Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje – leidykla „Vaga“ iškels užmirštą utopijos idėją

Visus gerų knygų mėgėjus leidykla „Vaga“ Knygų mugėje kviečia prisiminti Thomaso More'o (1478–1535) knygos „Utopija“ idėją bei padiskutuoti apie užmirštą utopijos gebėjimą.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos "Vaga" nuotr.

Thomaso More'o knyga „Utopija“ – tai vienas reikšmingiausių humanizmo epochos veikalų, kurio idėjos tebėra įdomios ir šiandien įgauna naujų prasmių. Antrasis atnaujintas leidyklos VAGA knygos leidimas supažindina skaitytojus su tobulos visuomenės ir santvarkos ideologija bei pakursto susimąstyti, kaip skirtingais istorijos laikmečiais vadinamosios utopinės idėjos keitė raiškos formas.

Sero Tomo Moro „Utopija“, deklaruojanti socialines-utopines idėjas, skatina lyginti dabarties Vakarų pasaulio žmonių vaizduotę ir utopinio mąstymo ištakas. Knyga sudaryta iš dviejų dalių: pirmoji tai – literatūrinis-politinis pamfletas, o antroji – geriausios santvarkos vizija su egzistuojančios politinės santvarkos Anglijoje kritikos elementais.

„Apie More'o knygos „Utopija“ populiarumą liudija tai, kad jo knygos buvo labai greitai ir gausiai leidžiamos, verčiamos ir platinamos XVI–XVIII amžiuje, kurių dar negalėtume pavadinti skaitančios visuomenės laikotarpiu. Knygos leidimai: 1516 metais kūrinys buvo išleistas lotynų kalba Londone, tais pačiais metais pakartotinai atspausdintas Leuvene, 1518 metais – Bazelyje, o 1551 išverstas į anglų kalbą ir vėl pakartotinai išleistas. Vėliau pasirodė vertimai kitomis kalbomis. Utopijos žanras XVII–XVIII amžiais buvo tarp visuomenės elito paplitęs socialinio–politinio samprotavimo būdas, daręs tiesioginę įtaką didžiųjų ideologijų genezei. Dešimtys įvairiausių utopijų – sekuliarių ir religinių, apšvietos ir masonų, teorinių ir praktinių projektų – buvo parašytos ir išleistos tuo laikotarpiu. Kas atsitiko, kad šiandien panašios socialinės–politinės vizijos daugiau priskiriamos filosofuojantiems marginalams, nekritiškiems metafizikams, pavojingiems politiniams radikalams, pasislėpusiems, dažniausiai, religinių vizionierių, „žaliųjų“ ar feminisčių gretose?“ – Gintautas Mažeikis.

 

Užmirštas UTOPIJOS gebėjimas. T. Moro knygos „Utopija“ pristatymas. Dalyvauja filosofijos prof. dr. Gintautas Mažeikis, politologas, socialinių mokslų daktaras Lauras Bielinis, režisierius Gintaras Varnas ir teatras „Utopia“. Renginį ves žurnalistas Ginas Dabašinskas. 

 

KETVIRTADIENIS, 17 d. 18 val., 5.1 salė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius