-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 12

Naujausias filmas apie Harį Poterį : užkandis prieš pagrindinį patiekalą

Kino kritikai penktadienį iš esmės teigiamai įvertino „tamsiausią ir nevilties kupiną“ filmą apie berniuką burtininką Harį Poterį, praėjus kelioms valandoms po jo pasaulinės premjeros Londone.
Filmas „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“
Filmas „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“ / Kadras iš filmo

Filmas „Haris Poteris ir mirties relikvijos. I dalis“ („Harry Potter and the Deathly Hallows: Part One“ yra pirmasis iš paskutinių dviejų, sukurtų pagal paskutinę (septintąją) britų rašytojos J.K.Rowling romanų serijos knygą. Ši premjera buvo labai jaudinanti pagrindinėms filmo žvaigždėms, kurios tiesiogine prasme užaugo kino studijose.

Pirmosiose naujojo filmo recenzijose giriama jame sukurta niauri atmosfera, tačiau daugeliui kritikų susidarė įspūdis, jog jis tėra įžanga į šios istorijos finalą, kuris kino teatrus turėtų pasiekti ateinančią liepą.

Holivudo naujienų žurnalas „Variety" rašo, kad šis filmas „tamsus ir kupinas nevilties“ taip pat „slegiantis ir pagaunantis siužeto vingiais, persmelktas gilaus vienatvės ir praradimo pojūčio“.

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Independent“ gyrė „kai kurias kerinčias scenas“ taip pat vadino šį filmą „užkandžiu prieš pagrindinį patiekalą ateinančią vasarą".

Tuo tarpu dienraštis „The Guardian“ apie visą Hario Poterio epopėją atsiliepė nelabai palankiai.

„Mirties relikvijos„ atrodo puikiai – ta prasme, jog jo fasadas atrodo puikiai“, – rašo laikraštis, tačiau iškart priduria, jog susidaro įspūdis, kad visiems šiems filmams „stinga sąmojo, šilumos ir žmoniškumo, kad išliktų ne vien trumpalaikis įspūdis“.

Pirmoji „Mirties relikvijų“ dalis daugelyje šalių bus pradėta rodyti nuo lapkričio 19 dienos, o abiejų paskutinių dalių filmavimas buvo baigtas anksčiau šiais metais.

Aktorių likimas neaiškus

Tūkstančiai Hario Poterio nuotykių gerbėjų ketvirtadienį susirinko Lesterio aikštėje Londone, tikėdamiesi bent akies krašteliu pamatyti 21 metų Danielį Radcliffe'ą , 20–metę Emmą Watson ir 22 metų Rupertą Grintą, kurie visose aštuoniose dalyse vaidina Harį Poterį ir jo geriausius draugus – Hermionę Įkyrėlę bei Roną Vizlį.

Ši aktorių trijulė tapo milijonieriais, tačiau jų ateitis tampa miglota, nutraukiant ryšius su didžiojo ekrano personažais ir žengiant į suaugusiųjų pasaulį.

„Tai buvo milžiniška mano gyvenimo dalis, ir manau, kad man visam laikui išliks fantastiški prisiminimai, – D.Radcliffe'as sakė televizijai „Sky News“ per iškilmingą sutikimo ceremoniją. – Tačiau dešimt metų vaidinant vieną personažą – ilgas laikas, o aš taip pat pasiruošęs judėti į priekį.“

„Gerbėjai būtų įtūžę, jeigu būtume mėginę visa tai sudėti į vieną filmą – mes negalėjome taip pasielgti, nors kiek gerbdami šią knygą“, – aktorius kalbėjo apie dvi finalines Hario Poterio nuotykių dalis.

E.Watson, trumpai nusikirpusi plaukus, ko negalėjo padaryti, kol vaidino Hermionę, pareiškė: „Tai išties jaudina – verkiau, pirmą kartą žiūrėdama šį filmą“.

„Jis man žadina tiek daug prisiminimų – mes jį sukūrėme per dvejus metus. Aš užaugau šioje filmavimo aikštelėje; išties labai keista, kad visa tai baigiasi“, – pridūrė aktorė.

Visi filmai – sėkmingi

Nors Londone smarkiai lijo, gerbėjų minia Lesterio aikštėje, kur tradiciškai vyksta filmų premjeros, susirinko likus kelioms valandoms iki peržiūros.

Vienas iš gerbėjų išreiškė pagarbą J.K.Rowling, pareiškęs: „Jūs pavertėte mūsų vaikystes magiškomis, Džo“.

„Perskaitėme visas knygas ir matėme visus filmus. Aš jau nebesuskaičiuoju, kiek kartų – tikriausiai apie tris arba keturis“, – sakė 23 metų Sheba Sahir.

Pirmasis filmas apie Harį Poterį buvo išleistas 2001 metais, praėjus ketveriems metams po to, kai buvo išspausdinta pirmoji J.K.Rowling knyga. Visi šeši ankstesni filmai pasaulyje uždirbo 5,4 mlrd. dolerių.

Kiekvienoje šios kino sagos dalyje vaizduojami Hario ir jo draugų nuotykiai Hogvartso burtininkų mokykloje, taip pat jų kova su stiprėjančiomis tamsiojo mago lordo Voldemorto jėgomis. Šis burtininkas anksčiau nužudė Hario Poterio tėvus ir yra pasiryžęs sunaikinti jį patį.

Daugiau knygų neplanuoja

Pirmojoje „Mirties relikvijų“ dalyje vaizduojama, jog Voldemortas ir jo pagalbininkai užvaldė didelę dalį burtininkų pasaulio, o Hariui Poteriui nuolat gresia pavojai.

Haris, Hermionė ir Ronas palieka saugų prieglobstį mokykloje ir savo šeimose, iškeliavę vieni ieškoti horkruksų – daiktų, kuriuose Voldemortas yra paslėpęs savo sielą. Sunaikinę horkruksus, jaunieji burtininkai pagaliau įveiktų piktąjį magą.

Pirmoji „Mirties relikvijų“ dalis neturi aiškios pabaigos, o visos filmų serijos atomazga įvyks aštuntajame filme – jame bus vaizduojamas Hario Poterio ir jo šalininkų paskutinis mūšis su tamsiomis Voldemorto pajėgomis.

Septintosios dalies premjeroje dalyvavo ir kitos šių filmų žvaigždės, tarp jų „Oskarui“ nominuoti britų aktoriai Helena Bonham–Carter  ir Ralphas Fiennesas, kuris vaidina Voldemortą.

Tuo tarpu J.K.Rowling leido suprasti, kad kol kas nerašo jokių naujų knygų apie Harį Poterį.

„Manau, tai mažai tikėtina, tačiau niekada nesakysiu niekada, – pabrėžė ji. – Kol kas neplanuoju to daryti.“

„Jeigu rašyčiau kitą knygą, manau, būtų mažai tikėtina, kad Haris taptų jos centriniu veikėju. Manau, ši istorija baigta“, – pridūrė rašytoja.

Pasaulyje iš viso parduota daugiau nei 400 mln. knygų apie Harį Poterį egzempliorių. Jos yra išverstos į 69 kalbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius