-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 05

Romano Polanskio filmas „Vaiduoklis“ triumfavo per Europos kino apdovanojimų ceremoniją (nuotraukos)

Ekrano grando Romano Polanskio politinis trileris „Vaiduoklis“ („The Ghost Writer“) šeštadienį triumfavo per Europos kino apdovanojimų, kurie dažnai prilyginami JAV „Oskarams“, teikimo ceremoniją Taline.
Romanas Polanskis apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo virtualiai.
Romanas Polanskis apdovanojimų ceremonijoje dalyvavo virtualiai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Polanskio juosta laimėjo šešiose iš septynių kategorijų, kuriose buvo nominuota, tarp jų – geriausio filmo. Pats R.Polanskis buvo pripažintas geriausiu režisieriumi, kaip ir vasarį Berlyno tarptautiniame kino festivalyje, kur už šio filmo režisūrą jam buvo skirtas „Sidabrinio lokio“ apdovanojimas. Berlyno festivalyje tada vyko ir pasaulinė „Vaiduoklio“ premjera.

Apdovanojote išties europietišką veikalą. To per daug... Labai jums dėkoju, – sakė R.Polanskis.

„Apdovanojote išties europietišką veikalą. To per daug... Labai jums dėkoju, – sakė R.Polanskis padėkos kalboje per „Skype“, iš neskelbiamos vietos. – Visų prima noriu padėkoti tai nuostabiai komandai, kurią turėjau, išties europietiškai komandai.“

Prancūziškų ir lenkiškų šaknų turintis 76 metų režisierius negalėjo asmeniškai atvykti į Vokietijos sostinę atsiimti „Sidabrinio lokio“. Tuo metu jis tebebuvo laikomas namų arešto sąlygomis Šveicarijoje.

R.Polanskis buvo suimtas pernai rugsėjį, kai atvyko į Ciuriche vykusį kino festivalį, pagal JAV išduotą arešto orderį dėl 1977 metais Kalifornijoje iškeltos bylos, kurioje režisierius kaltinamas neleistinais lytiniais santykiais su 13-mete.

Galiausiai Šveicarija atsisakė išduoti kūrėją ir liepą jį paleido.

Paklausta apie R.Polanskio nedalyvavimą šio šeštadienio ceremonijoje, organizatorė Tiina Lokk  Estijos televizijai sakė: „Ar norėjot, kad būtume išgarsėję Polanskio įdavimu?“

Tačiau Estijos pareigūnai anksčiau sakė, kad R.Polanskis galėtų dalyvauti Europos kino apdovanojimų teikimo ceremonijoje Taline, nes pagal jų šalies įstatymus JAV iškeltai bylai yra sukakusi senatis.

„Vaiduoklis“ Estijos sostinėje taip pat pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą Ewanui McGregorui, o geriausio scenarijaus apdovanojimas bendrai skirtas Robertui Harrisui  ir R.Polanskui.

Pagal populiarų rašytojo R.Harriso romaną sukurtame „Vaiduoklyje“ didžiojo ekrano žvaigždė Pierce'as Brosnanas  vaidina Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką, įtariamą karo nusikaltimais. Daugelio nuomone, šios knygos ir filmo pagrindinio veikėjo prototipas yra britų premjeras Tony Blairas.

Filme vaizduojama, kaip P.Brosnano suvaidintas personažas nusisamdo rašytoją, kurį vaidina E.McGregoras. Jo prašoma padėti parašyti ministro pirmininko atsiminimų knygą ir netrukus jis susiduria su pražūtingu transatlantinių intrigų voratinkliu.

Truputį neįprasta būti atrastam, kai tau beveik 50. Spėju, jog tai rodo, kad niekada nebūna per vėlu, – savo padėkos kalboje sakė S.Moazas.

„Filmuodamasis šiame filme fantastiškai praleidau laiką“, – vaizdo pranešime iš Tailando, kur filmuojasi naujoje juostoje „Neįmanoma“ („The Impossible“), sakė E.McGregoras.

„Labiau nei visų kitų savo atliktų vaidmenų (atvejais) jaučiu, kad režisierius Romanas Polanskis tikrai pridėjo ranką prie mano vaidybos ir yra lygiai taip pat vertas šio apdovanojimo kaip aš. Tad pasakyčiau „ačiū“ jam“, – pridūrė aktorius.

Kiti filmo apdovanojimai atiteko Albrechtui Konradui už apipavidalinimą ir kompozitoriui Alexandre'ui Desplatui  už muziką.

„Libanas“ („Lebanon“), kritiška drama apie Izraelio karą, turėjusi penkias nominacijas, tarp jų – ir geriausio filmo, pelnė režisieriui Samueliui Moazui „Atradimo“ apdovanojimą.

Ši juosta, 2009 metais laimėjusi „Aukso liūtą“ Venecijos kino festivalyje, yra pagrįsta skausmingais 48 metų S.Maozo prisiminimais apie Izraelio 1982 metų puolimą Libane. Tame kare režisierius dalyvavo kaip tanko kulkosvaidininkas.

„Truputį neįprasta būti atrastam, kai tau beveik 50. Spėju, jog tai rodo, kad niekada nebūna per vėlu“, – savo padėkos kalboje sakė S.Moazas.

„Libanas“ iš viso gavo du apdovanojimus – antrasis teko operatoriui Giorai Bejachui.

Geriausia aktore buvo paskelbta prancūzė Sylvie Testud, vaidinusi filme „Lurdas“.

Šveicarijoje gimęs 69 metų aktorius Bruno Ganzas, tarptautiniu mastu išgarsėjęs Hitlerio vaidmeniu 2004 metų filme „Trečiojo Reicho žlugimas“ („Der Untergang“), gavo apdovanojimą už viso gyvenimo laimėjimus.

Europos kino apdovanojimai pradėti teikti 1988 metais, o jų rėmėjais tapo iškilūs kino kūrėjai, tokie kaip Ingmaras Bergmanas ir Wimas Wendersas. Pastarasis dabar yra Europos kino akademijos prezidentas.

EFA laureatus išrenka 2 300 narių turinti Europos kino akademija, kuriai priklauso kino aktoriai, kritikai, režisieriai ir prodiuseriai.

EFA apdovanojimų teikimo ceremonija kasmet rengiama vis kitame Europos mieste, tarp jų Berlyne, kur įsikūrusi Kino akademijos būstinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius