-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų leidėja Lolita Varanavičienė: garsiems pasaulio rašytojams Lietuva neįdomi

Vasario 20-23 d. Vilniuje vyks 15-oji knygų mugė. Lietuvos leidėjų asociacijos valdybos narė Lolita Varanavičienė džiaugiasi, kad per metus susidomėjimas knygomis tik dar labiau išaugo. Tačiau užsienio rašytojai į Lietuvą neskuba.
Lolita Varanavičienė
Lolita Varanavičienė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

L. Varanavičienė sakė, kad knygų mugė rengiama vasario mėnesį ne be priežasties ir ne dėl noro parodyti, kad Lietuva yra šalis, kuri skaito knygas esant 22 laipsniams šalčio.
 
„Vilniaus knygų mugė yra žinoma tarptautiniu mastu ir yra tam tikras ritmas knygų ir šitas tarpas vasario mėnesį yra vienintelis tarpas, kada ji gali vykti, nes ji nesidubliuoja su kitomis pasaulio knygų mugėmis. Tai nieko jau nedarysi, tokia jau mūsų karma. (...) Šaldysime autorius ir toliau“, – kalbėjo L. Varanavičienė.

Nesame įdomi ar garsi šalis ir daug kam, beje, nepatinka mūsų vasario mėnuo su savo temperatūromis, – sakė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė.

 Žymūs rašytojai atvažiuoti nenori
 
Moters tikinimu, kasmet į knygų mugę yra stengiamasi prisivilioti žinomų rašytojų, tačiau tai pavyksta ne visada. Pasak pašnekovės, turime susitaikyti su faktu, kad pasauliui nesame gerai žinomi.
 
„Autoriai yra kviečiami, nes paprastam lankytojui yra labai įdomu. Dažniausias klausimas: kokia žvaigždė atvažiuos? Tai tie autoriai yra kviečiami netgi ne prieš metus, o prieš keletą metų.  Taip jau daugybę metų į Lietuvą bandome prisikalbinti Umberto Eco, Milaną Kunderą, Orhaną Pamuką, Murakamį. Ir vis mums nesiseka, nes – nieko nepadarysi – nesame įdomi ar garsi šalis ir daug kam, beje, nepatinka mūsų vasario mėnuo su savo temperatūromis“, – sakė L.Varanavičienė. 

Pašnekovė juokavo, kad būtų galima išleisti nemenką tomą prisiminimų, kaip knygų mugės organizatoriai rengė svečius, plonais bateliais atvykusius iš Prancūzijos, kaip perkami vilnoniai įklotai į batus, turguose – žieminės kepurės ir šalikai.

Lolita Varanavičienė sakė, kad Vilniaus knygų mugė šiemet bus išskirtinė: „Turėsime šiemet net 16 knygų, kurios atvažiuoja praktiškai iš spaustuvių į mūsų stendą „Litexpo“. Čia tarsi patys sau susikuriame problemą, nes apie tas knygas žmonės nedaug žino.

Bepigu pardavinėti knygą, kuri buvo populiari per Kalėdas. Bus ir tokių, bet mes patys sau keliame tokį iššūkį ir bandome šiemet būti labai nauji. Suprantame, kad daug daugiau reikės apie tas knygas pasakoti, aiškinti, kalbėti. Galbūt apie jas paskelbti prieš knygų mugę. Tai irgi mąstome, kaip padaryti, bet naujienų tikrai bus.“

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius