-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 26

„Auksiniai renginiai“ pristato: Nedos vintažinių dainų suknelė

Lietuvos džiazo ledi, improvizacijų meistrė, bardų muzikos deivė, nuoširdumo įsikūnijimas scenoje... Kai groja Neda Malūnavičiūtė, atrodo, išnyksta visas regimasis pasaulis ir lieka tik muzika bei užplūstanti vidinė harmonija. Jau vasario 26 d. Neda, jėgas vienydama su scenos virtuozais „4TANGO“, po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais pristatys unikalų projektą „Apie mus“.
Neda Malūnavičiūtė
Neda Malūnavičiūtė / Ligitos Vaitkutės nuotr.

Kaip praneša organizatorius „Auksiniai renginiai“, koncerte skambės puikiai žinomi, tačiau naujai interpretuoti, laiko patikrinti kūriniai, kuriuos pati atlikėja vadina vintažiniais (renginio organizatorius „Auksiniai Renginiai“). Kokią vintažinių dainų suknelę atlikėjai nuaus koncerte?

Terminas „vintažas“ glaudžiai susijęs su istorija ir žymi išlaikytą, vertingą dalyką. Pirmieji šį pavadinimą ėmė naudoti vyndariai senam vynui apibūdinti, vėliau jį perėmė mados kūrėjai. Taigi, vintažas – „sugrįžęs iš praeities“ ir atgijęs šių dienų gyvenime – išlaikant balansą tarp to, kas nauja ir aktualu šiandien, ir tarp to, kas sukurta prieš kelis dešimtmečius bei laiko patikrinta.

Vintažinės dainos – rinktiniai senosios lietuvių estrados šedevrai, aranžuoti specialiai „4TANGO“ kvartetui ir atliekami Nedos Malūnavičiūtės balsu ir fleita (Gorbulskio, Noviko, Vilkončiaus, Vaitkevičiaus, Makačino, Kulikausko kūryba). Tai ne estradiškai, o greičiau teatriškai arba kameriškai skambanti estrados klasika, priartėjanti prie dainuojamosios poezijos estetikos. Pasak Nedos, tai naujam skambesiui prikeltos melodijos iš tų laikų, kai žodžius dainoms kūrė tikri poetai, o muziką – tikri kompozitoriai.

Ligitos Vaitkutės nuotr./Neda Malūnavičiūtė
Ligitos Vaitkutės nuotr./Neda Malūnavičiūtė

Prieš kelis dešimtmečius gimusios dainos pakeri jausmingų, bet ne sentimentalių eilėraščių tekstais, apie meilės ilgesį kalbančiais metaforiškai. Atlikėjai, kurdami intrigą, neatskleidžia viso koncerto programos, tačiau puse lūpų prasitaria, kad ausis bei mintis palies žavūs lietuviškos estrados standartai bei įdomių sprendimų palytėti, didžiojoje scenoje rečiau skambantys kūriniai. Jausmingoji, nesuvaidintų jausmų kupina „Į tave“, į svajas pakelianti „Vėjas man pasakė“, energinga ir lengva it pūkas „Lauk manęs“... Tai tik maža kūrybiniais perlais nusagstyto koncerto dalis.

Koncerto kaltininkai – scenos profesionalai, kuriuos muzika lydi nuo vaikystės. Neda Malūnavičiūtė ne vienerius metus sėmėsi fleitos valdymo meno paslapčių, tačiau ilgainiui greta koja kojon žengė ir dainavimas. Džiazo scenoje atlikėja debiutavo su V.Čekasino vadovaujamu moksleivių džiazo ansambliu. Regis, šis subtilus muzikos žanras palietė jautrias stygas ir vėliau Neda įsitraukė į džiazroko grupės „NNB“ veiklą.

Pasiekimai ir laimėjimai džiazo pasaulyje patraukia akį: 1991 m. paskelbtoje „Lietuvos Jazz Top” anketoje Nedai atiteko „perspektyviausio muzikanto”, „geriausio vokalisto” ir „geriausio fleitisto” nominacijos. Po kelerių metų, dainuodama A. Anusausko džiazo kvintete, Birštono džiazo festivalyje laimėjo pagrindinį prizą. Analogišką apdovanojimą Neda pelnė ir Bialystoke (Lenkija) vykusiame tarptautiniame džiazo vokalistų konkurse.

Atlikėją pripažinimas lydėjo ir daugelyje „BRAVO“ apdovanojimų, o kur dar indėlis į ne vieno albumo gimimą, dalyvavimo prestižiniuose džiazo festivaliuose sąrašas... Bendradarbiaudama su garsiu Rusijos džiazo pianistu Danilu Krameriu bei trombonininku Vytautu Pilibavičiumi įrašė albumą „Solo-Duo-Trio”, su grupe „Lastwalk” parengė įrašų rinkinį „Svajonių vandenynas”, o netrukus su šios grupės lyderiu ir klavišininku Audriumi Balsevičiumi išleido dar vieną albumą „Visi duetai” su angliškai įdainuotomis dainomis. Be abejonės, bene labiausiai į atmintį įstrigo soliniai Nedos albumai „Atvirukas”, „Eilinė diena rojuje”, „Akimirkos” ir „Sena nauja pasaka”. Dažnas Nedą pažįsta ne tik kaip džiazo muzikos puoselėtoją, bet ir kaip dainuojamosios poezijos mylėtoją. Atlikėja scenoje ne kartą koncertavo su tokiais scenos grandais kaip Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis, V. Labučio oktetas, „Vilnius Jazz Quartet“ bei daugeliu kitų.

Ne mažiaus įdomus bei spalvingas „4TANGO“ kolektyvas, kurio nariai yra respublikinių konkursų laureatai ir 2002 metų tarptautinio konkurso „A. Piazzolla Music Award“ Italijoje finalininkai. Kolektyvo muzikantai — Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai: Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Birutė Bagdonienė (altas), Donatas Bagurskas (kontrabosas). Pastarieji du atlikėjai — Šv. Kristoforo orkestro koncertmeisteriai.

Pripažinimą atlikėjai pelnė tarptautiniuose akordeono muzikos festivaliuose, Didžiajame muzikų parade, Kristupo vasaros festivalių koncertuose. 2002 metais su solistu J. E. Gimenezu įrašė tradicinių tango dainų, o 2004-aisiais su fleitininke iš Taivano Li Ming Chen — A. Piazzollos tango kompaktinę plokštelę. 2005 m. išleistas A. Piazzollos dainų diskas, kurį „4TANGO“ įgrojo su soliste B. Bublyte.

2006 m. „4TANGO“ su dideliu pasisekimu dalyvavo tarptautiniuose tango festivaliuose – pirmajame tarptautiniame Baltijos Tango festivalyje Vilniuje ir didžiausiame pasaulyje Tango festivalyje Suomijoje, Seinajoki mieste. Pastarajam festivaliui ansamblis paruošė programą su Lietuvos nacionalinės filharmonijos soliste J. Leitaite. Ansamblis taip pat populiarina M. Kagelio, I. Stravinskio, H. Villa-Lobos ir kitų šiuolaikinių kompozitorių kūrybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius