Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.G.Ballardo knyga „Avarija“ pristatoma seksualiu pasivažinėjimu Vilniaus gatvėmis

Ką tik išleistas pats garsiausias kultinio britų rašytojo Jameso G. Ballardo romanas „Avarija“ („Crash“, 1973), kuris primena šokiruojančią seksualinę viziją.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos "Kitos knygos" nuotr.

Tai pirmoji šio autoriaus knyga, pasirodžiusi lietuviškai. Netrukus bus išleistas ir pusiau autobiografinis J.G. Ballardo romanas „Saulės imperija“ („Empire of the Sun“, 1984), pagal kurį režisierius Stevenas Spielbergas pastatė to paties pavadinimo filmą, nominuotą 6 „Oskarams”.

„Avarijos“ herojai – grupelė visuomenės atstumtųjų – lytinį pasitenkinimą patiria tik per automobilių avarijas. Preciziškai tyrinėdamas jų psichologines būsenas, kurias įprasta vadinti „patologijomis“ ar „iškrypimais“, J. G. Ballardas kartu tiria ir šiuolaikinį žmogų, užspeistą atšiauriose ir slegiančiose gelžbetoninio miesto džiunglėse.

„Avarijoje“ autorius sąmoningai vaizduoja tvirtą ryšį tarp seksualumo ir automobilių avarijų. Žinome, kad vairavimas sužadina įvairius agresiją bei konkuravimą skatinančius pojūčius. Be to, autorius teigia, kad automobilio vairavimas iškelia į paviršių visas mūsų pasąmonės fantazijas apie transcendenciją ir mirtį.

Apie šią knygą J. G. Ballardas kalba kaip apie perspėjimą žmonijai, pasidavusiai smurto, sekso ir žvaigždžių kultui: „Avarija“ yra atviras iššūkis įsitikinimams, kad mes apskritai nemėgstame jokio smurto, o ypač seksualinio. Esu tikras, kad žmogiškųjų būtybių vaizduotė daug tamsesnė ir niūresnė, negu mums atrodo. Esame valdomi sveiko proto ir savanaudiškumo, tačiau tik tada, kai mums tai patogu, o likusį laiką mieliau leidžiame linksminami filmų, romanų ir komiksų, skleidžiančių pasibaisėtiną žiaurumą bei smurtą.“.

J. G. Ballardui pasiūlius „Avarijos“ rankraštį leidykloms, vienas Amerikos leidėjas parašė: „Šiam autoriui nebepadės jokie psichiatrai. Nepublikuoti!”. Vis dėlto knyga buvo išleista, o 1996-aisiais garsus Kanados režisierius Davidas Cronenbergas pagal ją sukūrė ne mažiau šokiruojančią to paties pavadinimo juostą.

Lapkričio 24 d., trečiadienį, bus atliekamas praktinis eksperimentas „Nestabdyk orgazmo!“, siekiantis patikrinti autoriaus teiginį, kad automobilio avarijos idėja sukelia seksualinį jaudulį. Jauna porelė valandą važinėsis po Vilnių atviru kabrioletu ir ant jo galinės sėdynės mėgins įsijausti į J. G.Ballardo knygoje aprašomus seksualinius potyrius. Pasivažinėjimas prasidės 17:00 val. automobilių stovėjimo aikštelėje prie Vilniaus Arkikatedros bokšto. 18:00 val. automobilis
privažiuos prie „Misterijos“ baro Totorių g. 18. Organizatoriai užtikrina, kad per eksperimentą nenukentės nė vienas automobilis, o jo dalyviai liks sveiki ir gyvi.

18:00 val. bare „Misterija“ (Totorių g. 18, Vilniuje) rengiamas J. G.Ballardo knygos „Avarija“ pristatymas. Pristatyme dalyvaus „Kitų knygų“ leidėjas Gediminas Baranauskas, knygos vertėjas Marius Burokas, psichologė-psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė ir publicistas, Sekso partijos ideologas Karolis Klimka. Renginyje bus rodomi Harley Coklisso filmo „Crash!“ (1971), Davido Cronenbergo filmo „Crash“ (1996) ir J. G.Ballardo interviu fragmentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius