Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. „Mafijos eksportas“: nematomi čiuptuvai, apraizgę pasaulį

Leidykla „Baltos lankos“ tęsia tradiciją supažindinti mus su analitinėmis knygomis apie mafiją. Po „McMafijos“ ir „Gomoros“ šįsyk išleista dar viena analizė apie tai, kaip mafijos čiuptuvai apraizgę pasaulį – Francesco Forgione knyga apie Italijos mafiją ir jos išplitimą pasaulyje „Mafijos eksportas“.
eksportas
eksportas

Be jokių abejonių, pasaulyje susidomėjimas Italijos mafija, jos veikla, pačių mafijozų gyvenimo būdu ypatingai smarkiai išaugo po Mario Puzo romano „Krikštatėvis“ ir jo tęsinių bei filmų pagal šią knygą. Tačiau net nereikia būti nusikalstamo pasaulio ekspertu, kad suvoktum, jog tai, kokį Sicilijos mafijos vaizdą piešė M.Puzo, yra pernelyg romantiškas. Viskas yra kur kas žiauriau, brutaliau, negailestingiau. Kad tuo įsitikintum, tereikia perskaityti bent vieną iš analitinių knygų apie mafijos pasaulį.

Lietuvių kalba jau pasirodė keletas knygų apie mafiją, iš kurių ypatingai norėtųsi išskirti Misha Glenny analizę „McMafija“ – puikiu žurnalistiniu stiliumi parašytą knygą, apimančią nusikalstamo pasaulio veiklą įvairiose šalyse, besiremiančią autentiškais autoriaus patyrimais, – tai iš tiesų stulbinanti kelionė po tamsiąją pasaulio ekonomikos pusę ir, mano įsitikinimu, viena iš geresnių knygų šia tema. Žinoma, vertėtų perskaityti ir Roberto Saviano knygą „Gomora“, kurioje jis žurnalistinio tyrimo metu atskleidė Italiją apraizgiusį mafijos tinklą.

„Mafijos eksportas“ – kiek kitokia knyga. Jeigu toje pačioje „McMafijoje“ ar „Gomoroje“ buvo itin daug autentiškų patyrimų, pasakojimas buvo gyvas, ši knyga sausesnio, daugiau mokslinio stiliaus, ji netgi galėtų būti vadinama vadovėliu studijuojantiems nusikalstamo pasaulio tinklus. Vizualumo, bandant įsivaizduoti, kokiu mastu veikia nusikalstamos Italijos grupuotės, kaip jos persipynusios ir pasidalinusios įtakos sferomis, smarkiai prideda ir geokriminaliniai žemėlapiai, kurie, kaip teigia autorius, yra pirmieji Italijos leidybos panoramoje. Na, o knygos pabaigoje pateikiamas sąrašas grupuočių, veikiančių konkrečiose šalyse, puikiai atskleidžia tai, kaip išplitusios yra nusikalstamos organizacijos ir kokią įtaką jos turi.

Pasaulio BVP dalis, pagaminta įvairių kriminalinių organizacijų, veikiančių globaliu mastu, svyruoja nuo 3 iki 5 proc.

F.Forgione šioje knygoje nagrinėja trijų pagrindinių Italijos mafijų veiklą šalyje, o taip pat ir jos „kolonijose“ – nuo Australijos iki Pietų Amerikos. Tyrinėtojo daroma išvada – pasaulis yra vienas kaimas, kuriame nusikalstamos grupuotės veikia globalioje plotmėje, o jos įtaka socialiniame ir politiniame gyvenime yra kur kas didesnė, nei mes galime pagalvoti. Anot autoriaus, Italijos mafijos vykdyta kolonializacija tyliai truko ištisus dešimtmečius ir dabar nuo jos nėra apsaugotas nei vienas planetos kampelis.

Autoriaus pateikiami skaičiai – šokiruojantys. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad vien Italijos potencialios mafijų pajamos viršija Slovėnijos, Estijos ir Kroatijos BVP sumą. Tuo tarpu pasaulio BVP dalis, pagaminta įvairių kriminalinių organizacijų, veikiančių globaliu mastu, svyruoja nuo 3 iki 5 proc. (p.25).

Autorius, remdamaisis įvairiais tyrimais, nuosprendžiais, protokolais, parodo, kaip veikia Italijos mafijos, kaip bankai atlieka esminį vaidmenį nelagalaus kapitalo plovimo ir judėjimo procesuose, o konkretūs pavyzdžiai demonstruoja, jog mafija egzistuoja galbūt netgi arčiau nei jūs manote – ji pasižymi išradingumu, tad sugeba pritaikyti naujus metodus. Galų gale, šiais globalizacijos laikais tampa vis sudėtingiau atskirti takoskyrą tarp legalaus ir negelalaus verslo – mafija kuria didžiules korporacijas, kurios, pavyzdžiui, pridengia milžinišką prekybos narkotikais tinklą. (Juk, kaip rašo autorius, pasaulyje nėra jokios kitos prekės nei gamybos ciklo, kuris sukurtų tokią pridėtinę vertę ir tokio masto pelną, pasiruošusį išsisklaidyti ir įsilieti į legalius finansinius srautus, ekonomiką ir rinką, p. 27).

Ir nors visas šis tamsusis pasaulis egzistuoja visai šalia, apie jį netrūktsa duomenų, anot F.Forgione, pasaulio vyriausybės linkusios užmerkti į tai akis ir nepripažinti globalios problemos masto. Žinoma, tuo labai stebėtis ir nereikėtų, skaitant duomenis apie mafijos skvarbą į politinį gyvenimą ir korupcijos mastus.

„Mafijos eksportas“ pateikia itin platų vaizdą apie nusikalstamų organizacijų veiklą, analitiškumo ir kruopštaus duomenų pateikimo jai prikišti kažin ar įmanoma. Tiesa, tiems, kas norėtų kiek gyvesnio pasakojimo, labiau pagrįsto asmeniniais patyrimais, visgi reikėtų rekomenduoti jau anksčiau minėtą „McMafiją“. Na, o skaitantiems angliškai rekomenduočiau Alexander Stille knygą „Excellent Cadavers“, kuri labai aiškiai parodo, kodėl mafija Sicilijoje yra tas, kas yra, ir kodėl kova su ja sunkiai įmanoma, bei Peter Robb „Midnight in Sicily“, kurioje atskleidžiami istoriškai susiklostę mafijos ir valdžios ryšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius