Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knyga „Seserys“ – apie dvi įtakingiausias tarpukario Lietuvos moteris

Išleista istorikės Ingridos Jakubavičienės knyga apie dvi įtakingiausias tarpukario Lietuvos moteris, seseris – prezidentienę Sofiją Smetonienę ir ministro pirmininko žmoną Jadvygą Tūbelienę.
Sofija Chodakauskaitė-Smetonienė
Sofija Chodakauskaitė-Smetonienė / „Wikimedia commons“ nuotr.

Niekas nepraslysdavo pro S.Smetonienės akis, sako knygos „Seserys“ autorė Ingrida Jakubavičienė. Su prezidentu ji aptardavo valdininkų nuodėmes ar pasiekimus, kartu spręsdavo, kuris kandidatas tinkamas eiti pareigas.

Naująja knyga istorikė siekia paneigti iki šiol gajus mitus, esą pirmoji šalies ponia tik lošdavusi kortomis iš stambių sumų ir nuolatos gerdavusi krupniką. Istorikė sako, S.Smetonienė aktyviai dalyvavo moterų organizacijų veikloje, stiprino moterų patriotizmą .

„Ji buvo labai išsilavinusi moteris, labai aktyvi, labai tvirto charakterio ir, na, bent jau užsienio diplomatai pastebi, kad ją galima palyginti net su Rusijos imperatore Jakaterina II, nors ji niekada neužėmė valstybinių pareigų, tačiau savo politiniu svoriu galėjo prilygti bet kuriam ministrui“, – sako knygos autorė Ingrida Jakubavičienė.

Archyvai.lt nuotr./Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona ir jo šeima: žmona Sofija Smetonienė, sūnus Julius, dukra Marytė Smetonaitė-Valušienė ir žentas Aloyzas Valušis
Archyvai.lt nuotr./Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona ir jo šeima: žmona Sofija Smetonienė, sūnus Julius, dukra Marytė Smetonaitė-Valušienė ir žentas Aloyzas Valušis

Pasak istorikės, visuomenėje dar mažiau žinoma apie jaunesnę S.Smetonienės seserį – J.Tūbelienę. Ministro pirmininko Juozo Tūbelio žmona energija, įtaka savo vyrui ir išsilavinimu esą nė kiek nenusileido seseriai.

Knygos autorė sako, toks politinis kvartetas gerokai stebino užsienio diplomatus, kurie raportuose konstatuodavo, kad pirmiesiems Lietuvos asmenims jų žmonos turinčios didelę įtaką.

„S.Smetonienės energija jau ėmė blėsti 4-ajame dešimtmetyje, vis tiek jai buvo apie 50 metų, tuo tarpu  40-metė Jadvyga buvo pačiame pakilime ir jos anūkas, kuris pasidalino tikrai labai atvirai  savo prisiminimais, teigė, kad šiandieninėmis sąlygomis J. Tūbelienė neabejotinai galėtų ir pati būti ministre pirmininke“, – teigia I.Jakubavičienė.

Istorikės teigimu, biografinė monografija „Seserys“ – ne tik apie dviejų įtakingiausių tarpukario Lietuvos moterų darbus, bet ir apie jų motiniškus rūpesčius, laisvalaikį, pomėgius ir kai kurias asmeninio gyvenimo paslaptis.

Knygoje pirmą kartą publikuojamos nuotraukos iš asmeninių S.Smetonienės ir J.Tūbelienės vaikaičių archyvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius