Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 14

Tarptautinis Kauno kino festivalis Vilniuje: penktadienį rekomenduojama pamatyti...

Kauno kino festivalis kviečia susipažinti su kino vunderkindu vadinamo Kanados režisieriaus Xaviero Dolano kūryba.
Filmas „Įsivaizduojamos meilės“
Filmas „Įsivaizduojamos meilės“ / Kadras iš filmo

Vos 21 metų amžiaus X. Dolanas jau dabar tituluojamas vienu talentingiausių jaunosios kartos kino kūrėjų, o jo debiutinis filmas „Aš nužudžiau savo motiną“ (2009) pelnė 19 apdovanojimų prestižiniuose festivaliuose ir dar 25 buvo nominuotas. „Įsivaizduojamos meilės“ – antrasis ir naujausias režisieriaus darbas, palydėtas ovacijomis šiemetiniame Kanų kino festivalyje. Šią savaitę filmas, jau spėjęs užkariauti Kauno žiūrovų širdis ir pelnyti „Silver“ publikos simpatijų prizą, laukia vilniečių dėmesio.

Juostoje pasakojama intriguojanti meilės istorija, vykstanti Monrealio sendaikčių krautuvėlių ir stilingų kavinukių fone. Du draugai Fransis (akt. Xavieras Dolanas) ir Mari (akt. Monia Chokri) susipažįsta su neseniai į miestą atvykusiu Nikolu (akt. Nielsas Schneideris). Draugystė tarp jaunuolių netrunka peraugti į meilės trikampį – Fransis ir Mari įsitraukia į dvikovą dėl Nikolo dėmesio. Auganti įtampa, maniakiška aistra ir nevaldomas elgesys tampa tikru išbandymu iš pažiūros tvirtai Fransio ir Mari draugystei.

„Įsivaizduojamos meilės“ išsiskiria meistriškai sukomponuotais vaizdais ir išraiškinga vizualine kino kalba. Tai itin stilingai nufilmuota meilės drama, kurioje akylesnis žiūrovas tikrai atpažins ne vieną nuorodą į žymiausių kino režisierių (Woody Alleno, Pedro Almodovaro, Jean Luco Godard‘o) darbus. Pasakojimo emocinį poveikį sustiprina taikliai parinkta muzika ir įtikinanti jaunųjų aktorių vaidyba: filme vaidinantis pats režisierius ir aktorė Monia Chokri natūraliai ir įtaigiai perteikia bet kokia kaina meilės siekiančių jaunuolių išgyvenimus.

Filmą žiūrėkite penktadienį, spalio 15 d. 19.30 val., kino teatre „Pasaka“, Vilniuje.

Kauno kino festivalio rengėjai taip pat savo žiūrovams su pasididžiavimu pristato lenkų animacinio kino legendos Piotro Dumałos filmų retrospektyvą. Jos programoje – septyni trumpametražiai filmai suaugusiems, įtrauksiantys į siurrealistišką ir hipnotizuojantį pasaulį. Žiūrovų lauks ir susitikimas su Vilniuje viešinčiu režisieriumi, atsakysiančiu į visus jiems iškilusius klausimus ir pasidalysiančiu savo kūrybos paslaptimis.

Retrospektyvoje rodomi filmai apima kone visą jau trisdešimtmetį trunkantį P. Dumałos kūrybos laikotarpį. 1983 m. sukurtas „Juodkepuraitis“ – antrasis animatoriaus darbas – ekscentriška, juodojo humoro kupina žinomos pasakos apie Raudonkepuraitę versija. Niūri, klaustrofobiška animuota novelė „Sienos“ atskleis kambaryje be išėjimo įstrigusio žmogaus emocijas, o groteskas „Kojos laisvė“ papasakos siurrealistinę fantaziją apie atgijusią ir šeimininką palikusią koją. Programoje žiūrovai išvys ir dvi Dostojevskio kūrinių ekranizacijas: psichologinius animacinius filmus „Švelnioji“ bei „Nusikaltimas ir bausmė“, paremtą žymiojo romano motyvais. Literatūros įkvėptas ir P. Dumałos animacinis trumpametražis „Franzas Kafka“, atveriantis dienoraščiuose užfiksuotas šio čekų rašytojo vizijas. Retrospektyvos programą baigs naujausia režisieriaus animacija – 2010 m. sukurtas „Dr. Charakteris pristato” – stilizuota kadaise populiarių televizijos laidų parodija.

Naudodamas išskirtinę tapybos ir raižymo gipse techniką, animatorius kuria tamsų, nerimastingą sapnų pasaulį, pilną ženklų ir simbolikos ir nepaklūstantį aiškiai logikai. Animacinio kino magu vadinamo P. Dumałos filmai – tai įkvepiančios vizualinės ir muzikinės miniatiūros, kuriose personažai nekalba, tačiau garsais ir vaizdais čia pasakoma daugiau nei žodžiais.

Piotro Dumałos filmų retrospektyvą žiūrėkite penktadienį, spalio 15 d. 21.30 val., kino centre „Skalvija“, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius