Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 24

Vietoj Kino departamento planuojama steigti Kino institutą

Atsisakius planų steigti Kino departamentą, numatoma kino reikalus patikėti Kultūros institutui, kuris duris turėtų atverti 2012-aisiais.

Kultūros ministerija atsisakė idėjos steigti Kino departamentą, kitų metų pradžioje turėjusį tapti Lietuvos kino užnugariu. Vyriausybės 2008-2012 metų programoje atskira eilute buvo numatyta, kad jau 2011-aisiais turi būti parengti teisės aktai, kurių pagrindu 2012 metų pirmąjį ketvirtį būtų įsteigtas Kino departamentas prie Kultūros ministerijos, rašo „Lietuvos žinios“.

Ministerija Vyriausybei pateikė Lietuvos kino įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo kino pramonės administravimo ir priežiūros naštą ketina perduoti naujam dariniui – kitų metų viduryje duris turinčiam atverti Lietuvos kino institutui. Jo steigimui iš biudžeto prireiktų 400 tūkst. litų.

Ministerija, teikdama Kino įstatymo pataisas, teigia atsisakanti jai nebūdingų funkcijų, susijusių ne su valstybės politikos formavimu, o su jos įgyvendinimu.

Biudžeto lėšomis išlaikoma naujoji įstaiga administruotų kino projektams skiriamas valstybės biudžeto lėšas, atstovautų Lietuvai tarptautinėse organizacijose ir renginiuose, valdytų Filmų registrą. Kultūros ministerijai liktų tik valstybės politikos kino srityje formavimas ir organizavimas.

Ministerijos atstovų teigimu, Kino departamento idėjos atsisakyta pažvelgus į užsienio valstybių pavyzdžius ir praktiką. Specializuotos kino įstaigos ten vadinamos kino institutais, centrais ar tarybomis

Kino kritikas Linas Vildžiūnas teigia, jog Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, kinui skiriamas ypač mažas dėmesys tiek lėšų, tiek šią sritį kuruojančios institucijos nebuvimo atžvilgiu. Jis svarsto, jog institutas prisidėtų prie kino padėties pagerinimo.

„Lietuvoje daug projektų yra natūraliai numarinami. Tačiau jeigu pavyktų įsteigti instituciją, ji “mizeriškus„ kinui skiriamus pinigus galėtų išauginti keletą kartų“, – tikino L.Vildžiūnas.

Režisierius Algimantas Puipa siūlė atkreipti dėmesį ir į tai, kad dabar krašto kino industriją išlaiko vien užsienio filmų kūrėjai. Jis gėda pavadino tai, kad Lietuvoje vis dar nėra kiną kuruojančios institucijos.

„Mūsų žmonių talento dėka užsienio kompanijos važiuoja į Lietuvą ir čia suka filmus. Tai Lietuvai atneša apie 100 mln. litų pelno, o kiek lėšų kinui skiriama per metus? Tai didžiulė industrija, o nebuvimas tokios institucijos, kuri tvarkytų visą kiną, yra neįtikėtinai blogas reiškinys“, – sakė režisierius

Lietuviškų filmų kūrimui Kultūros ministerija šiemet skyrė kiek daugiau nei 4 mln. litų. Ministro A.Gelūno teigimu, tokia suma yra juokingai maža ir situaciją pakeisti galėtų tik problemos perkėlimas į Vyriausybės lygmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius