Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 07

Vilniuje prasidėjo didžiausia rudens kino šventė „Scanorama“

Jaukų ketvirtadienio vakarą Vilniuje iškilmingai prasidėjo didžiausia rudens kino šventė – Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Jau dvyliktą rudenį iš eilės svarbiausiu kultūriniu rudens renginiu tituluojamas kino festivalis žiūrovams šiemet pristatys daugiau nei šimtą premjerų iš visos Europos, kvies į susitikimus su žymiais kino kūrėjais ir skatins diskusijas apie Lietuvos kino ateitį.
„Scanoramos“ atidarymas
„Scanoramos“ atidarymas / M.Mikulėno nuotr.

Beveik dvi savaites gero kino mėgėjus džiuginsiančios „Scanoramos“ atidaryme netrūko iškilmingų kalbų ir audringų aplodismentų. Į šventę susirinkusius garbingus festivalio svečius, ištikimus gerbėjus ir žiniasklaidos atstovus melodingai sutikus Mocarto „Lopšinei“, kuri kino gerbėjams priminė ankstesnįjį R. Anderssono filmą „Tu gyvendamas džiaukis“, netrukus nuoširdžią sveikinimo kalbą tarė „Scanoramos“ direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė: „Dvylika metų kino, dvylika metų su kinu ir kine! Dėkoju visiems, kurie palaikė ir palaiko. Mums tai labai svarbu.“

Festivalio sėkme džiaugėsi ir Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin, padėkojusi „Scanoramai“ už dėmesį Šiaurės šalių filmams ir pastebėjusi, jog lietuviai ir švedai vis dažniau suvienija jėgas kino aikštelėse: „Vakar Stokholmo kino festivalis buvo atidarytas švedų filmu, kuriame dirbo profesionalai iš Lietuvos, o filmo scenose nusifilmavo šimtai lietuvių!“

M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas
M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas

Po oficialios vakaro dalies, šventės svečiai buvo pakviesti žiūrėti atidarymo filmą – žymaus švedų režisieriaus Roy Anderssono naujausią darbą „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“ (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, 2014). Tai šiemet Venecijos kino festivalyje „Auksiniu liūtu“ apdovanota komiška drama apie du keliaujančius šlamšto pardavėjus. Keistų herojų kelyje sutinkami dar keistesni personažai meistriškai atskleidžia žmogaus būties pažeidžiamumą.

„Šį fimą atidarymui filmą pasirinkome ne dėl to, kad jis buvo apdovanotas. Mes ieškojome drąsaus filmo“, – premjerą pristatė Gražina Arlickaitė. „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“ yra paskutinė R. Anderssono trilogijos dalis. Ją sudaro filmai „Dainos iš antro aukšto“ (Songs from the Second Floor, 2000) ir „Tu, gyvendamas džiaukis“ (You, the Living, 2007), kuriuos „Scanoramos“ žiūrovai jau turėjo galimybę pamatyti 2007, 2009 ir 2012 metų festivaliuose.

M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas
M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas

Vakar paskelbus festivalio pradžią, gausi „Scanoramos“ programa žiūrovams neleis atsikvėpti iki pat festivalio pabaigos. Renginių gausa pasižymės ir pirmasis „Scanoramos“ savaitgalis. Jau šiandien, penktadienį, žiūrovų laukia naktinis kino maratonas – į festivalio programą grįžusi trumpametražių filmų naktis „Šiaurės pašvaistė“. 23 val. prasidėsiantis kino seansas truks beveik septynias valandas ir žiūrovams pristatys 25 naujausius ir įdomiausius pastarųjų trejų metų Šiaurės šalių trumpametražius filmus.

Šeštadienį, lapkričio 8 d., į Nacionalinę dailės galeriją rinksis kino profesionalai ir pradedantieji. Tradiciniame „Scanoramos“  industrijos renginyje „Scanoramos kryptis“ šiemet vyks tarptautinė konferencija „Talentų ugdymas: Baltijos šalių kino perspektyvos“. Jos metu kino industrijos profesionalai iš visos Europos sieks atkreipti dėmesį į talentų ugdymo programų svarbą industrijai bei identifikuoti trijų Baltijos valstybių situaciją talentų ugdymo kontekste.

M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas
M.Mikulėno nuotr./„Scanoramos“ atidarymas

Išskirtinių renginių netrūks ir kitą savaitę: bus pristatytos net trys lietuviškos dokumentinių filmų premjeros – Giedrės Žickytės filmas „Meistras ir Tatjana“, Audriaus Stonio darbas „Avinėlių vartai“ ir debiutinis ilgametražis Julijos Zubavičienės filmas „Lida, Vanda, Liusia“.

„Scanoramoje“ žiūrovų lauks ne tik didelis filmų pasirinkimas, bet ir įdomios pažintys su jų kūrėjais.  Į festivalį šiemet atvyksta amerikiečių režisierius Frakas Pavichas, danų kūrėjas Nilsas Malmrosas, lenkai Lechas Majewskis ir Krzysztofas Zanussi, norvegų režisierius Erikas Poppe’as, britų kino kūrėja Joanna Hogg, ir kiti, kino pasaulyje pripažinti kino kūrėjai bei aktoriai.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet lapkričio 6–23 dienomis vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Daugiau informacijos apie programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius