Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Specialiai iš JAV: „Sundance“ dienoraštis apie nepamirštamą dokumentiką (video)

Dar prieš viešnagę „Sundance“ girdėjau atsiliepimų, kad šis festivalis yra kitoks nei kiti kino renginiai. Jau antrąją dieną spėjau tuo įsitikinti, nes Park Sityje tvyro neapsakoma ir beprotiška atmosfera, kokios neturi Kanai, Berlynas ir Venecija.
Kino festivalis „Sundance“
Kino festivalis „Sundance“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užteko įlipti į perpildytą maršrutinį autobusą ir supratau, kad čia susirinko tikri kino maniakai. Iš karto šovė mintis, kad šiame mieste nuo ankstyvo ryto visi žiūri filmus, juos aptarinėja ir daugiau nieko nedaro. Gal dar kažkas spėja paslidinėti viliojančiomis fantastiškomis trasomis. Kol autobusas įveikė kelias reikiamas stoteles, spėjau išgirsti daugybę nuomonių apie festivalio filmus, apie kuriuos kažkas jau spėjo išgirsti, rekomenduoja draugams, atsitiktiniams praeiviams arba tiesiog pasisako, ką labiausiai trokšta pamatyti. Nereali ir užkrečianti aplinka!

Antrąją festivalinio maratono dieną man pasisekė sudalyvauti nepamirštamos dokumentikos seansuose. 8.30 val. atbėgau į municipalinės bibliotekos salę, nes dokumentinių trumpo metražo filmų programoje žiauriai domino dokumentinė apybraiža „Žinojau, kad ten buvai tu“ (I Knew It Was You) apie neprilygstamąjį Johną Cazale'ą, kuris per trumpą gyvenimą spėjo suvaidinti 5 filmuose ir visi jie buvo nominuoti 40 „Oskaro“ premijų, bet dauguma amerikiečių iki šiol nežino jo vardo ir vadina Fredo (Maiklo Korleonės vyresnysis brolis).

„Krikštatėvio“, „Pokalbio“ ir „Elnių medžiotojo“ aktorių jaudinančiame filme prisimena jo kolegos Alas Pacino, Robertas de Niro, Francis Fordas Coppola ir, žinoma, didžiausia gyvenimo meilė Meryl Streep. Tikrai apsidžiaugčiau, jei šiuo 40 minučių trukmės kino portretu pasidomėtų Lietuvos televizija, nes nuo plaučių vėžio mirusio aktoriaus istorija turėtų sudominti visus kartu su šiais šedevrais užaugusius kinomanus.

 

VIDEO: Thriller In Manila, More 4 Trailer (UK)

Filmo „Trileris Maniloje“ anonsas.

Nelaikau savęs bokso fanu, bet su didžiausiu malonumu pažiūrėjau „Trilerį Maniloje“ (Thriller in Manila), dokumentuojantį nuožmiausią ir brutualiausią dvikovą šios negailestingos sporto šakos istorijoje, o kartu iliustruojantį kiek daug dėl čempiono titulo aukoja į ringą išėję boksininkai. Britų režisieriaus Johno Dowerio informatyvus filmas apie 1975 m. spalio 1 d. Filipinų sostinėje įvykusį Muhammado Ali mūšį su Joe Frazieriu man praplėtė akiratį ir atskleidė kitokį garsaus sportininko veidą. Negalėjau įsivaizduoti, kad Muhammadas Ali savo šlovės metais buvo toks „šmikis“ ir skandalistas, leidęs sau viešai įžeidinėti ir žeminti stiprųjį priešininką (pasityčiodamas pravardžiavo jį „gorila“). Visų pamirštas ir skurdžiai gyvenantis Joe Frazieris yra įsitikinęs, kad jo buvęs draugas ir didžiausias priešas dabar moka ypač didelę kainą už tai, ką darė ir kalbėjo prieš 30 metų.

 

VIDEO: ROUGH AUNTIES | Women Make Movies | Clip 1

Filmo „Aršiosios tėtulės“ anonsas.

Kiti du dokumentiniai filmai kapstėsi panašiose temose ir uždavinėjo provokuojančius klausimus. „Aršiosios tėtulės“ (Rough Aunties) supažindino su bebaimėmis, užsispyrusiomis, nepasiduodančiomis moterimis, kurios savanoriškai atlieka misiją Pietų Afrikoje ir rūpinasi seksualinę prievartą patyrusiais, šiukšlių konteineriuose paliktais, tėvų sumuštais vaikais. Šokiruojančios situacijos apibrėžiamos dialogais (paskutinę dieną prieš mirtį senelis išprievartavo nepilnametę anūkę), bet to pilnai užtenka pavojingos realybės įsivaizdavimui. „Stikliniai namai“ (The Glass House) pasakoja apie nematomą jaunų moterų gyvenimą šiuolaikiniame Irane, kur yra įprasta, kad brolis su kompanija draugų ramiai prievartauja savo seserį, kol ji nepasiryžta fiktyviai santuokai. Kamerų sekamos herojės nepraranda vilties sudėtingose situacijose ir ieško gražesnio rytojaus (viena 16-metė atranda save įrašų studijoje, dainuodama repą).

„Premjerų“ programoje sausakimšą salę priviliojo fantastinis trileris„Mėnulis“ (Moon), kuris šiemet bus ilgai prisimenamas dėl virtuoziškos Samo Rockwello vaidybos. Taip jau sutapo, kad talentingasis aktorius dalyvavo filme apie Johną Cazale'ą, o po to pats pademonstravo savo meistriškumą. Tai yra faktiškai vieno žmogaus šou, nes Samas Rockwellas įkūnija tris personažus – mėnulyje misiją atliekantį astronautą ir du jo klonus. Režisierius Duncanas Jonesas įdomiai išnaudoja Kevino Spacey balsą, kuriuo kalba klastingasis roboto Wall-E mechaninis palikuonis. Jeigu šį filmą prodiusuotų Holivudo studija, tai „Mėnulyje“ būtų prikišta brangių specialiųjų efektų, bet nepriklausomi kūrėjai atkreipė dėmesį į psichologinį terorą, žmonių klonavimą, haliucinacijas ir asmenybės paieškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius