-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06

Balandį į Vilnių suvažiuos šimtas jaunųjų muzikos talentų

Šių metų profesionaliosios muzikos konkursų nišą Lietuvoje užpildys jauniausieji talentai – balandžio 23–30 d. Vilniuje vyks X tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas. Tai bene svarbiausias Lietuvoje vykstantis renginys, skirtas pianistams ir stygininkams iki 20 metų, kas ketverius metus sutraukiantis jaunuosius muzikus iš viso pasaulio.
Smuikas
Smuikas / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.
Temos: 1 Balys Dvarionas

Kas dvejus metus vyksta Nacionalinis B.Dvariono jaunųjų pianistų ir stygininkų konkursas, šiais metais vykęs vasario mėnesį.

Kompozitoriaus, dirigento, pianisto ir pedagogo, išugdžiusio gausybę žymiausių Lietuvos muzikantų, B.Dvariono pavardę puikiai žino net ir tie, kurie nesidomi profesionaliąja kultūra. Šis muzikas buvo vienas ryškiausių XX a. lietuvių kūrėjų bei aktyvus naujosios lietuvių muzikos skleidėjas. Konkurso idėja 1974 m. subrendo būtent Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje. Pagrindiniais jo iniciatoriais tapo pianistė, B.Dvariono žmona Aldona Smilgaitė-Dvarionienė, kompozitorius, pianistas bei pedagogas Julius Andrejevas ir pianistas bei pedagogas Aleksandras Jurgelionis.

Dabar atlikėjai atvyksta net iš tokių šalių kaip Japonija ar Kazachstanas, visuomet su malonumu interpretuodami B.Dvariono kūrinius.

Sulaukus ypatingo susidomėjimo bei noro dalyvauti iš daugelio šalių, 1989 m. B.Dvariono konkursas tapo tarptautiniu. Dabar atlikėjai atvyksta net iš tokių šalių kaip Japonija ar Kazachstanas, visuomet su malonumu interpretuodami B.Dvariono kūrinius.

Jau kurį laiką lietuvių jaunieji atlikėjai į tarptautinį B.Dvariono konkursą atrenkami Nacionalinio konkurso metu. Šiemet į tarptautinį konkursą pakviesti dalyviai Nacionaliniame konkurse varžėsi su daugiau nei 250 atlikėjų.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius skaičiuojančią istoriją B.Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas tapo neatsiejama mūsų šalies meninio ugdymo mokyklų mokomojo proceso dalimi, laipteliu, galinčiu pakylėti į kitą profesinio meistriškumo lygį. Ankstesnių konkursų laureatės Dalia Kuznecovaitė bei Justina Auškelytė, kaip ir daugybė kitų laureatų dabar yra ryškūs atlikėjai, sėkmingai koncertuojantys tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Šiais metais į tarptautinį konkursą suvažiuos šimtas dalyvių iš 23 šalių: Jungtinės Karalystės, JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Izraelio, Ispanijos, Kinijos ir kitų. Konkursantai varžysis tarpusavyje dviejuose turuose Balio Dvariono Dešimtmetėje muzikos mokykloje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o finalininkai bus kviečiami pasirodyti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Vertinimo komisiją sudaro: pianistai – Julius Andrejevas, Justas Dvarionas, Aleksandras Jurgelionis (Lietuva), Grigory Gruzman, Uta Weyand (Vokietija), Vladimir Ovčinnikov (Rusija), Fumiko Eguchi (Japonija), Murray McLachlan (Didžioji Britanija); stygininkai – Pavel Berman (Italija), Michal Grabarczyk (Lenkija), Petras Radzevičius (Lietuva), Sergey Kravčenko (Rusija), František Novotny (Čekija), Eszter Perenyi (Vengrija).

Tarptautinis B.Dvariono konkursas priklauso Jaunimo muzikos konkursų sąjungai (EMCY), todėl organizaciniame, kūrybiniame ir vertinimo komisijos darbe pritaikoma geriausia Europos muzikinių tradicijų patirtis. Konkursą organizuoja VšĮ Natų knygynas, partneriai: Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Konkursą globoja LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Norintys paklausyti konkurso dalyvių, gali atvykti: į smuikininkų perklausas, prasidėsiančias balandžio 24 d. 9.00 val. B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje (T.Kosciuškos g. 13, Vilnius), bei pianistų perklausas prasidėsiančias balandžio 24 d. 10.00 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos II rūmuose (Tilto g. 16, Vilnius).

Konkurso II turas bei finalas bus tiesiogiai transliuojami per www.15min.lt bei www.dvarionas.com. Taip pat klausytojai kviečiami į finalinius konkurso renginius vyksiančius Lietuvos nacionalinje filharmonijoje: balandžio 29 d. 17.00 val, 30 d. 12.00 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius