-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 14

Mama, džiazo!

Ketvirtadienį, lapkričio 13 dieną, Lietuvos rusų dramos teatre prasidėjo 13-asis „Vilnius mama jazz“ festivalis, kuris tęsis iki pat sekmadienio. Per keturias festivalio dienas pasirodys daugybė Lietuvos bei užsienio atlikėjų, tokių kaip Terence'as Blanchardas, „Kneebody“, Steve'as Colemanas, Hubertas Dupontas ir daugelis kitų.
Terence'as Blanchardas
Terence'as Blanchardas / Dainiaus Labučio/„Vilnius Mama Jazz“ nuotr.

Pirmąją festivalio dieną susirinkusieji turėjo galimybę paklausyti dviejų džiazo grupių, atvykusių iš užsienio: „Pae Kollektiiv“ (Estija) bei Terence'o Blanchard‘o su grupe „E-collective“ (JAV).

„Pae Kollektiiv“ – visiškai jauna, vos prieš pusantrų metų susikūrusi grupė, lietuvių pastebėti „Tallin Music Week“. „Vilnius mama jazz“ festivalio atidarymas, pasirodo, buvo jų pirmasis išvykimas į užsienį. Grupę sudaro aštuoni vaikinai bei viena mergina Kirke Karja, kuri kuria muziką grupei. „Pae Kollektiv“ muzika vietomis gana monotoniška, tačiau užvedanti. Grupė atliko tokias savo kūrybos dainas – pavyzdžiui, apie piktą paukštį, vieną iš animacinio filmo „Simpsonai“ herojų poną Degėlą ir daugelį kitų. 

Antrasis pasirodymas – ilgai lauktas „The Terence Blanchard E-Collective“. Terence'as Blanchardas – trimitininkas, aranžuotojas, kompozitorius bei kelių džiazo grupių lyderis – į Lietuvą atvyko su rimta priežastimi – pristatyti savo naujojo projekto.

Šis kūrėjas nuo 1990-ųjų metų rašo muziką kino kūrėjo Spike Lee filmams, tokiems kaip „Malkolmas X“ bei „Semo vasara“. Svarbu paminėti ir tai, kad jei ne Terence'as ir dar keli tuometiniai atlikėjai, džiazo muzika devintajame dešimtmetyje galėjo atsidurti didžiulėje krizėje, tačiau tik jų dėka publika vėl susidomėjo džiazu.

Kuo šis trimitininkas žavi susirinkusius jo paklausyti, buvo galima išvysti festivalio atidarymo metu – per visą pasirodymą nenutrūko melodija, o jai aprimus buvo galima išgirsti gamtos garsų – paukščių čiulbėjimo ar griaustinio bildesio.

Garsiajam trimitininkui nenusileido ir jo kolektyvas – pianistas Fabianas Almazanas vienu metu grojo pianinu ir sintezatoriumi, gitaristas Charles Altura ir bosistas Donaldas Ramsey savo partijomis žavėjo publiką. Būgnininko Oscaro Seatono partijos priminė garsųjį posakį „skaldyk ir valdyk“, o Oscaras sugeba skaldyti, tiksliau mušti būgnus, nes jo partijos vienos iš stipriausių viso pasirodymo dalių. 

„Vilnius mama jazz“ lapkričio 14 dieną pasirodymus toliau tęs Lietuvos rusų dramos teatre bei muzikos klube „Tamsta“, o nuo šeštadienio persikels į Lietuvos nacionalinį dramos teatrą, kuriame vyks ne tik atlikėjų pasirodymai, bet ir meistriškumo pamokos, fotografijos parodos atidarymas bei naktinis džiazo seansas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius