-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 35 metus parašytame fantastiniame romane rašytojas Vasilijus Aksionovas išpranašavo Krymo okupaciją

Jei rašytojas Vasilijus Aksionovas nebūtų miręs, jis dabar juoktųsi susiėmęs pilvą, rašo „The Daily Beast“. Anot portalo, jis savo prieš 35 metus parašytoje knygoje numatė Krymo okupaciją, ir ją aprašė su tokiomis detalėmis, kurios dabar kelia šiurpą.
Rusų tankas Kryme
Rusų tankas Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1979 metais parašytame fantastiniame romane „Krymo saloje“ Krymas nėra pusiasalis, o atskira sala, geografiškai ir morališkai nutolusi nuo totalitarinės Europos.

Romane rašoma, kad Kryme vyrauja atstovaujamoji demokratija, kuri galėjo būti ir Rusijoje, jeigu 1917 metais valdžios nebūtų užgrobę bolševikai, o rinkos ekonomika Krymą pavertė kino meka ir turistų rojumi.

Ši idėja, anot romano autoriaus, buvo naivus įsivaizdavimas, kad Krymo prisijungimas prie Rusijos padės Sovietų sąjungai tapti liberalesne, o ne sunaikins Kryme viską, kas gera.

Pagrindinis romano herojus Andrejus Lučnikovas – tarptautiniu mastu pripažintas leidėjas palieka laikraštį „Russkij Kurjer“ ir tampa „Bendro likimo idėjos“ propagandistu.

Ši idėja, anot romano autoriaus, buvo naivus įsivaizdavimas, kad Krymo prisijungimas prie Rusijos padės Sovietų sąjungai tapti liberalesne, o ne sunaikins Kryme viską, kas gera.

Bolševikus romane pasikviečia patys Krymo gyventojai, kurie balsuoja už tai, kad Krymas taptų 16-ąja Sovietų sąjungos respublika.

„Vladimiras Putinas nori, kad patikėtume, jog referendumu įvyko tas pats“, – teigia „The Daily Beast“.

Knygoje Krymas okupuojamas karinių mokymų metu

„Knygoje Krymo anšliusas įvyksta karinių mokymų, kurie skirti pažymėti abiejų tautų draugystę, metu. Kažkur girdėta? Rusijos žurnalistai knygoje irgi turi savo prototipus, vienas žurnalistas tiesioginiame reportaže, kuriame rodomi Simferopolį apsupantys tankai, kalba, kad tai – tik labai pažangios karinės pratybos“, – rašo leidinys.

Romane aprašoma, kaip suomiškoje pirtyje besilinksminantis sovietų elitas diskutuoja, kokia bus Rusijos ateitis, ir jie piešia šalies paveikslą, kuris neįtikėtinai gerai primena Vladimiro Putino Rusiją.

Centro komiteto veidas romane aiškina, kaip į įvykius reaguos demokratinės šalys: „Strateginiuose NATO planuose Krymui vietos neliko, tačiau NATO žvalgybos veiksmai rodo, kad bus mėginama destabilizuoti padėtį Saloje. Mano nuomone, jeigu įvyktų referendumas, ne mažiau kaip 70 proc. žmonių pasisakytų už prisijungimą prie Sovietų sąjungos“.

Romane aprašoma, kaip suomiškoje pirtyje besilinksminantis sovietų elitas diskutuoja, kokia bus Rusijos ateitis, ir jie piešia šalies paveikslą, kuris neįtikėtinai tiksliai yra panašus į Vladimiro Putino Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius