Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filosofas Arūnas Sverdiolas: filosofinė kalba pasikeitė – neliko sovietinės cenzūros

„Ši monografija pristato visą Lietuvos filosofijos ir XX amžiaus lietuvių filosofų kelią“, – šeštadienį Vilniaus knygų mugėje per knygos „Kultūra lietuvių filosofų akiratyje“ pristatymą kalbėjo filosofas Naglis Kardelis.
Arūnas Sverdiolas
Arūnas Sverdiolas / 15min.lt/Mažvydo Karaliaus nuotr.

Visas Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Tuo tarpu knygos pristatyme dalyvavęs monografijos autorius Arūnas Sverdiolas kuklindamasis sakė, kad ši knyga yra viso jo gyvenimo darbas, nors to jis niekada nesiekė.

„Vilniaus universitete studijavau žurnalistiką, tačiau domėjausi filosofija. Nors studijavau žurnalistiką, man leido diplomą gintis iš filosofijos“, – pasakojo A.Sverdiolas.

Kaip teigė knygos autorius, ši knyga pradėta rašyti dar sovietmečiu. „Po studijų Vilniaus universitete mokslų tęsti išvykau į Maskvą, Mokslų akademijos Filosofijos institutą. Perskaičiau visas pirmąsias Lietuvos filosofijos knygas, publicistiką ir periodinius straipsnius. Po studijų viena leidykla prašė parašyti monografiją apie Stasį Šalkauskį. Po to sekė antra, trečia knyga. Praėjusiais metais pasirodė jau devintas tomas“, – sakė knygos „Kultūra lietuvių filosofų akiratyje“ autorius.

Prasidėjus Sąjūdžiui A.Sverdiolas didesnį dėmesį sutelkė į išeiviją. „Tuo metu jau buvo galima apie juos rašyti „žmoniškai“, – prisiminė filosofas.

Pasikeitė filosofinė kalba

„Per pastaruosius dešimtmečius labai pasikeitė mūsų filosofinė kalba. Ruošdamas šiai knygai savo straipsnius nieko nenorėjau juose keisti, tačiau buvo sunku suprasti, kas juose buvo pasakojama“, – prisiminė autorius.

A.Sverdiolas sako, kad šių tekstų perdarymas į šiuolaikinę filosofinę kalbą jiems suteikė kitokį „veidą“. „Knyga tapo tarsi dvilypė – pasakoja apie lietuvių filosofus ir filosofijos raidą Lietuvoje, bet nereikia naudoti tos „medinės“ kalbos, kurią turėjome vartoti sovietiniais laikais“.

Kad buvo sunku tvarkyti šiuos tekstus, patvirtino ir knygos redaktorė Giedrė Kadžiulytė. Monografijos pristatyme ji sakė, kad norint pertvarkyti senus A.Sverdiolo straipsnius jai teko išeiti akademinių atostogų.

„Tokios knygos yra tarsi duoklė, kurią smagu dovanoti. Tačiau tai neproporcinga laiko ir sąnaudų atžvilgiu, nes sovietiniu metu cenzūruotų frazių „ištaisymas“ atima labai daug laiko. Bet kuriuo atveju tikimės, kad ši knyga atras savo skaitytojus. Tikimės, kad ir bibliotekos norės ją įsigyti“, – sakė G.Kadžiulytė.

Solidžiausias lietuvių filosofijos veikalas

Filosofas N.Kardelis negailėjo gerų žodžių autoriui ir knygai „Kultūra lietuvių filosofų akiratyje“.

„Tai pats solidžiausias lietuvių filosofijos veikalas. Joje yra dėstoma visa Lietuvos filosofijos raida, XX amžiaus Lietuvos filosofijos istorija“, – pagyras žarstė N.Kardelis.Tuo tarpu filosofas Dalius Jonkus dalijosi prisiminimais, kad dalį knygoje publikuojamų tekstų jam yra tekę skaityti dar studijų metais.

„Tuo metu dar nebuvo tokios mąstančios ir refleksyvios literatūros apie filosofiją lietuvių kalba. Tai buvo nauja ir nepažinta“, – sakė D.Jonkus.

Kad ši knyga yra viena solidžiausių lietuvių filosofų knygų, patvirtina ir profesorius Arvydas Šliogeris.

„A.Sverdiolas šiuo metu yra iškiliausias Lietuvos kultūros filosofijos atstovas, tyrinėjantis ne tik ryškiausių lietuvių kultūros filosofų pažiūras, bet ir bendrąsias kultūros filosofijos problemas. Į jo akiratį nuolat patenka ir konkretūs Lietuvos kultūros fenomenai. Tokio išsamaus kultūros filosofijos veikalo dar nesame turėję. Sverdiolo kalba paprasta, gyva ir graži: net sudėtingiausias hermeneutines mįsles jis sugeba įminti grakščiu ir vaizdingu stiliumi, tad jo raštus gali maloniai skaityti ne tik vadinamieji specialistai, bet ir kur kas platesnė publika“, – knygos anotacijoje teigia A.Šliogeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius