Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos pažintys su knygos kultūros paslaptimis

Vilniaus knygų mugė kasmet tampa tikru traukos centru ne tik suaugusiems skaitytojams, bet ir vaikams – net ir tiems, kurie dar tik mokosi pažinti raides. Šiųmetė mugė ir mažus, ir didelius lankytojus ir vėl tradiciškai pakvies į visai šeimai skirtą kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“.
Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanytos kūrybinės dirbtuvėse Knygų mugėje veikia nuo 2001 metų.
Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanytos kūrybinės dirbtuvėse Knygų mugėje veikia nuo 2001 metų. / BFL/Š.Mažeikos nuotr.

Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanytose dirbtuvėse, kurios Knygų mugėje veikia nuo 2001 metų, kasmet supažindinama su nauja knygos kultūros paslaptimi, pristatomi geriausi Lietuvos ir užsienio knygų kūrėjai.

Be tradicinės studijos edukacinės programos (knygų įrišimo, ekslibriso spaudos, marmurinio popieriaus gamybos, Brailio rašto, įrišimo pamokų ir kt.), šiais metais Knygų šalies lankytojai, užpildę Knygų šalies piliečio pasą, kviečiami dalyvauti naujuose užsiėmimuose.

Kurk iliustraciją kartu su dailininku!

Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ kartu su vaikų knygelių kūrėju, rašytoju ir iliustruotoju Kęstučiu Kasparavičiumi kviečia kurti Karališkąjį baltąjį sėkmės dramblį. Kiekvienas, norintis, kad jo svajonė išsipildytų, kviečiamas ateiti į Knygų šalį, kurioje visomis mugės dienomis 13–15 val. bus spalvinamas K.Kasparavičiaus paruoštas Karališkasis Baltasis Sėkmės Dramblys.

Organizatorių nuotr./Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanytos kūrybinės dirbtuvėse Knygų mugėje veikia nuo 2001 metų.
Organizatorių nuotr.

Brailio rašto žinovo Vytauto Gendvilo padedami visi galės savo svajonę parašyti Brailio raštu ir ją įklijuoti į dramblio krepšį. Kad svajonė išsipildytų, ją reikės užrašyti nematoma spalva ant specialiai svajonėms rašyti skirtų Sėkmės obuolių, kuriuos išpjauti padės „Logotipo“ spaustuvės atgabenta sunki obuolių ir kitokių formų lapelių pjaustymo mašina. Ir tai dar ne visos įdomybės!

Atspausk saulės atspaudą!

Apsilankę cianotipijos laboratorijoje ne tik susipažinsite su viena pirmųjų fotografijos technikų, bet ir galėsite patys pamėginti atspausti Mėlynąjį saulės atspaudą ir iš jo sukurti savo knygą, kaip XIX a. padarė botanikė ir fotografė Ana Atkins. Anos kolega astronomas seras Džonas Heršelis atrado būdą, kaip, naudojant geležies druskomis padengtą ir ultravioletinio spektro (saulės) šviesoje eksponuotą popierių, gauti matomą vaizdą. Šiuo būdu gautas atspaudas buvo mėlynos spalvos. A. Atkins sumanė šį būdą pritaikyti savo fotogramose ir pirmoji išleido tokiomis fotografijomis iliustruotą knygą „Britanijos dumblių fotografijos: cianotipijos impresijos“.

Cianotipijos laboratorijoje Ginto Kavoliūno pamokyti jūs taip pat galėsite atsispausti savo Mėlynąjį saulės atspaudą. O padedami kūrybinės studijos vadovų galėsite jį įsirišti kaip knygą.

Ką padarė žirklės, arba Žaislinės knygos su iškiliais paveikslėliais

Pirmosios knygelės su iškiliais paveikslėliais buvo skirtos suaugusiesiems – pirmoji tokia knyga sukurta dar 1306 metais. Jos paskirtis – aiškinti astrologiją. Vėliau, apie XVI a., šis būdas buvo taikomas iliustruojant anatomijos vadovėlius, vaizduojančius žmogaus kūno dalis. Ir tik XVIII a. pabaigoje keliasluoksnės knygelės buvo pradėtos kurti ir vaikams. Apsilankę kūrybinėje studijoje galėsite pamatyti įvairiausių knygelių su iškiliais paveikslėliais pavyzdžių. Be to, bus eksponuojama visame pasaulyje žinoma prancūzės Marion Bataj 2008 m. sukurta 3D knygelė „ABC“! Pamatyti nepakaks – Aušros Lisauskienės, Gabrielės Baltrušaitytės ir Sigutės Chlebinskaitės padedami galėsite sukurti savo keliasluoksnę knygelę su iškiliais paveikslėliais.

Kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ lankytojų lauks ir Senųjų knygų skyrelis, Kaligrafijos pamokos, bus puiki proga susipažinti su Knygos keliu nuo rankraščio iki spaudos. Be to, visi norintys turės galimybę užduoti klausimą knygų kūrėjams, įmetę jį į Didžiųjų klausimų dėžę. Atsakymus į užduotus klausimus bus galima išgirsti paskutinę mugės dieną.
Maži ir dideli mugės lankytojai bus pakviesti pažiūrėti ne vieną filmą, o taip pat Kabančių knygų parodą – kaip ir kiekvienais metais ji pristatys naujausias vaikams ir jaunimui Lietuvoje išleistas knygeles.

Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ visomis mugės dienomis (vasario 18–21 d.) nuo 10 val. knygų bičiulių lauks parodų rūmų „Litexpo“ 4 salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius