2011 08 02

Kristupo vasaros festivalyje – romansai iš ilgesio ir meilės

Kas labiau atgaivina sielą už romantiškų jausmų sūkurį? Noras panardyti po šią amžinąją poezijos stichiją šį antradienio, rugpjūčio 2-osios, vakarą subūrė keturis rusų klasikinio romanso aistruolius.
Operos solistė Lilija Gubaidulina
Operos solistė Lilija Gubaidulina / Organizatorių nuotr.

Klasikiniai romansai Lietuvoje skamba retokai. Plačiau yra žinomos tik Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo, Michailo Glinkos, dar kelių kompozitorių šio žanro miniatiūros. Tačiau pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė kartu su dainininkais Lilija Gubaidulina ir Eugenijumi Chrebtovu sumanė atversti lietuvių publikai dar negirdėtų šios kūrybos puslapių ir pasklaidyti juos drauge su rusų poezijos skaitove, aktore Birute Marcinkevičiūte-Mar.

Anot šių menininkų, tai – posmai ir melodijos, kuriuose gražiausiomis gijomis suverta mus labiausiai jaudinanti patirtis: meilė, ilgesys, maudulys dėl greitai prabėgančio laiko. „Ši kūryba labai artima mums savo dvasia”, – kalbėjo programą sumaniusi Rūta, kuri nuo profesinio kelio pradžios atkakliai ieško vokalinės muzikos perlų. Šį kartą pianistės vedliais tapo puikūs, laisvai nardantys po jausmų stichiją solistų balsai. Ir L.Gubaidulina, ir E.Chrebtovas yra pelnę pripažinimą Rusijos tarptautiniuose vokalistų konkursuose, kuriuose skamba ir klasikiniai romansai.

Meilė suteikia sparnus

„Tai svarbi mano repertuaro dalis”, – prisipažino Lilija, dar nespėjusi atskleisti lietuvių publikai savo kaip romansų atlikėjos talento. Prieš pusmetį Lietuvos televizijos konkurse „Triumfo arka” sužibusi totorių kilmės solistė nuolat kviečiama dainuoti koncertuose operų arijas. Jos vaiskus, tobulai valdomas balsas sutraukia publikos pilnas koncertų sales, priverčia klausytojus pašokti iš entuziazmo ant kojų, kelti artistei ovacijas. Dar neseniai buvusi nežinoma Lietuvoje, šiandien L.Gubaidulina jau planuoja savo pasirodymus metams į priekį.

Kristupo festivalis suteiks unikalią progą tarsi iš naujo atrasti šią kūrėją ir asmenybę. Juk intymūs romansai – tai lyg dienoraštis žmogaus, kuris įsiklauso į savo širdies balsą. Tokia yra L.Gubaidulina, palikusi namus, artimuosius ir sėkmingą karjerą Tatarstane dėl Lietuvoje sutikto mylimojo. Romansai – jos širdies muzika. „Meilė suteikia žmogui sparnus”, – Lilija tai žino iš savo gyvenimo patirties.

Trumpai
Romansų vakaras rugpjūčio 2 d., 19 val., – Šv.Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius). Koncertuos: L.Gubaidulina (sopranas), E.Chrebtovas (bosas-baritonas), R.Mikelaitytė-Kašubienė (fortepijonas), B.Marcinkevičiūtė-Mar (aktorė). Skambės M.Glinkos, P.Čaikovskio, S.Rachmaninovo, C.Kiuji, A.Vlasovo, A.Živcovo ir kitų kompozitorių romansai, rusų poetų eilės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius