Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 14

Moterys drąsinamos Šv.Kalėdas pasitikti geresniame pasaulyje

Europos šalių kino forumas „Scanorama” ir Moterų informacijos centras (MIC), norėdami padrąsinti Lietuvos moteris šias Šv. Kalėdas pasitikti geresniame pasaulyje – pasaulyje be smurto, jau šį ketvirtadienį moteris sukvies į specialų nemokamą danų režisierės Susanne Bier filmo „Geresniame pasaulyje” kino seansą.
Kadras iš filmo ,,Geresniame pasaulyje”
Kadras iš filmo ,,Geresniame pasaulyje” / Rež. Susanne Bier
Temos: 2 Smurtas Moteris

Smurto prieš moteris problema, nors ir būdama aktualia socialine, ekonomine ir net psichologine problema, vis dar egzistuoja užribyje: visuomenė problemos nemato, moterys bijo apie tai kalbėti, vengia kreiptis pagalbos ir siekti pokyčių. Pasak Jūratės Šeduikienės, MIC direktorės, tokios akcijos visų pirma yra skirtos problemai paviešinti. „Kol kiekviena nesuvokiame, kad smurto šeimoje problema yra kur kas arčiau, nei dažnas linkęs manyti, tol šios problemos sprendimo būdai lieka apaugusiame stereotipais užribyje (smurtaujama tik asocialiose šeimose, muša, reiškia myli, ji pati prisiprašė ir t.t.)” , – teigia J. Šeduikienė. 

Nors statistika skelbia, kad kas trečia Lietuvos moteris yra patyrusi smurtą, MIC vadovė neskirsto moterų į patiriančias smurtą ir „kitas”. „Esu tikra, kad su smurtiniu elgesiu esame susidūrusios kiekviena. Tik vėlgi dėl tų pačių stereotipų mums gėda tai prisipažinti, juolabiau viešai. Kita problema – dažnai net nesugebame identifikuoti smurto, nes daugelį jo formų priimame kaip gyvenimo normą, tradicijas ir pan.”, – sakė ji.

Gražinos Arlickaitės, Europos šalių kino forumo „Scanorama” direktorės, teigimu, kultūros atstovų įtraukimas į kritinių socialinių problemų eskalavimą yra ypač svarbus. „Menas, ir ypač kino menas, gali prabilti apie sudėtingiausias problemas. Neretai netgi atskiras kino filmas netikėtai paskatino esminius pokyčius vienos šeimos namuose ar netgi visoje šalyje. Scanoramos festivalyje rodomas autorinis kinas dažnai atveria tuos skaudulius, kuriuos pati visuomenė ar žmogus slepia. Smurtas prieš moteris – viena tokių temų kine,” – sako festivalio direktorė. Pasak jos, šiam specialiajam seansui pasirinktas naujausias Susanne Bier filmas „Geresniame pasaulyje” tam, kad padrąsintų: „Norisi ne dar kartą priminti, kokiomis skausmingomis sąlygomis kartais gyvena mūsų moterys, o, priešingai, padėti įžvelgti gerąsias gyvenimo puses ir padrąsinti moteris pagaliau ryžtis pokyčiams. Juk geresnis pasaulis neabejotinai tas, kuriame nėra vietos smurtui, bet yra daug vietos meilei.“ – sakė Gražina Arlickaitė.

Specialiojo seanso organizatoriai mano, kad geresnio gyvenimo, gyvenimo be smurto paieškas pirmiausia skatina moterų suvokimas, jog nesi vienintelė tokia, todėl į šį specialųjį seansą kviečiamos moterys, nepriklausomai nuo to, ar smurtą joms teko patirti, ar ne. Šioje akcijoje svarbiausias noras išreikšti paramą. „Atvirame kino seanse tikimės sulaukti skirtingo amžiaus, skirtingų profesijų, požiūrių moterų; ir visuomenei žinomų moterų, politikių, savo dalyvavimu panorusių atkreipti visuomenės dėmesį į smurto prieš moteris egzistavimą,” – sakė Gražina Arlickaitė. Šiuo simboliniu moterų susibūrimu bus vainikuojamos Moterų informacijos centro surengtos „Šešiolika dienų be smurto prieš moteris”.

Vienos iškiliausių Europos režisierių Susanne Bier filmas „Geresniame pasaulyje” tapo žiūrimiausiu šių metų „Scanoramos” filmu. „Geresniame pasaulyje” pasakojama dviejų šeimų istorija. Mokykloje užgauliojami ir dėl vietos po saule kovojantys vaikai, besiskiriantys tėvai, kovą su vėžiu pralaimėjusi mama ir vieni likę tėtis su sūnumi – tokia „Geresnio pasaulio” herojų realybė. Nepaisant visų juos užklumpančių išgyvenimų, jie tiki, kad geresnis pasaulis – tai tas, kuriame yra meilė. Tai jaudinanti istorija apie nykstančius idealus ir asmeninį pasirinkimą tarp keršto ir taikos. Tai pasakojimas apie sužydinčią pavojingą draugystę, į nugarą kvėpuojančią vienatvę, skausmą ir meilę.
 
Prie nemokamo filmo „Geresniame pasaulyje” (rež. Susanne Bier) seanso, kurį rengia Europos šalių kino forumas „Scanorama” ir Moterų informacijos centras, geranoriškai prisidėjo kino centras „Forum Cinemas Vingis”, žurnalas „Moteris”, naujienų portalas moteris.lt, 15min.lt, AVON, Electrolux, „Šviežia kava”, įrašų kompanija „Produce Records”. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius