-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 18

Bohemiečių premjera muzikos gurmanams – opera sielai prie upės

Pirmadienį per pietus vilniečiai galėjo stebėti Nerimi laivu plaukiančius bohemiečius – Dalią Ibelhauptaitę, Gintarą Rinkevičių, Juozą Statkevičių ir Edmundą Seilių. Upėje netradiciškai buvo pristatyta būsima premjera gurmanams – čekų kompozitoriaus Leošo Janačeko šiuolaikinė opera „Katia Kabanova“.
Bohemiečių branduolys, plaukdamas laivu Nerimi po Vilnių, pristatė premjerą „Katia Kabanova“
Bohemiečių branduolys, plaukdamas laivu Nerimi po Vilnių, pristatė premjerą „Katia Kabanova“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Operoje svarbų vaidmenį atlieka Volgos upė, todėl mes norėjome, kad jūs pajustumėte tą upės tėkmės jausmą, – pristatymo vietos idėją aiškino režisierė D.Ibelhauptaitė. – Jausminga mergina Katia išteka už beviltiško mamytės sūnelio ir, kentėdama nuo nuolatinio anytos nuodijimo, dažnai eina paverkti ir paliūdėti prie upės. Jausmų proveržį herojė patiria su kitu vyru, bet dėl slapto romano ją graužia sąžinė ir silpnumo akimirką ji viešai prisipažįsta savo paslaptį. Kyla didžiulis skandalas, kurio neištvėrusi Katia šoka į Volgą ir pasiskandina...“

Niekada Lietuvoje dar neatlikta opera „Katia Kabanova“, kurios siužetas paremtas Aleksandro Ostrovskio „Audra“ ir paties kompozitoriaus meilės istorija, anot kūrėjų, pretenduoja gegužės 21–22 dienomis į Kongresų rūmų salę pritraukti ne tik užkietėjusius bohemiečių gerbėjus, bet ir profesionalius melomanus.

„Susidariusi nuomonė, kad bohemiečiai stato tik populiarias ir vizualias operas, tačiau, pristatydami šiuolaikinę operą „Katia Kabanova“, mes pradedame naują niekada mūsų šalyje dar neskambėjusios muzikos liniją, kuria tikimės privilioti muzikos žinovų ir ekspertų, – lūkesčiais dalijosi D.Ibelhauptaitė. – Šioje operoje yra labai daug psichologinių detalių, aistrų ir jausmų, bet Leošo Janačeko muzika gan buitinį siužetą paverčia dramatine istorija, kurioje labai daug vietos sielai.“

Maestro G.Rinkevičius tikino, kad atlikėjams šio kompozitoriaus muzika yra sudėtinga, tačiau žiūrovai to nepajus.

„Muzikine ir dramaturgine prasme ši opera yra labai įdomi, lyg muzika gurmanams. Muzika besidomintys žiūrovai gerai žino L.Janačeką, kurio muzika nei kiek nenusileidžia Johanno Štrauso kūrybai“, – šypsojosi dirigentas.

Bohemiečių branduolys atskleidė, kad opera „Katia Kabanova“ bus visiška priešingybė paskutinei jų premjerai „Oneginas“ – joje beveik nebus rekvizito, todėl visas dėmesys bus sutelktas į muziką ir atlikėjus, kurie tradiciškai vilkės J.Statkevičiaus kurtais kostiumais.

Šioje muzikoje yra labai daug išraiškingų dalykų, norisi, kad siužetas būtų išgrynintas ir švarus, todėl ir kostiumai nebus susieti su kažkokiu laikotarpiu ar epocha. Jie bus minimalistiniai ir atskleidžiantys tam tikrus herojų tipažus“, – aiškino dizaineris.

Pagrindinį Katios Kabanovos vaidmenį operoje atliks solistė Aušrinė Stundytė, jau daugelį metų gyvenanti ne Lietuvoje ir daranti karjerą Europoje – dainininkė pirmą kartą prisijungs prie bohemiečių. Katios mylimojo Boriso partiją dainuos gruzinų kilmės tenoras George Oniani. Taip pat scenoje čekų kalbą demonstruos Jovita Vaškevičiūtė, Edmundas Seilius, Liora Grodnikaitė ir kiti solistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius