Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas talentingiausių Ukrainos rašytojų Serhijus Žadanas: Rusijos aiškinimai dėl Krymo yra pasityčiojimas iš sveiko proto

Ryškus Ukrainos literatūros talentas, visame pasaulyje žinomas ir Lietuvos skaitytojams gerai pažįstamas rašytojas Serhijus Žadanas laiške Lietuvai atvirai pasakoja apie šiandieninės Ukrainos įvykius ir išsako savo pilietinę poziciją.
Serhijas Žadanas
Serhijas Žadanas / blog.boschstiftung-portal.de nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

Pats S.Žadanas kovo 1 d. Charkove vykusio taikaus Maidano aktyvistų mitingo metu buvo sužeistas, šiuo metu gydosi.

„Ukraina šiandien išgyvena tikriausiai pačias tragiškiausias dienas savo modernioje istorijoje, – laiške rašo S.Žadanas. – Rusijos veiksmai šiame kariniame konflike yra okupacija, o visi Rusijos valdžios bandymai pasislėpti už banalių aiškinimų, kad jie neva saugo rusus, negali atlaikyti paprasčiausios kritikos. Vien dėl paprastos priežasties – rusai Kryme pagalbos neprašė.“

Rusijos veiksmai šiame kariniame konflike yra okupacija, o visi Rusijos valdžios bandymai pasislėpti už banalių aiškinimų, kad jie neva saugo rusus, negali atlaikyti paprasčiausios kritikos. Vien dėl paprastos priežasties – rusai Kryme pagalbos neprašė.

Rašytojo teigimu, šiuo metu matoma labai pavojingų ir nenuspėjamų įvykių Europos širdyje pradžia, ir kol kas net sunku įsivaizduoti, kaip konfliktas gali baigtis. S.Žadanas sako tik tikįs, kad Rusijos „pagalba“ nepralies dar daugiau kraujo ir nesugriaus kaimyninės valstybės žmonių gyvenimų.

„Manau, kad vos keli žmonės galėjo prognozuoti tokį įvykių vystymąsi Kryme. Pirmieji ginkluotų grupių pasirodymai buvo palaikyti daugiau provokacijomis, bandymais destabilizuoti padėtį porevoliucinėje Ukrainoje. Tačiau šiandien jau aišku, kad kalbame apie plataus masto okupaciją, o Ukrainos anšliuso klausimas yra labai realus. Prieš Ukrainą pradėtas karas“, – rašo S.Žadanas.

Jo laiške teigiama, kad Ukraina yra rimtame geopolitiniame konflikte, kuriame ignoruojama tarptautinė teisė ir tarptautinės deklaracijos. Visa tai vyksta nuolatinių provokacijų Rytuose fone, kurios bando žaisti „pro“ korta. „Kalbu apie prorusiškus mitingus, kuriuose dalyvauja ne tik Putinui simpatizuojantys ukrainiečiai, bet ir Rusijos pasienyje su Ukraina gyvenantys žmonės, kurie į Rytų Ukrainą vežami autobusais“, – teigia rašytojas.

Jis pažymi, kad, pavyzdžiui, kovo 1 dieną iš Belgorodo į Charkovą atvyko net 20 autobusų su Rusijos piliečiais. Būtent jie su prorusiškai nusiteikusiais ukrainiečiais įsiveržė į miesto administracijos pastatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putino gerbėjai Donecke
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putino gerbėjai Donecke

„To rezultatas – „taikus“ prorusiškas mitingas virto žiauriomis muštynėmis, per kurias buvo sužeista daugiau nei 100 žmonių. Užpuolikai nesustojo ties euromaidanininkais ar Dešiniojo sektoriaus aktyvistais – buvo užpuldinėjami neginkluoti studentai, savanoriai, žurnalistai, spaudos centro atstovai. Vaikinai ir merginos buvo mušami lazdomis ir spardomi, velkami žeme, jiems organizuojamas linčo teismas: jie turėjo klauptis, prašyti atleidimo ir bučiuoti Rusijos vėliavą ir šv.Georgijaus kaspiną. Šiandien prieš šiuos užpuolikus pradėtos baudžiamosios bylos“, – rašo S.Žadanas.

Vaikinai ir merginos buvo mušami lazdomis ir spardomi, velkami žeme, jiems organizuojamas linčo teismas: jie turėjo klauptis, prašyti atleidimo ir bučiuoti Rusijos vėliavą ir šv.Georgijaus kaspiną. Šiandien prieš šiuos užpuolikus pradėtos baudžiamosios bylos

Panašūs mitingai ir administracijos pastatų užpuldinėjimai vyko ir kituose miestuose Rytų Ukrainoje, o į Ukrainos teritoriją nuolat atvyksta Rusijos piliečiai, kurie dalyvauja tokiuose protestuose.

Pasak rašytojo, aiškiai matomi tokių veiksmų tikslai ir uždaviniai – destabilizuoti padėtį šalies rytuose, išprovokuoti konfliktą ir pasinaudoti sudėtinga situacija.

„Mums, Ukrainos piliečiams, šioje situacijoje labai svarbu parodyti vienybę ir paramą vieni kitiems. Svarbu parodyti, kad mes esame vienos valstybės piliečiai, ir mums nereikia užsienio šalies įsikišimo“, – rašo S.Žadanas. Jo teigimu, Ukraina išgyvens šį laikotarpį, nes jos piliečiai gali susivienyti vardan jų laisvės ir nepriklausomybės gynimo: „Aš suprantu, kad mūsų laukia labai sunkus metas, tačiau vis tiek tikiu savo tautiečių kantrybe ir valia. Ir svarbiausia – jų meile savo šaliai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius