostikos įrangai įsigyti. Lietuvos vaikai iš Kretingos, Salantų ir Vilkaviškio (projektas „Kad būtų linksmiau“) nusprendė nupiešti 60 paveikslų ir padovanoti visame pasaulyje sunkiai sergančių vaikų ligoninėms. Panašių pavyzdžių yra daug daugiau.

„Kino Gerumo Pamokų“ Taline dieną filmo demonstravimą lydėjo ir unikalus kinematografinis eksperimentas – Talino ligoninėje besigydančių nuo leukemijos vaikų sukurtas animacinis filmas, kurio kūrimą parėmė ir padėjo realizuoti Estijos lietuvių jaunimo sąjunga, Dailės akademijos animacijos skyriaus studentai ir Kopli jaunimo centras.  Besigydantiems nuo leukemijos ligoninės vaikams  buvo surengtos vienos dienos kino kūrybinės dirbtuvės, kurių metu „lėlės technika“ buvo sukurtas bendras filmukas apie mažųjų pasaulio stebuklus. Lietuvos jaunimo projekto „Kad būtų linksmiau“ dalyviai taip pat atvyko į „Gerumo Pamokas“ Taline ir miesto vaikų onkologinei ligoninei ta proga padovanojo 15 linksmų ir spalvingų piešinių.

„Dalyvavimas šiose „Kino Gerumo Pamokose“ suteikė labai gerą jausmą, kurį išvydau ir kitų rengėjų veiduose – tai dalijimosi/dovanojimo džiaugsmas, kai tiesiogiai atiduodi gabalėlį savo šilumos, energijos ir  laiko, pajunti, kad neprašydamas esi į kažkieno kambarį nors keletą saulės spindulių įleidęs“, – mintimis dalijosi dirbtuves organizavusi Laima Kirsimaa iš Estijos lietuvių jaunimo sąjungos. 

Po „Prieš Parskrendant į Žemę“ ir Talino ligoninės vaikų sukurto filmo demonstravimo populiariame kino centre „Kinomaja“, kuriame dalyvavo ir projekto iniciatorius A.Matelis, Lietuvos ambasada Taline pakvietė projekto dalyvius bičiuliškam pabendravimui. Apie šią akciją – „Kino Gerumo pamokas“ – informavo ir didžiausias Estijos dienraštis „Postimees“.

Kino Gerumo pamokos jau startavo ir Lietuvoje. „Prieš Parskrendant į Žemę“ rodymą Elektrėnuose lydėjo moksleivių gerumo akcija, kurios metu jie savo spalvingais piešiniais papuošė vietos ligoninės sienas ir surengė kūrybinį poezijos vakarą.

Projekto iniciatorius Arūnas Matelis sakė: „Labai norėjosi mūsų krašto tūkstantmetį paminėti kažkaip kitaip – paprasčiau, o kartu ir žmogiškiau, bet sunku buvo numatyti, kad bus tokie išradingi ir geranoriški mūsų tautiečiai tiek Lietuvoje, tiek svetur. Po šių gerumo akcijų labai smagu didžiuotis savo gentainiais ir tuo, kad svetur galime eksportuoti ne tik tvirtas rankas, kartais stipriai laikančias beisbolo lazdą, bet ir rankas, suteikiančias kitiems meilę, šilumą ir tikėjimą.“

Iki šių metų galo planuojama dar keliasdešimt „Kino Gerumo Pamokų“ Lietuvoje ir svetur.

Projektą įgyvendina A.Matelio kūrybinė grupė „Nominum“ ir „KiNo Kontora“, o prie jų prisijungia vis daugiau partnerių: savo bendradarbiavimą pasiūlė Kultūros rėmimo fondas, Savivaldybių asociacija, Vilniaus apskritis, Kauno miesto savivaldybė, Užsienio reikalų ministerija, Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas, projektas „Kad būtų linksmiau“ bei Mamų unija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius