Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai daugiausia dėmesio sulaukė Kristinos Sabaliauskaitės romanas

Išanalizavus skirtą dėmesį knygoms paaiškėjo, kad pernai dažniausiai įvairiose šalies visuomenės informavimo priemonėse buvo minimas lietuvių autorės Kristinos Sabaliauskaitės istorinis romanas „Silva Rerum“ apie LDK XVII a. viduryje gyvenusią bajorų Norvaišų šeimą.
K.Sabaliauskaitė „Silva Rerum“
K.Sabaliauskaitė „Silva Rerum“

TNS išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad iš užsienio autorių kūrinių dažniausiai žiniasklaidoje pernai buvo minimas Maggie Stiefvater fantastinis romanas jaunimui „Virpėjimas“ apie merginos ir pusiau žmogaus, pusiau vilko meilę. Tai parodė rinkos ir žiniasklaidos tyrimų kompanijos „SIC Gallup Media“/TNS atliktas knygų ir jų autorių komunikacijos tyrimas.

„Pastebėjome, kad pastaruoju metu vis populiaresnės tampa lietuvių autorių knygos. Štai ir K.Sabaliauskaitės romanas užėmė lyderio pozicijas, nurungė užsienio autorių darbus. Viena galimų mūsų šiuolaikinės literatūros populiarumo priežasčių yra ta, kad ir knygų leidėjai vis daugiau dėmesio skiria vietos autoriams“, – teigia TNS komunikacijos analizės vadovas Linas Spėčius.

Pasak L.Spėčiaus, pastebima dar viena tendencija – apskritai informacijos apie knygas mūsų šalyje vis daugėja, tai lemia ir gerokai išaugęs jų asortimentas.

Pasak L.Spėčiaus, pastebima dar viena tendencija – apskritai informacijos apie knygas mūsų šalyje vis daugėja, tai lemia ir gerokai išaugęs jų asortimentas. 2010 m. šalies žiniasklaidos priemonėse iš viso buvo paminėta 1 012 knygų, tai yra 9 proc. daugiau nei 2009 m.

Praėjusiais metais žiniasklaidoje iš viso buvo paminėta 320 Lietuvos autorių knygų, tai yra 6 proc. daugiau nei 2009 m. Nauji užsienio autorių kūriniai buvo minimi 692 kartus, šis rodiklis, palyginti su užpernai, išaugo daugiau nei dešimtadaliu.

TNS tyrimo duomenimis, 2010 m. žiniasklaidoje iš viso buvo paminėti 843 autoriai, iš jų  trečdalį, t. y. 33 proc., sudarė lietuvių kūrėjai, likusioji dalis teko užsieniečiams. Praėjusiais metais visuomenės informavimo priemonėse buvo paminėti 278 lietuvių autoriai arba beveik 10 proc. daugiau nei pernai. 2010 m. dažniausiai minimi lietuvių rašytojai buvo K.Kasparavičius, K.Sabaliauskaitė, A.Užkalnis; 2009 m. dažniausiai buvo pastebimos F.Taunytės, Just.Marcinkevičiaus, A.Šliogerio pavardės. 

Šalies žiniasklaidoje pernai iš viso buvo paminėti 565 užsienio autoriai, t. y. beveik 12 proc. daugiau nei užpernai. Dažniausiai minėtų užsienio autorių sąrašo pirmąsias vietas užima D.Steel, C.McCullough, S.Brown, pastaroji buvo tarp populiariausiųjų ir 2009-aisiais  kartu su  S.Meyer ir P.Coelho.

Minėto tyrimo metu buvo analizuojama 2009–2010m. skelbta informacija apie knygas 235 žiniasklaidos šaltiniuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius