Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 11 /21:42

„Sidabrinės gervės 2013“ apdovanojimuose triumfavo „Aurora“

Šeštadienio vakarą į Vilniaus Teatro areną susirinko šventine nuotaika pasipuošę Lietuvos kino kūrėjai – jau šeštą kartą Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ įvertinti praėjusių metų geriausieji.
„Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonija
Filmo „Aurora" kūrėjai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiemet komisijos vertinimui buvo pateikti 57 filmai: 6 ilgametražiai, 6 trumpametražiai, 7 ilgametražiai dokumentiniai, 5 trumpametražiai dokumentiniai, 6 animaciniai, 15 televizijos filmų ir 12 studentų darbų. Iš 25 atrinktų apdovanojimų nominantų 64 Lietuvos kino akademijos (LiKA) nariai balsavimu išrinko, kas šiais metais nusipelnė „Sidabrinės gervės“ statulėlių.

Gražina Arlickaitė Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonijoje
Gražina Arlickaitė „Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonijoje

„Šie metai buvo savotiško sujudimo kine metai – po 20 metų laukimo atsirado nauja kino institucija Lietuvos kino centras. Turime daug vilčių. Taip pat ir lietuvių kino atsiranda daugiau – tai labai džiuginantis faktas, tačiau norėtųsi tikėtis, kad į mūsų kiną grįš didžioji ir tikroji kino ambicija. Ar mes galime tik gaminti filmus, ar ir kurti? Aš tikiu kūrybiškumu – būtent kūrybiškumo energija sustatys viską į tikrąsias vietas ir sukurs gražią opoziciją prastam skoniui, pigiam populiarumui, vienadienėms sėkmėms, – pradėdama apdovanojimų ceremoniją, mintimis dalijosi dr.Gražina Arlickaitė. – Kiekvieni metai kažką duoda ir kažką atima – šie metai buvo ne tik džiugesio ir permainų laukimo, bet ir praradimų metai. Tikiu, kad iš anapusybės į mus dabar žvelgia šelmiškos Eugenijos Pleškytės akys – atrodo, taip neseniai ji kilo į sceną atsiimti pelnytos „Auksinės gervės“. Iš ten pat į mus žvelgia gražus Eugenijos Bajorytės veidas, kurį prisimena kiekvienas, matęs filmą „Jausmai“. Mus mato ir televizijos režisierius Vytautas Dabašinskas bei linksmuolis ir šmaikštuolis Vytautas Šapranauskas. Pabūkime mintimis su jais.“

Pirmoji „Sidabrinės gervės 2013“ apdovanojimų statulėlė už metų geriausią ilgametražį dokumentinį filmą įteikta režisieriui Jokūbui Viliui-Tūrui už jo piligriminės kelionės filmą „Sapnuoju, kad einu“.

„Aš tikrai dėkoju Dievui“, – trumpai padėkojo laureatas.

Marius Jampolskis paskelbė, kad geriausiu metų trumpametražiu dokumentiniu filmu tapo režisierės Oksanos Burajos darbas „Liza, namo!“.

„Sidabrinė gervė“ už metų geriausią trumpametražį filmą „Plaukikė“ įteikta režisierei Gabrielei Urbonaitei.

„Niekada nesitikėjau, kad dvidešimties laikysiu gervę“, – džiaugdamasi apdovanojimu, prisipažino jaunoji kino kūrėja.

Nemira Pumprickaitė pranešė, kad metų geriausiu televizijos filmu tapo režisieriaus Tomo Dainiaus Ribaičio darbas „KVDT... ateinu“. Tuo tarpu iš Roberto Dargio rankų už geriausią profesinės meistrystės darbą „Sidabrinės gervės“ statulėlė atiteko Agnei Rimkutei už kostiumų kūrybą kine.

Gabrielė Urbonaitė Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonijoje
Gabrielė Urbonaitė „Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonijoje

„Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią metų studento darbą skirtas jaunajai animacijos kūrėjai Gretai Stančiauskaitei, sukūrusiai filmą „Užribis“. Deja, apdovanojimą atsiėmė jos dėstytojai, nes pati laureatė „jau ieško laimės svetur“.

Animacijos kūrėjas Ilja Bereznickas paskelbė, kad metų geriausiu animaciniu filmu išrinktas Redos Bartkutės kūrinys „Kaltė“.

„Mes įsivaizduojame, kad filmą tik žiūrime, bet mes jį ir girdime. Dažnai būna, kad operatorius padaro klaidą, režisierius neišlaiko siužetinės linijos, aktorius ką nors netiksliai padaro ir vėliau montuotojas žiūri, kad nėra iš ko montuoti filmo. Tada ateiname mes – kompozitoriai, garso dizaineriai, – prieš paskelbdamas geriausio kompozitoriaus darbą, aiškino Andrius Mamontovas. – Mes parenkame tinkamą garsą, parašome už širdies griebiančią melodiją, sukuriame ypatingą atmosferą tam vaizdui, kurį jūs matote ekrane. Tada jūs sakote: „Koks nuostabus operatoriaus darbas! Kokie puikūs aktoriai vaidina! Koks nuostabus režisierius!“ O tikrasis herojus dažniausiai tyliai sėdi tamsioje kino salėje ir dažniausiai į jį niekas nekreipia dėmesio. Ši nominacija jiems yra kompensacija.“

Andrius Mamontovas Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonijoje
Andrius Mamontovas „Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonijoje

Po įkvepiančios kalbos geriausiu metų kompozitoriumi paskelbtas filmo „Aurora“ muzikinio takelio kūrėjas Peteris Von Poehlas.

Aidas Giniotis pasidžiaugė, kad „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų komisija, priešingai nei „Auksinių scenos kryžių“, „rado Lietuvoje moterų aktorių“. Jis pranešė, kad pernai ryškiausią epizodinį aktorės vaidmenį sukūrė šių apdovanojimų vedėja Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė filme „Valentinas vienas“.

„Tikrai nemaniau, kad sulaukusi 40-ies dar išsirengusi vaidinsiu, – greitakalbe padėkos kalbą išbėrė aktorė. – Labai norėčiau padėkoti savo ką tik Anapilin išėjusiai močiutei, kuri mane nuo vaikystės vedžiojosi ne tik į teatrą, bet ir į kiną ir juo užkrėtė. Dėkoju Federico Fellini, kuris mane iki galo įklampino į kino magiją. Dar labai norėčiau padėkoti savo neakivaizdinei dėstytojai ir mokytojai Meryl Streep. Labai ačiū mokytojai Eglei Gabrėnaitei, mano mamai ir tėčiui bei dukrai Elenai.“

Aidas Giniotis sveikina Gabiją Jaraminaitę-Ryakuvienę
Aidas Giniotis sveikina Gabiją Jaraminaitę-Ryškuvienę

Prieš paskelbiant, kas laimėjo „Sidabrinę gervę“ už geriausią epizodinį aktoriaus vaidmenį, ceremonijos organizatoriai žiūrovus pakvietė prisiminti V.Šapranausko, kuris buvo nominuotas šioje nominacijoje, vaidmenis kine. Publika tylos minutes pagerbė visus pastaraisiais metais Anapilin išėjusius artistus.

Nuotoliniu būdu iš Prahos prie „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų prisijungė aktorė Ingeborga Dapkūnaitė. Ji pranešė, kad geriausią epizodinį aktoriaus vaidmenį pernai sukūrė Giedrius Savickas filme „Valentinas vienas“. Už įvertinimą jis taip pat padėkojo virtualiai – iš bibliotekos Klaipėdoje. Savo šmaikščioje kalboje aktorius ypatingai dėkojo komisijai ir prisipažino, kad jau pradėjo tobulinti anglų kalbą, nes „po tokio apdovanojimo atsiveria visi keliai į didįjį kiną“.

Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonija
Iš Vlado Bagdono rankų „Sidabrinės gervės“ statulėlė geriausiai aktorei Jurgai Jutaitei

 

Scenos veteranas ir aktorystės meno mokytojas Vladas Bagdonas „Sidabrinės gervės“ statulėlę įteikė geriausiai metų aktorei – ja išrinkta Jurga Jutaitė už vaidmenį filme „Aurora“.

„Esu laimingiausias žmogus, nes pirmas galėsiu nuskinti geriausios, gražiausios ir talentingiausios aktorės bučinį“, – džiaugėsi V.Bagdonas, ilgu bučiniu pasveikinęs laureatę.

Tuo tarpu Gražina Baikštytė pasveikino nominacijos „Geriausias aktoriaus vaidmuo“ nugalėtoją Marių Jampolskį.

Marius Jampolskis Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonijoje
Marius Jampolskis „Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonijoje

„Ačiū Lietuvos žemei, kurioje buvo pagamintas šis filmas, ačiū visiems tiems, kurie įtraukė mane į šį filmą ir padėjo būti tuo, kuo buvau. Labai dėkoju režisierei Kristinai – vyrui nėra nieko geriau, kaip jausti šalia savęs moters ryžtą, supratimą, pakantumą ir talentą. Esi be galo talentinga režisierė, labai tavimi tikiu – kur tu, ten ir aš, – dėkodamas sakė M.Jampolskis. – Noriu padėkoti savo būsimai žmonai Renatai, kuri mane myli ir mane gražiai aprengė. Ačiū visiems tiems, kurie neleidžia man pamiršti, kas aš esu iš tikrųjų.“

geriausią metų operatoriaus darbą apdovanotas filmo „Aurora“ operatorius Feliksas Abrukauskas. Dar vieną gerą žinią šio filmo kūrėjų komandai pranešė Violeta Palčinskaitė – Kristina Buožytė ir Bruno Samper apdovanoti už geriausią metų scenarijų filmui „Aurora“.

„Bruno stebi šią apdovanojimų ceremoniją internetu ir vis paskambina pasidalinti įspūdžiais, – atsiimdama apdovanojimą, šypsojosi K.Buožytė. – Mes su Bruno savęs nelaikome profesionaliais scenaristais, tačiau labai džiaugiamės. Ši gervė dabar sklandys tarp Lietuvos ir Prancūzijos.“

Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonija
„Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonija

Tuo „Auroros“ pergalės šiuose apdovanojimuose nesibaigė. Dalia Ibelhauptaitė, pastebėjusi, kad „kurti kiną Lietuvoje yra dviguba beprotystė“, paskelbė, kad geriausia metų režisiere išrinkta Kristina Buožytė.

O prieš 40 metų filmuotis kine pradėjęs aktorius Gediminas Storpirštis pranešė, kad geriausiu praėjusių metų pilnametražiu filmu komisijos sprendimu išrinkta taip pat „Aurora“.

„Visiems kūrėjams noriu palinkėti, kad Lietuvoje būtų kuriami ne tik filmai, bet ir kinas“, – vėl užlipusi ant scenos dėkojo K.Buožytė.

Sidabrinių gervių 2013 apdovanojimų ceremonija
„Sidabrinių gervių 2013“ apdovanojimų ceremonija

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius „Auksinę gervę“ už viso gyvenimo nuopelnus kinui įteikė operatoriui Jonui Tomaševičiui.

„Trylika – man laimingas skaičius, jis nuolat mane lydi. Šiemet trylikti metai – irgi man laimingi. Buvo gera dirbti kine, aktoriai vaidino man pirmam – juos mylėjau ir myliu, duok dieve, kad dar kažkas įvyktų ir galėčiau dar juos nufilmuoti. Esu dėkingas tiems žmonėms, kurie man patikėjo filmus, įėjusius į Lietuvos kino istoriją. Didelis dėkui Lietuvai“, – nuoširdžiai apdovanojimu džiaugėsi J.Tomaševičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius