-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rašytojai didžiausioje pasaulio knygų mugėje Frankfurte gvildens opius politikos klausimus

Kai kurie garsiausi pasaulio rašytojai per didžiausią tarptautinę knygų mugę pasaulyje, kuri Vokietijoje atidaroma antradienį, gvildens opius politikos klausimus.
Frankfurto knygų mugė
Frankfurto knygų mugė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Autoriai Frakfurto knygų mugėje diskutuos tris dienas ir turi parengti tai, ką organizatoriai vadina „dovana politikams“, pagal naują iniciatyvą pavadinimu „Frankfurt Undercover“ („Frankfurtas slaptai“).

Mugės direktorius Juergenas Boosas sakė, kad šis žingsnis atspindi rašytojų „savivertės jausmą“ pasaulyje, mąstančiame apie tokius klausimus kaip NSA šnipinėjimo skandalas, būsimo transatlantinio laisvosios prekybos susitarimo poveikis ir leidėjų ginčas su interneto gigante „Amazon“.

Galvoju, kad šių trijų dienų pabaigoje galime tikėtis labai politinio pareiškimo

„Galvoju, kad šių trijų dienų pabaigoje galime tikėtis labai politinio pareiškimo, – spaudos konferencijoje sakė J.Boosas. – Nesitikiu, kad žinia bus „Mums, rašytojams, per mažai moka“ ... Tikiuosi kažko, kas bus iš tikrųjų socialiai, politiškai svarbu“.

Tai, kad diskusijos vyks nematant visuomenei ir negirdint leidėjams, tikisi danų rašytoja ir viena šios iniciatyvos iniciatorių Janne Teller, rašytojai galės kalbėti laisvai ir iškelti „nefiltruotas“ idėjas.

„Tikimės, tai parodys naują kryptį ir galimybę pasaulyje, ... kuris politiškai yra labai įstrigęs“, – žurnalistams per vaizdo konferenciją sakė rašytoja, tarp kurios darbų yra kritikų pripažintas ir prieštaringai vertinamas 2000-ųjų romanas „Niekas“ (Intet).

Penkias dienas truksiančioje knygų mugėje turi pasirodyti tokie garsūs rašytojai kaip Brazilijos Paulo Coelho, vokiečių ir rumunų rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Herta Mueller ir britas Kenas Follettas, kurio naujas romanas „Edge of Eternity" vainikuoja perkamiausių knygų sąrašus.

Maždaug du trečdaliai iš daugiau negu 7 tūkst. tame vakariniame Vokietijos mieste organizuojamos parodos dalyvių atvyks iš užsienio, o apie 35 proc. pristatys leidinius vokiečių kalba. Ankstesnius trejus metus vokiškos knygos sudarė apie 50 proc., sakė J.Boosas.

Parodoje dalyvaus leidėjai iš maždaug 100 šalių, įskaitant atvykusius iš kai kurių pasaulio karštųjų taškų – Sirijos, Ukrainos ir Afganistano.

Šiai metais mugės garbės viešnia bus Suomija, pristatysianti savo literatūrą ir kultūrą.

Šiemet dalyvaus daugiau atstovų iš Azijos, kurie pernai sudarė 5 proc., leidėjams iš kitų pasaulio dalių žvelgiant į rinkas, kurios yra didelės, jaunos ir nusiteikusios lavintis – pavyzdžiui, Indonezija, sakė organizatoriai.

Šį padidėjimą taip pat lemia išaugęs leidybos verslas Azijoje, pažymėjo J.Boosas, atkreipdamas dėmesį, jog Frankfurto mugė, kurios šaknys siekia XV amžių, yra garsi visame pasaulyje.

Atsižvelgdamas į naują skaitytojų kartą, šis kasmetinis renginys siekia būti literatūros pasaulio švyturiu ir nevengia tyrinėti galimybių ateityje istorijas pasakoti tiek tradicinėmis formomis, tiek naudojant naujas aukštąsias technologijas.

Elektroninių ir nepriklausomai leidžiamų knygų atsiradimas pastaraisiais metais pakeitė šią rinką, kurioje žymę taip pat paliko Europos finansų krizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius