Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 11 /2014 02 13

15min.lt konkursas: laimėkite knygą apie nenuspėjamus įvykius „Juodoji gulbė“

„Prieš atrasdami Australiją, europiečiai buvo įsitikinę, kad visos gulbės yra baltos. Šį gilų įsitikinimą, regis, patvirtino istoriniai paukščių stebėjimo duomenys. Juodosios gulbės atradimas buvo įdomus netikėtumas kai kuriems tų laikų ornitologams. Šis pavyzdys atskleidė, koks ribotas mūsų mokymasis iš stebėjimų ar turimos patirties ir kokios trapios mūsų žinios“, – knygoje rašo juodosios gulbės teorijos autorius Nassimas Nicholas Talebas.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

15min.lt kviečia dalyvauti konkurse ir laimėti 55 savaites „The New York Times“ perkamiausių knygų sąraše išsilaikiusią knygą „Juodoji gulbė“. 

Knygoje daugiausiai dėmesio skiriama N. N. Talebo sukurtai juodosios gulbės teorijai – teorijai apie netikėtus, nenuspėjamus, didelį poveikį tolesnei visuomenės plėtrai turinčius įvykius, kurių neįmanoma numatyti. 

Autorius nesistengia nuspėti, kas būtų, jeigu būtų. Autorius pateikia garsiausius juodosios gulbės pavyzdžius: 1987 m. akcijų rinkos griūtį,  Rugsėjo 11-osios teroristinį išpuolį Niujorke ar 2004 m. cunamį Indijos vandenyne, siūlydamas taip aklai nepasitikėti prognozėmis, įvertinti teigiamą nežinojimo pusę ir pasinaudoti juo siekiant sėkmės. 

„Pagalvokite apie kasdien penimą kalakutą. Kiekvienas palesinimas sutvirtins jo įsitikinimą, kad egzistuoja bendra gyvenimo taisyklė – būti kasdien pamaitintam draugiškų žmonijos narių, „kuo geriau besirūpinančių jo interesais". Prieš pat Padėkos dieną, trečiadienio popietę, kalakutui nutiks šis tas netikėta. Jo įsitikinimas staiga pasikeis“, - knygoje „Juodoji gulbė“ rašo N. N. Talebas.

JAV mokslininko teigimu, kalakuto problema gali būti apibendrinta bet kuriai situacijai, kur jus maitinanti ranka gali būti ta pati, kuri nusuks jums sprandą.

„Juodoji gulbė“ ypač vertinama finansų, verslo ir investavimo pasaulyje, nes, identifikavus juodąją gulbę, galima išvengti nuostolių arba netgi uždirbti.

Jūs galite laimėti šią knygą, teisingai atsakę į klausimą: kokį 2008 m. prasidėjusį įvykį nuspėjo N. N. Talebas?

Atsakymus rašykite „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Taigi, teisingas atsakymas - jis nuspėjo ateinančią finansų krizę, Knyga atitenka Pauliui Pakutinskui. Susisiekite su mumis adresu knygos@15min.lt dėl prizo atsiėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius