Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 27

Pradėta lietuviškų filmų, galinčių pretenduoti į „Oskarą“, atranka

JAV Kino meno ir mokslo akademijos (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) patvirtintas „Oskaro“ komitetas lietuviškam filmui atrinkti kviečia teikti filmus, siekiančius tapti oficialiu Lietuvos pretendentu į „Oskarą“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.
Filmas „Prieš parskrendant į Žemę"
Filmas „Prieš parskrendant į Žemę" / Kadras iš filmo

Atrankai iki rugpjūčio 20 d. gali būti pateikti visų žanrų – t.y. vaidybiniai, dokumentiniai, animaciniai – kino filmai, ne trumpesni kaip 40 minučių ir atitinkantys pagrindinius kriterijus: distribucija pirmą kartą Lietuvoje vyko ne anksčiau kaip 2010 m. spalio 1 dieną ir ne vėliau kaip 2011 m. rugsėjo 30 dieną, viešai buvo rodyti kino teatre mažiausiai 7 dienas iš eilės komerciniais pagrindais (parduodami bilietai), buvo reklamuoti rinkai įprastomis priemonėmis, didžioji dalis dialogų yra ne anglų kalba, didžioji dalis kūrybinių procesų buvo kontroliuoti lietuvių autorių.

Be paminėtų kriterijų, filmai turi atitikti ir kitus JAV Kino meno ir mokslo akademijos keliamus specifinius reikalavimus (filmo formatas ir t.t.), su kuriais išsamiau galima susipažinti atrankos komiteto informacijoje www.kinogarazas.lt. Filmą atrankai gali pateikti tik filmą prodiusavusi studija, įvardinta filmo titruose ir turinti filmo autorines teises.

„Oskaro“ komitetą lietuviškam filmui atrinkti sudaro garbingi ir žinomi asmenys: komiteto pirmininkas – Europos kino akademijos narys, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos apdovanojimo laureatas, kino režisierius Arūnas Matelis, komiteto nariai – daugybės apdovanojimų ir premijų laureatas, legendinis kino ir teatro aktorius Regimantas Adomaitis, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, Europos kino akademijos narė, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė, Europos kino akademijos narys, kino operatorius Rimvydas Leipus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino režisierius ir operatorius Kornelijus Matuzevičius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Icchokas Meras, kino kritikas, laikraščio „7 meno dienos“ vyriausiasis redaktorius, žurnalo „Kinas“ vyriausiasis redaktorius Linas Vildžiūnas.

Komitetas filmą, pretenduosiantį varžytis „Geriausio filmo užsienio kalba“ kategorijoje, planuoja paskelbti iki rugsėjo 20 dienos.

Pirmaisiais savo gyvavimo metais (2006) komitetas išrinko jaudinantį režisieriaus Arūno Matelio dokumentinį filmą „Prieš parskrendant į Žemę“ atstovauti Lietuvai JAV kino akademijos apdovanojimuose. Tai buvo pirmasis filmas iš Lietuvos pateiktas filmo užsienio kalba Oskarui. 2007-aisiais lietuviško filmo tarp pretendentų į „Oskarą“ nebuvo, 2008-aisiais atrinkta Mario Martinsono drama „Nereikalingi žmonės“, 2009-aisiais – Gyčio Lukšo juosta „Duburys“. Pernai Lietuvai atstovaujančios juostos pretenduoti į „Oskarą“ nebuvo atrinkta, tačiau neapsieita be lietuviško akcento – Latvijai atstovavusiame M.Martinsono filme „Amaya“ pagrindinį vaidmenį ir muziką filmui sukūrė Andrius Mamontovas.

Atrankos komiteto informacijos ieškokite www.kinogarazas.lt. Komitetui padeda Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Kultūros rėmimo fondas, VŠĮ „Kino Kontora“ ir studija „Nominum“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius