-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 30

Festivalis „Kaunas Jazz“ Vilniuje pristato džiazo žvaigždę

Penktadienį, gruodžio 3 d., 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose festivalis „Kaunas Jazz“ kviečia į „MONTY ALEXANDER TRIO“ (Jamaika, JAV) koncertą.
Muzikantas Monty Alexander
Muzikantas Monty Alexander / ANahigian nuotr.

Būdamas ketverių, jis jau grojo pianinu, keturiolikos – koncertavo klubuose, sulaukęs dvidešimties – grojo su legendiniu Franku Sinatra, o įžengęs į septintą dešimtį kritikų yra įtrauktas į geriausių pasaulio džiazo pianistų penketuką.

„Kaunas Jazz metų koncerto“ žvaigždė Monty Alexanderis – tikras džiazo aristokratas ir tuo pačiu jokių kaprizų neturintis muzikantas iš didžiosios „M“. Jis – vienas tų, kurių fotografijos puikuojasi džiazo muziejuose, tačiau jam atrodo visai įprasta į klubo sceną žengti pro susibūrusių gerbėjų minią, pakeliui spaudžiant jiems rankas.

Jamaikoje gimusio pianisto gyvenimą nulėmė vaikystėje pamatyti džiazo grandų Louiso Armstrongo ir Nato Kingo Cole'o koncertai. Nuo tos akimirkos šiai muzikai M.Alexanderis atsidavė visa širdimi. Būdamas septyniolikos – jis su šeima emigravo į JAV, po trejų metų – jau įrašinėjo savo pirmąjį albumą, o netrukus – jau daužė klavišus madingo Niujorko klubo „Jilly's“ scenoje, pritardamas F.Sinatrai. Ten susirinkdavo visa tų laikų džiazo „mafija“, greitai pripažinusi jaunuolį iš Jamaikos saviškiu. M.Alexanderiui komplimentus ne kartą žėrė Milesas Davisas, Countas Basie, Duke'as Ellingtonas ir kiti legendiniai muzikantai.

Gyvenimo siūlomas galimybes pianistas visada sėmė pilnomis saujomis. Jo biografijoje per 60 įrašytų albumų, daugybė gastrolių po JAV ir Europą, bendradarbiavimas su Dizzy Gillespie, Franku Morganu, Benny Golsonu, Tony Bennettu, Sonny Rollinsu, Clarku Terry ir daugybe kitų džiazo titanų.

M.Alexanderis klausytojus žavi savo meile įvairovei: nuo tradicinio džiazo iki populiarių dainų – pianisto repertuare kažką sau artimo gali rasti kiekvienas.

Monty palikti pėdsakai muzikos istorijoje – išties įspūdingi: 1976-aisiais Šveicarijoje įvykęs Monty koncertas įamžintas plokštelėje, kuri iki šiol laikoma vienu geriausiu visų laikų „gyvai" atliekamų džiazo įrašų; 1991-aisiais M.Alexanderis dainininkei Natalie Cole padėjo įrašyti albumą „Unforgettable“, skirtą jos tėvo N.K.Cole'o atminimui – plokštelė laimėjo net septynis „Grammy“ apdovanojimus; Monty grojimas skamba Holivudo legendos Clinto Eastwoodo režisuotame filme „Paukštelis“, pasakojančiame apie garsų džiazo saksofonininką Charlie Parkerį. Šį įdomių M.Alexanderio karjeros epizodų sąrašą būtų galima tęsti ilgai.

Gimtojoje Jamaikoje muzikantas ypatingo publikos palankumo sulaukė už tai, kad nepamiršo savo šaknų. Net keliuose M.Alexanderio albumuose skamba regio stiliaus įkvėpta muzika, įrašyta su geriausiais jo gimtinės muzikantais.

Pastaraisiais metais pianistas džiugina projektais, kuriuose atiduoda pagarbą kitiems muzikos „sunkiasvoriams“. Po albumų, skirtų regio karaliaus Bobo Marley atminimui ir savo gero bičiulio Tony Bennetto dainoms, pernai M.Alexanderis plokštelėje „Calypso Blues“ prisiminė jį įkvėpusio dainininko N.K.Cole'o repertuarą. Penki įspūdingi M.Alexanderio karjeros dešimtmečiai ir laiko patikrinti kūriniai.

„Kaunas Jazz metų koncertas“ šįmet bus lyg gyvas, spalvingų iliustracijų ir intriguojančių istorijų kupinas džiazo istorijos puslapis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius