Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė „Man Booker “ literatūros premija paskirta amerikiečių rašytojui Philipui Rothui

Daugybę prestižinių grožinės literatūros apdovanojimų pelnęs amerikiečių rašytojas Philipas Rothas trečiadienį buvo paskelbtas ketvirtuoju tarptautinės „Man Booker“ literatūros premijos laureatu.
Philipas Rothas
Philipas Rothas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ph.Rothas varžybose dėl 60 tūkst. svarų premijos aplenkė dvylika konkurentų.

Pirmą kartą tarptautinė „Man Booker“ premija buvo įteikta 2005-aisiais. Apdovanojimas teikiamas kas dvejus metus ir gali būti skirtas bet kokios tautybės rašytojams, jeigu jų kūriniai parašyti anglų kalba arba yra į ją išversti.

78 metų Ph.Rothas, kuris dėl nugaros problemų negalėjo atvykti į premijos laureato paskelbimo ceremoniją Sidnėjuje. Rašytojas sakė, kad jam šis pripažinimas yra didelė garbė.

„Man kaip rašytojui vienas maloniausių dalykų nepaisant visų vertimo vargų yra tai, kad mano darbai skaitomi tarptautinės auditorijos“, – sakė Konektikute įsikūręs rašytojas.

Amerikiečių literatūros gyvoji legenda Ph.Rothas yra vienas produktyviausių pasaulio rašytojų, kuriam kritikų ir skaitytojų pripažinimą pelnė jo kandžiai juokingos Amerikos žydų tapatybės analizės.

Bene labiausiai Ph.Rothą išgarsino jo 1969 metų romanas „Portnojaus skundas“ ( Portnoy's Complaint), 1997 metų „Amerikietiška pastoralė“ (American Pastoral), už kurią jis pelnė Pulitzerio (Pulicerio) premiją, taip pat romanai „Aš ištekėjau už komunisto“ (I Married a Communist", 1998) bei "Suteršta garbė" (The Human Stain, 2000).

1960-aisiais, būdamas 26 metų amžiaus, Ph.Rothas už savo apsakymų rinkinį „Sudie, Kolumbai“ (Goodbye, Columbus) pelnė JAV nacionalinę knygų premiją. Dar kartą šis apdovanojimas jam buvo skirtas 1995 metais už romaną „Sabato teatras“ (Sabbath's Theater).

Naujausias jo romanas „Atpildas“ (Nemesis) buvo išleistas 2010 metais.

„Daugiau nei penkis dešimtmečius Philipo Rotho knygos stimuliuoja, provokuoja ir linksmina milžinišką ir toliau augančią skaitytojų auditoriją“, – sakė „Man Booker“ premijos žiuri pirmininkas, rašytojas ir bukinistas Rickas Gekoski.

Tarptautinė „Man Booker“ literatūros premija nuo geriau žinomo „Booker“ apdovanojimo, kuris kasmet skiriamas britų, airių ar Sandraugos rašytojui, skiriasi tuo, kad ja rašytojas pagerbiamas už viso gyvenimo darbus. Tuo tarpu „Booker“ apdovanojimas teikiamas už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Pirmuoju tarptautinės „Man Booker“ literatūros premijos laureatu 2005 metais tapo albanų rašytojas Ismailas Kadare, 2007-aisiais premija buvo paskirta nigeriečiui rašytojui Chinua Achebe, o 2009 metais ji įteikta kanadietei novelių rašytojai Alice Munro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius