Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sofijos pasaulio“ autorius J.Gaarderis Lietuvoje lieptų panaikinti PVM knygoms

Šeštadienį „Vilniaus knygų mugės“ lankytojai turėjo progą susitikti su pasaulinio bestselerio – romano apie filosofijos istoriją „Sofijos pasaulis“ kūrėju – norvegų rašytoju Josteinu Gaarderiu. Po konferencijos prie autoriaus nusidriekė kilometrinė gerbėjų eilė, bylojanti apie šio autoriaus kūrinių pasisekimą Lietuvoje.
Rašytojas Josteinas Gaarderis
Rašytojas Josteinas Gaarderis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Romanas „Sofijos pasaulis“ buvo išleistas 1991 metais. Šioje knygoje rašytojas suderino iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus: filosofijos mokslo raidą įvilko į romano rūbą, sukurdamas įtraukiančią, lavinančią, mąstyti skatinančią istoriją apie didžiausius pasaulio mąstytojus. 

Į filosofiją gilinasi nuo mažumės

Rašytojas susirinkusiai publikai pasakojo, kad jo, kaip rašytojo, kelias nulemtas jam esant vienuolikos metų. Tada Josteinas suvokė, kad yra didelio pasaulio, paslapties dalis.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Rašytojas  Josteinas Gaarderis
Rašytojas Josteinas Gaarderis

„Ėjau pas mokytojus ir klausiau, ar ne nuostabu, kad mes gyvename, kad pasaulis toks didelis? O jie tik gūžčiojo pečiais. Tuomet sakiau, ar tai normalu, ar taip ir turi būti? O jie sakė man tuo nesirūpinti, neuždavinėti tokių klausimų. Atrodė, kad suaugusieji cenzūravo mane, bet aš buvau įsitikinęs, kad aš esu teisus. Tada aš suvokiau, kad gyvenimas ne tik nuostabus, bet ir trumpas. Kai suvokiame, kad gyvename, taip pat turime suvokti, jog žemėje esame trumpam. Tai kaina, kurią sumokame už intensyvų gyvenimo džiaugsmą“, – kalbėjo J.Gaarderis.

Norvegas teigė manantis, jog rašytojais tampa dvi žmonių kategorijos – arba mėgstantys žaisti su kalba, arba turintys ką pasakyti.

„Aš turbūt priklausau antrajai kategorijai žmonių. Man rašymas – ekspresyvus dalykas, tačiau veiksmas – taip pat labai svarbus dalykas“, – kūrėjas.

Kalbėdamas apie savo romaną „Sofijos pasaulis“, autorius teigė nenorėjęs savo knygos rašyti kaip mokslinės knygos apie filosofiją, todėl sukūrė istoriją apie mergaitę, savo pašto dėžutėje radusią du laiškus su klausimais „Kas tu esi?“ ir „Iš kur kilo pasaulis?“

„Mūsų smegenys sukurtos pasakojimams, jos nesukurtos skaitmeninei informacijai. Kai buvau vaikas, man labai patiko dėlionės, užsiimdavau fokusais. Man patinka intrigos, kurti istorijas iš jų“, – kalbėjo J.Gaarderis.

Planuoja knygos tęsinį

 Kai suvokiame, kad gyvename, taip pat turime suvokti, jog žemėje esame trumpam. Tai kaina, kurią sumokame už intensyvų gyvenimo džiaugsmą.

Paaugliams skirtą filosofijos istoriją rašytojas kūrė galvodamas, kad ši knyga bus platinama tik Norvegijoje ir nesulauks didelio pasisekimo, todėl knygoje apžvelgė tik Vakarų filosofiją. Tačiau kuomet knyga pasiekė 55 šalių skaitytojus skirtinguose žemynuose, kūrėjui kilo mintis sukurti knygos tęsinį, kurioje galbūt būtų nagrinėjama ir Rytų filosofija.

„Vaikai yra smalsūs, apie tai ir yra „Sofijos pasaulis“. Svarbu išlaikyti nuostabą, su kuria esame gimę“, – kalbėjo garsiausiu Norvegijos rašytoju tituluojamas J.Gaarderis.

J.Gaarderis teigė, kad itin svarbu tai, kad nepamirštume to, kas įgimta – juk tik ką gimęs kūdikis puikiai moka plaukti, bet jei tai neugdoma – po kelių metų tenka mokytis iš naujo. Rašytojų teigimu, vaikų lūpomis kalba tiesa. Jis prisiminė vienos mažos mergaitės klausimą, kol Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas po viešų kalbų dažnai sako „dieve laimink Ameriką“.

„Ji klausė „O kodėl nesakoma, dieve, laimink pasaulį?“ Labai taiklus klausimas, nes dievas juk neturi paso“, – šyptelėjo J.Gaarderis.

Knygos teigia gyvenimą

Rašytojas tikina dažnai sulaukiantis atsiliepimų, kad jo knygos teigia gyvenimą. „Aš tuo džiaugiuosi. Tiesa, esu parašęs ir liūdnų knygų – pavyzdžiui, apie mergaitę, kuri miršta nuo vėžio“, – kalbėjo norvegas. Lietuvoje galima rasti ir kitų autoriaus darbų – romanus „Ei! Ar čia yra kas nors?“, „Maja“, „Mergaitė su apelsinais“, „Cirko direktoriaus duktė“.
 
Rašytoją kiek nustebino iš salės pasigirdęs klausimas, ar, jo manymu, romaną „Sofijos pasaulis“ reikėtų įtraukti į mokykloje perskaityti privalomų knygų sąrašą.

„Jei sutikčiau Lietuvos finansų ministrą, pasakyčiau, kad knygoms reikia panaikinti PVM, tai daug svarbiau nei įtraukti „Sofijos pasaulį“ į privalomų knygų sąrašą“, – daug plojimų sulaukusią mintį pasakė J.Gaarder.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius