-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 03

Paskutinė Jasono Stathamo riba

Britų aktorių Jasoną Stathamą galima drąsiai vadinti šių dienų kovinių veiksmo filmų karaliumi. Jis jau dabar užsitarnavo garbingą vietą tarp tokių elitinių kino žanro atstovų kaip Sylvesteris Stallone, Arnoldas Schwarzennegeris ir Jeanas Claude‘as Van Damme‘as. Tačiau šio charizmatiško aktoriaus kelias į kiną ir jo karjeros pradžia visiškai nežadėjo tokios šlovės veiksmo filmų žanre, kurią Jasonas turi dabar, todėl verta apžvelgti visą aktoriaus filmografiją nuo pradžios iki dabarties.
Jasonas Stathamas ir Izabela Vidovic
Jasonas Stathamas ir Izabela Vidovic
Temos: 1 Multikino

Guy‘us Ritchie‘is ir kriminalinis Londonas

Per visišką atsitiktinumą patekęs į debiutinį kultinio britų režisieriaus Guy‘aus Ritchie‘io filmą „Lok, stok arba šauk“ (Lock, Stock and Two Smoking Barrels), Jasonas puikiai pasirodė, nes būtent vaidybos plane jis atsiskleidė kaip gana geras draminis aktorius, sugebantis natūraliai perteikti savo vaidinamus personažus kad ir kokia sudėtinga būtų scena. Tai iškart krito į akis filmo kūrėjams, režisieriui ir žiūrovams, todėl jau sekančiame Guy‘aus filme aktorius gavo pagrindinį vaidmenį. 2000 metais pasirodžiusioje antroje režisieriaus juostoje „Vagišiai“ (Snatch) Jasonas įkūnijo labai įdomų veikėją pravarde „turkas“, kuris taipogi, kaip ir jo debiutiniame filme, turėjo atsiskleisti iš įvairių pusių, o ypač iš draminės, nes personažo reikalai juostoje nebuvo patys geriausi. Po tokių įsimintinų gastrolių pas Guy‘u Ritchie‘į, aktorių pastebėjo ir JAV kino prodiuseriai, todėl jo kelionė į didįjį kiną prasideda už Atlanto.

Pirmieji amerikietiški filmai ir antrarūšiai vaidmenys

Po itin sėkmingų ir kultinį statusą užsitarnavusių dvejų pirmų aktoriaus filmų, Jasonas buvo pasiryžęs užkariauti ir amerikietišką kino rinką, tačiau pirmieji jo filmai buvo visiškai nenusisekę. Kalba eina ne tik apie finansinį juostų fiasko, tačiau ir aktoriaus pasirodymą jose. Dramoje apie reperius „Pagarsink“ (Turn It Up), aktorius gavo labai mažytį vaidmenį, kuris galėjo padaryti įtaką jo ateities planams. Po itin nesėkmingo pasirodymo, aktorius sulaukė dar vieno smūgio bandydamas įsitvirtinti fantastiniame žanre. Suvaidinęs fantastinio Johno Carpentero filmo „Marso vaiduokliais“ (Ghosts of Mars) antrame plane, aktorius buvo visiškai užtemdytas kitais, jau seniai žinomais amerikiečių žvaigždūnais. Filmas irgi netapo hitu, kas dar labiau sustabdė jo optimistišką veržimasi į Holivudo olimpą. Tais pačiais 2001 metais britas pasirodo dar viename fantastiniame filme „Vienveidis“ (The One), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko jau tais laikais labai populiarus Jetas Li. Tai buvo pirmas jų susipažinimas, kuris nulėmė dar keturis ateityje pasirodžiusius bendrus projektus. Filmas nesulaukė didelės finansinės sėkmės, tačiau jis sugebėjo šiek tiek stipriau įtvirtinti Jasoną JAV žemėje.

Ištrauka iš filmo "Paskutinė riba"
Ištrauka iš filmo "Paskutinė riba"

Transporteris ir pirmasis Jasono hitas

Pirmuoju tikru hitu, pradėjusiu formuoti Jasoną Stathamą į tikrą veiksmo filmų žvaigždę tapo Luco Bessono prodiusuotas projektas „Transporteris“ (The Transporter). Pasirodydamas visiškai sau nebūdingame amplua, stilingu kostiumu pasipuošęs aktorius meistriškai kovėsi su blogiukais ir jam buvo visiškai nusispjaut į tai, kiek priešininkų vienu kartu jis turės pašalinti. Būtent tokiais triukais kažkada galėjo pasigirti senosios mokyklos veiksmo filmų žvaigždės Stallone ar Schwarzennegeris. Kitu filmu, primenančiu pirmuosius aktoriaus darbus, tapo kriminalinė komedija „Itališkas apiplėšimas“ (The Italian Job), kuriame be Jasono pasirodė labai daug puikių ir žinomų aktorių. Tai nesutrukdė charizmatiškajam britui siekti savo, ir filme jis pasirodė itin gerai. Šįkart jis nebuvo užtemdytas savo žymiai populiaresnių kolegų.

Įdomesniu ir tikrai labai nebūdingu vaidmeniu žinomam veiksmo filmų asui tapo pasirodymas kriminalinėje dramoje „Mobilusis“ (Cellular), kuriame aktorius įkūnijo korumpuotą policininką ir tuo pačiu suvaidino pagrindinį filmo antagonistą. Smagus ir retas reginys, kai toks „kietas bičas“ kaip Jasonas filmo metu būna nurungiamas. 2005 metai buvo itin darbingi aktoriui, nes jis į savo filmografiją įrašė net keturis visiškai skirtingų žanrų filmus. Kriminalinis trileris „Chaosas“ (Chaos), nesulaukęs didėlio susidomėjimo tapo tam tikru atradimu DVD nuomininkams, kurie tais pačiais metais leido filmui atsidurti tarp pačių geidžiamiausių nuomos punktų juostų. Mažo biudžeto drama „Londonas“ (London) dar kartą parodė, jog aktorius gali suvaidinti ne tik kietus vyrus. Kaip bebūtų gaila, čia vienas paskutiniųjų jo pasirodymų tokiame žanre. Tais metais aktorius po penkerių metų pertraukos vėl susijungia su savo senu bičiuliu, režisieriumi Guy‘u Ritchie‘iu, ir kartu jie sukuria tikrą azarto ir kriminalo šou juostoje „Revolveris“ (Revolver). Visą filmų paradą uždaro sėkminga antroji „Transporterio“ dalis (The Transporter 2), kuri kartu galutinai įtvirtina aktorių kaip veiksmo filmų žvaigždę. Filme aktorius dar labiau buvo įsiutęs, todėl žiūrovai gavo daug kokybiškų veiksmo scenų, kurios tapo firminiu aktoriaus ženklu.

Ištrauka iš filmo "Paskutinė riba"
Ištrauka iš filmo "Paskutinė riba"

Stathamas vaidina Stathamą kino žanre Stathamas

Jasonas Stathamas netapo eilinių veiksmo filmų aktoriumi, tačiau jo reputacija buvo šiek tiek sugadinta, nes žiūrovai matė jį vieninteliame amplua – nesunaikinamo vyruko. Tenka pripažinti, jog tai visiška tiesa ir tik vos keli kino projektai sugeba pasigirti išradingumu. Vienu iš tokiu filmu tapo 2006 metais pasirodęs chaotiškas ir tiesiog stogą raunantis veiksmo žanro šedevras „Adrenalinas“ (Crank). Čia geriausias iki šiol Jasono kaip aktoriaus pasirodymas kine, kuriame jis tiesiog negailėjo savęs. Po tokios įsimintinos juostos atėjo laikas ir rutinai, kurią atstojo tokie vienkartinės peržiūros projektai kaip „Partneriai mirti“ (War), „Mirties lenktynės“ (Death Race), „Transporteris 3“ (The Transporter 3“), ‚Adrenalinas 2“ (Crank: High Voltage), „Mechanikas“ (The Mechanic), „Blitz“ (Blitz), „Nesunaikinami“ (The Expendables).

Tuo pat laikotarpiu kinuose pasirodydavo ir intelektualesnio pobūdžio juostos, kurios bent kiek sugebėjo įnešti spalvų į pilką Jasono kasdienybę kovinių filmų žanre. Vienas įdomesnių ir geresnių bankų apiplėšimų tematikos filmų tapo 2007 metais pasirodęs „Apiplėšimas Beikerio gatvėje“ (The Bank Job). Be jokių kumščių, vien tik dialogais įtampoje buvo galima išlaikyti visą filmą. Vienas retesnių paskutinių metų aktoriaus filmų, kuriame jam neteko prakaituoti susiduriant su blogiukais. Taipogi galima paminėti ir amerikiečių perdirbinį prancūzų filmui „13“ (13), kuriame aktorius atliko antraplanį, tačiau labai esminį vaidmenį.

Paskutiniai aktoriaus projektai irgi gana tiesmuki ir vienodi, tačiau ir juose galima surasti šviesią pusę. „Profesionalai“ (The Killer Elite), „Nesunaikinami 2“ (The Expendables 2), „Profas“ (Safe) ir „Parkeris“ (Parker) vėl atstatė aktorių į buvusią formą bei leido jam reikštis savo kumščiais tiek, kiek jis pats išgali. Pasirodžius „Kolibrio efektui“ (Hummingbird) aktorius staiga persikūnijo į dramatinį vaidmenį, kuriame kumščiai buvo nustumti į antrą planą. Toks geras ėjimas leido jam vėl pasireikšti iš gana puikios pozicijos, kai aktoriniai sugebėjimai vertingesni už fizinius triukus, kuriais vadovaujasi beveik visi paskutiniai Jasono darbai.

Po itin įsimintino aktoriaus pasirodymo „Kolibrio efekte“, laikas atėjo žymiai brutalesniam ir tikrai ne prastesniam šou. „Paskutinė riba“ (Homefront), kuriam scenarijų parašė pats Sylvesteris Stallone, žymiai skiriasi nuo tų filmų, kuriuose aktoriui tenka kovoti prieš blogio jėgas. Filme jis tampa tėvu, kurio tikslas apsaugoti savo mylimą dukrelę. Juosta labai primena „Pagrobimą“ su Liamu Neesonu, kuriame tėvas taip pat turi rūpintis savo vaiko gerove ir neleisti jam būti nuskriaustam. Kūrėjai juostoje akcentavo būtent tėviškos meilės stiprumą, o ne Jasono kerštą, todėl žiūrovai turėtų būti patenkinti filmu, kuriame netrūks nei dramos, nei veiksmo, nei įtampos.

„Paskutinė riba“ Lietuvos kino teatrus pasieks jau gruodžio 13 dieną.

Filmas "paskutinė riba"
Filmas "paskutinė riba"

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius