Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdemaro Kukulo monografija – plačiausias Pauliaus Širvio biografijos ir kūrybos atvaizdas

Vasario 6 d. Rašytojų klube Vilniuje renguamas poeto, literatūros kritiko Valdemaro Kukulo (1959–2011) studijos apie poetą Paulių Širvį pristatymas – „Pauliaus Širvio gyvenimas ir kūryba: ženklai ir pražvalgos“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).
Valdemaras Kukulas, Pauliaus Širvio gyvenimas ir kūryba
Valdemaras Kukulas, Pauliaus Širvio gyvenimas ir kūryba / Knygos viršelis

Valdemaras Kukulas šią knygą rašyti buvo pradėjęs seniai, vertino ją kaip svarbųjį savo gyvenimo darbą, tačiau monografijos pasirodymo nesulaukė – rankraštį tvarkyti baigė ir leidyklai pateikė autoriaus žmona Deimantė Kukulienė. Vakaro metu knygą apie Paulių Širvį pristatys Algimantas Baltakis, Viktorija Daujotytė, Vainius Bakas, Valentinas Sventickas.

Poetas, literatūros kritikas Valdemaras Kukulas (1959–2011) studiją apie poetą Paulių Širvį (1920–1979) buvo pradėjęs seniai, vertino ją kaip svarbųjį savo gyvenimo darbą. Paskutiniaisiais metais (2010 rugsėjis – 2011 liepa) rašė ją ypač intensyviai, pranešė leidyklai tuoj baigsiąs. Mirtis buvo greitesnė. Tačiau knygą galima vertinti kaip beveik baigtą. Nespėta parašyti paskutinių bendrinamųjų puslapių ar pastraipų.

Rengiant panašias studijas spaudai autoriai paprastai koreguoja struktūrą, antraštes, tariasi su redaktoriais, siūlo iliustracijas ir pan. Šiuo atveju tokios galimybės jau nebuvo, tad ir redakcinis darbas darytas su deramu atsargumu. Pasirodė verta knygą baigti 1990–1994 metais rašytu ir niekur neskelbtu tekstu apie paskutinį P.Širvio rinkinį. Rankraštį tvarkė ir leidyklai pateikė autoriaus žmona Deimantė Kukulienė.

Ši knyga – plačiausias P.Širvio biografijos ir kūrybos atvaizdas, prisodrintas žinių, legendų, liudijimų, persmelktas tyrinėjimo aistros. Knyga iliustruota nuotraukomis, parengta asmenvardžių rodyklė.

Paulius Širvys (1920–1979) – Lietuvos poetas, virtęs savotiška legenda. Nuo jaunystės rašė lyrinius eilėraščius; karas, tėviškė, meilė – svarbiausios poezijos temos. Jo kūrybai būdingas tyro, stipraus jausmo poetizavimas, graudžių ir humoristinių intonacijų jungimas, tautosakiniai motyvai, liaudies dainų poetika. Eilėraščius skelbti pradėjo nuo 1947 metų.

Poeto biografija labai marga. Mirus tėvams, P.Širvys vaikystę praleido vaikų namuose, baigė dvimetę Salų žemės ūkio mokyklą.

1940–1941 m. mokėsi Vilniaus pėstininkų karo mokykloje, prasidėjus karui kovojo Raudonojoje armijoje, du kartus buvo patekęs į vokiečių nelaisvę, atsidūręs karo belaisvių mirties stovykloje, iš kurios pabėgo. Sugautas ir išsiųstas į Vokietiją darbams, iš ten bėgo tris kartus.

Dalyvavo mūšiuose šiaurės Lietuvoje ir Kurše, buvo sužeistas. 1945 m. rudenį iš kariuomenės paleistas.

Nuo 1946 metų dirbo įvairių laikraščių redakcijose Rokiškyje, Pandėlyje, Merkinėje, vėliau dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“, žurnalų „Genys“, „Moksleivis“ redakcijose.

1957 metais Maskvoje baigė aukštuosius literatūros kursus. 1967–1969 metais dirbo Klaipėdos žvejybos laivyne jūreiviu, vėliau tolimojo plaukiojimo laivo vairininku.

Monografijos apie Paulių Širvį pristatymas vyks Rašytojų klube Vilniuje (K.Sirvydo g. 6), vasario 6 d., 17.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius