Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygoje „Ir kėlėsi Lietuva...“ – žvilgsnis į valstybę

Vasario 16-osios išvakarėse Šiaulių miesto savivaldybėje pristatyta profesoriaus Vytenio Rimkaus sudaryta knyga „Ir kėlėsi Lietuva...“, kurioje nagrinėjama Lietuvos valstybės ir tautos istorija bei ateities perspektyvos. Tai knyga apie visas Lietuvos gyvenimo spalvas, pradedant ankstyviausiais istoriniais įvykiais ir baigiant šių dienų įžvalgomis.
Vytenis Rimkus
Vytenis Rimkus / Vadimo Simutkino nuotr.


Knygoje į šalį žvelgiama iš atskiro Šiaurės Lietuvos regiono, kuriame – Šiaulių krašto atstovų mintys. Vakaro metu taip pat diskutuota apie kultūros problemas Lietuvos regionuose, kurie turėtų tapti pagrindiniu Lietuvos valstybės dėmesio centru.

Straipsniuose – rūpestis ir džiaugsmas

Knygoje „Ir kėlėsi Lietuva...“ nagrinėjami sudėtingi lietuvių tautos ir valstybės tapsmo faktai, ypač kreipiant dėmesį į Šiaurės Lietuvos raidos sąsajas ir reikšmę visai Lietuvai. Įžymūs mokslininkai, kultūros ir meno atstovai, visuomenės ir politikos veikėjai nagrinėja valstybės istorinę bei kultūrinę reikšmę. Publikacijose gilinamasi į krašto istorijos ištakas, pradedant Saulės mūšiu ir šio svarbaus valstybės įvykio įamžinimo peripetijomis. „Šioje knygoje į Lietuvos ateitį žvelgiama su rūpesčiu, nerimu ir drauge džiaugsmu“,  – sako Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys.

Nepriklausomybė uždeda daug naujų naštų ir mes tą naštą turime nešti mažiau ar daugiau prisidėdami prie gražios Lietuvos ateities.

Anot H.Smilgio, atkreipiamas dėmesys ne tik į svarbiausias dabarties Lietuvos aktualijas, tačiau nagrinėjama ir primenama regionų, atskirų vietovių kultūros židinių atgaivinimo bei puoselėjimo svarba.

Nepriklausomybė – didelė atsakomybė

Knygos sudarytojas, Šiaulių miesto garbės pilietis profesorius V. Rimkus kalbėjo apie knygos reikšmę, siedamas ją su Vasario 16-ąja. „Mes vis dar iki galo neįsisaviname, kas yra nepriklausomybė. Ji visą laiką kirbėjo per visus okupacijos metus, ji buvo užguita ir tolima, bet krislelis visuomet egzistavo ir tuometinės valdžios atstovai apie ją pagalvodavo. Ji buvo kažkas tokio pasiekiamo ir drauge nepasiekiamo – kur ta Lietuva“,  – pasakojo profesorius.

„Mūsų niekas nežinojo – kad apskritai tokie yra pasaulyje, kad gyvena tokia Lietuvos tauta. Šiandien tvirtinu, kad įvyko stebuklas ir mūsų visų pastangomis atsirado nepriklausoma Lietuva“,  – kalbėjo profesorius.

Mūsų niekas nežinojo – kad apskritai tokie yra pasaulyje, kad gyvena tokia Lietuvos tauta.

Pasak V.Rimkaus, šiandien kiekvienas dažnai galvoja, kad jeigu jau yra sukurta nepriklausoma Lietuva, tai iš karto visi turi geriau gyventi. Deja, yra atvirkščiai: nepriklausomybė įpareigoja dar daugiau dirbti.

„Ji įpareigoja ne tik džiaugtis laimėjimais, bet dar aktyviau mylėti Lietuvą už jos vargus ir bandyti išeiti iš jų tik dar daugiau ir aktyviau dirbant. Nepriklausomybė uždeda daug naujų naštų ir mes tą naštą turime nešti mažiau ar daugiau prisidėdami prie gražios Lietuvos ateities“,  – kalbėjo profesorius.

„Nepriklausomybė uždeda daug naujų naštų, ir mes visi jas turime nešti, t. y. dirbti – savo  mažesniais ir didesniais darbais turime prisidėti prie gražios Lietuvos ateities“,  – sakė knygos sudarytojas profesorius V.Rimkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius