Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėjoje egzistuoja ir juodoji knygų rinka: populiariausi čia romanai apie šnipus

Šiaurės Korėjoje populiarėja kriminaliniai romanai ir knygos apie šnipus – nelegalios šių kūrinių kopijos platinamos juodojoje rinkoje, skelbia „NK Daily“.
Knygos, parduodamos Šiaurės Korėjoje
Knygos, parduodamos Šiaurės Korėjoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujienas apie literatūrą, knygų konkursus rasite ir „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Junkitės ir jūs!

Šiaurės Korėjos valdžia tokias knygas laiko griaunančiomis nusistovėjusią tvarką, todėl gauti išsinuomoti jų galima nebent juodojoje rinkoje. Dažniausiai tokias knygas nuomojasi studentai, mokantys apie 3000 Šiaurės Korėjos vonų (apie 10 litų) už skaitymo valandą. 

Kaip teigė vienas šaltinis, užsienietiškų knygų juodoji rinka egzistuoja jau seniai, tačiau tik pastaruoju metu pastebėta, kad čia patenka ir kriminaliniai romanai bei knygos apie šnipinėjimą. Daugelis jų atkeliauja iš Japonijos, ir jose yra detalūs šnipinėjimo operacijų aprašymai. 

Didžioji dalis knygų Šiaurės Korėjoje yra skirtos propagandos tikslams, o juodojoje rinkoje platinamos knygos iš užsienio, dažniausiai skirtos ekonomikai ir politikai. Iš pradžių didžioji dalis knygų juodosios rinkos klientų buvo rašytojai, žurnalistai, mokytojai, tačiau dabar tai daugiausia – studentai. Dažniausiai šias knygas verčia ir vertimus spausdina studentai, besimokantys užsienio kalbų. Daugelis šių studentų – iš valdančiajai partijai priklausančių šeimų, tėvų pagalba galinčių gauti knygų iš užsienio. Gavę knygų, studentai išverčia jas ir parduoda kopijas juodojoje rinkoje. 

Dėl šios rizikos juodojoje rinkoje platinama nedaug knygų, ir būtent dėl to čia populiariausias ne knygų pardavimas, o jų nuoma

Tiesa, net ir knygų kopijavimas Šiaurės Korėjoje yra rizikingas užsiėmimas. Visi kompiuteriai ir spausdintuvai šioje šalyje yra registruojami, taip siekiant užkirsti kelią bet kokios valdžiai nepalankios informacijos plitimui. 

Dėl šios rizikos juodojoje rinkoje platinama nedaug knygų, ir būtent dėl to čia populiariausias ne knygų pardavimas, o jų nuoma. Siekiant apgauti specialiąsias tarnybas, šios nelegalios knygos dažnai pervadinamos populiarių Šiaurės Korėjos knygų pavadinimais. Tikrasis pavadinimas dažniausiai žinomas tik ją vertusiam studentui, todėl dažniausiai jos vadinamos bendriniu pavadinimu „japoniškos knygos“. 

Tai, kad būtent kriminaliniai romanai ir knygos apie šnipus tapo tokios populiarūs, nestebina, nes šioje šalyje žmonėms realybė, kuomet negali pasitikėti netgi draugu, yra labai artima. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius