-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 11

„Zero 2“ bus žymimas „S“ ženklu, nes paaugliams filmas gali būti per patrauklus

Naujasis režisieriaus Emilio Vėlyvio kūrinys „Zero 2“ tapo pirmuoju lietuvišku filmu, kuriam suteikta filmų suaugusiems – „S“ – kategorija.
Filmo „Zero 2“ kadrai
Filmo „Zero 2“ kadrai / Meed Films nuotr.

Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyrius Vyresnysis specialistas Valdas Gedgaudas patvirtino, kad Filmų indeksavimo komisija po filmo „Zero 2“ peržiūros vienbalsiai nutarė priskirti jį filmų suaugusiems žymimų ženklu „S“ kategorijai. Anot jo, filmas yra dviprasmiškas, sudėtingai apčiuopiama riba tarp šmaikštumo ir nusikalstamų veikų.

16-mečiams rodomi vaizdai gali būti pavojingi. Filme yra dozė šmaikštumo, todėl jis gali pasirodyti patrauklus.„Komisija nusprendė, kad filme atspindimas gyvenimas, kurį jaunimas noriai perima. Čia vaizduojamas narkotikų vartojimas, smurtas. Buvo svarstomas ir kitas indeksas N-16, bet nutarta, kad būtent 16-mečiams rodomi vaizdai gali būti pavojingi. Filme yra dozė šmaikštumo, todėl jis atrodo atraktyvus ir patrauklus“, – sakė V.Gedgaudas. Jo teigimu, filme netrūksta erotinių, smurto, scenų, vartojama nepadori kalba, žiūrovui keliama baimė, o tai ir lėmė „S“ indeksą. „Tai nėra pasmerkimas ar neigiamas įvertinimas, tiesiog nuoroda, kad filmas skirtas suaugusiųjų auditorijai. Galbūt, jei būtų N-16, tiesiog tikslinė auditorija būtų buvusi platesnė“, – tikino Kultūros ministerijos atstovas.

Juodojo humoro kupinos veiksmo juostos kūrėjas Emilis Vėlyvis sakė neturėjęs su kuo lyginti savo filmo, tad ir taikė „tarp N-16 ir „S“. „Neturėjome pavyzdžių, su kuo filmą lyginti. Jei lygintume su užsieniu, neaišku, kodėl gavome „S“. Quentino Tarantino filmas „Negarbingi šunsnukiai“ gavo N-16, o „Zero 2“ tikrai nėra žiauresnis. Galbūt taip pasielgta, dėl to kad mūsų filmas lietuviškas“, – svarstė režisierius. E.Vėlyvis teigė manantis, kad kai kurie pamatę filmą stebėsis, kodėl šis priskirtas „S“ kategorijai.
 
„Zero 2“ jau tituluojamas laukiamiausiu šių metų komerciniu filmu Lietuvoje. Filmas papasakos apie bičiulių smogikų nuotykius, laviruojančius ties absurdo riba. Juostoje nusifilmavo daugybė Lietuvos kino ir teatro žvaigždžių: Inga Jankauskaitė,  Vytautas Šapranauskas, Ramūnas Rudokas, Saulius Siparis, Kęstutis Jakštas ir kiti.

Jei turite klausimų filmo režisieriui Emiliui Vėlyviui, siųskite juos adresu klausimai@15min.lt. E.Vėlyvis į juos atsakys sausio 12 d., antradienį, 14 val. lankydamasis 15min.lt konferencijoje.

Jei esate pilnametis, „Zero 2“ reklaminį filmuką pažiūrėti galite žiūrėti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius