Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 14

Muziką ir literatūrą supinantis Rūdninkų knygynas nori tapti maloniu Vilniaus veido bruožu

Pasukame į Senamiestyje esančią Rūdninkų gatvę, ir čia susiduriame su netradiciniais knygų ir muzikos namais. Pro „Rūdninkų knygyno“ langą matomos plokštelės bado akis, o jausmas, kad ten rasi kažką nepaprasta, suintriguoja. Užeiname ir kalbamės. Daugiausiai – apie muziką.
Deimantas Vainilka
Deimantas Vainilka / Gyčio Matiuko nuotr.
Temos: 2 Muzika Knygynas

Paklausus apie knygyno santykį su muzika, vienas iš knygyno savininkų Deimantas Vainilka teigia: „Knygas skaito ne visi, o muzikos klausosi bemaž kiekvienas. Todėl šios dvi sritys – knygos ir muzika – viena kitai ne tik netrukdo, bet ir viena kitą papildo. Knygyne besilankantys knygų mylėtojai yra išrankūs muzikai, o muzikos mėgėjai paprastai niekada nepraeis pro knygų lentynas. Be to, mūsų lankytojai – išrankūs, jie neskaito ir neklauso „bet ko“. Dėl to knygyne ir atsirado muzika.“

Knygyne besilankantys knygų mylėtojai yra išrankūs muzikai, o muzikos mėgėjai paprastai niekada nepraeis pro knygų lentynas. Be to, mūsų lankytojai – išrankūs, jie neskaito ir neklauso bet ko

Tačiau kodėl knygyno muzikos skyriaus lentynose dominuoja džiazas? „Aš pats džiazo pradėjau klausyti palyginus neseniai, prieš kelerius metus. Seniau man tai buvo ganėtinai tolima muzika.

Tačiau kuo daugiau klausai, giliniesi, tuo didesnis muzikos lobynas atsiveria! Taip pat, knygynas atstovauja Vokietijos įrašų kompaniją „ECM Records“, kuri leidžia aukščiausios klasės džiazą. Galima sakyti, jog knygyne turime visą džiazo enciklopediją.

Be abejonės, susiduriame su problema, kad žmonės džiazo šiek tiek prisibijo: Lietuvoje tai nėra pats populiariausias muzikos žanras, tačiau palengva susipažinti su juo reikia.“

Kokią aplinką sukuria džiazo muzika, koks yra džiazo pasaulis? „Pasakysiu paprastai: kas klausosi džiazo, tas investuoja į save. Džiazo neklausysi klegančių draugų būryje, tai – labai individuali, asmeniška muzika. Ji padeda tekėti mintims, leidžia gilintis į save ir supančią aplinką, išvalo protą, suteikia energijos... Norint ramybės įsijungiu Keitho Jarretto solinį koncertą, norint jėgų proveržio – ugningą Mileso Daviso trimito melodiją“, – iliustruoja D.Vainilka.

Gyčio Matiuko nuotr./„Rūdninkų knygynas“
Gyčio Matiuko nuotr./„Rūdninkų knygynas“

Apžvelgę muzikos skyrių, pamatysime, kad čia didžiausias dėmesys skirtas vinilo plokštelėms.

Anot D.Vainilkos, žmonės, kurie klausosi vinilo įrašų, truputį kitokie: „Plokštelės formatas įpareigoja muzikai atsiduoti nuo pirmos iki paskutinės minutės. Juk negali perjungti dainos, o klausaisi nuo pradžios iki galo. Juk atlikėjas ar grupė, įrašydami kūrinį, taip pat ją išpildė iki paskutinės natos, ir derėtų nesiblaškant visą šį grožį pasiimti, į jį įsigilinti. Be to, yra tokių albumų, kurių automobilyje nepasiklausysi. Geriausias pavyzdys – Jimo Jarmuscho filmo „Dead Man“ garso takelis. Nesumeluosiu: šią plokštelę namuose sukau ir sukau dvi savaites. Jei klausytum šio albumo „šiaip“, jis erzintų ir išvargintų, tačiau tinkamoje aplinkoje jis padaro fantastišką poveikį.“

Pro duris įeina vienas svečias, kuris konsultuojasi dėl plokštelių, kurios artimiausiu metu bus atvežtos į knygyną. Prasideda įnirtinga diskusija apie muziką ir anksčiau įsigytas plokšteles. Iškart iškyla klausimas: ar dauguma žmonių, kurie lankosi čia, yra nuolatiniai pirkėjai? „Taip, žmonės, kurie pas mus lankosi, neįsivaizduoja savo gyvenimo be muzikos. Muzikos albumai nėra pirmos būtinybės prekės, o būdas palepinti save ar draugą. Kaip jau minėjau anksčiau, tai – tarsi investicija į savo vidinį kapitalą“, – atsako Rūdninkų knygyno vadovas.

Gyčio Matiuko nuotr./Muzikos įrašų parduotuvių diena
Gyčio Matiuko nuotr./Muzikos įrašų parduotuvių diena

Muzikos albumai nėra pirmos būtinybės prekės, o būdas palepinti save ar draugą. Tai – tarsi investicija į savo vidinį kapitalą

Vilniuje jau pamažu sklando kalbos apie Rūdninkų knygyne vykstančius ekskliuzyvinius džiazo koncertus. Tam, kad į juos patektum, turi užsiregistruoti, nes vietų skaičius – itin ribotas: pasirodymą pamatyti gali ne daugiau kaip 40 muzikos mylėtojų.

„Savo svečiams stengiamės prigalvoti vis naujų pramogų. Koncertus rengiame ne tik knygyno viduje, bet ir vidiniame kiemelyje, pakviečiame tokias džiazo žvaigždes kaip Liudas Mockūnas, Dalius Naujokaitis, Kenny Wollesenas, Eugenijus Kanevičius, Kęstutis Vaiginis ar Viktorija Gečytė. Žinoma, nepamirštame ir jaunesnių atlikėjų – knygynas tampa atvira scena visiems, mylintiems ir kuriantiems profesionalią muziką.

Be to, knygyne bemaž visada išvysite parodas: jauni menininkai dažnai neturi erdvių, kuriose galėtų pristatyti savo kūrybą. Taigi užsukę lankytojai gali pasigrožėti eksponuojamais dailės, fotografijos, koliažo darbais. Taip pat jauniems atlikėjams padedame parduoti savo albumus. Paprasčiausiai norime būti malonus Vilniaus senamiesčio veido bruožas“, – šypsosi D. Vainilka. 

Kaip knygyne atrenkamos prekės? Pasak D.Vainilkos, knygynas – nedidelis, taigi atranka prekėms – didelė. „Knygas kuruoja mano kolegė Rūta Šetikaitė, o aš tvarkau muzikos skyrių. Viskas atrinkinėjama itin kruopščiai. Pirmiausia žiūrime į tai, ką privalu žinoti kiekvienam išsilavinusiam žmogui, ir tai, ką galime pasiūlyti nuo savęs, kuo galime lankytoją praturtinti. Be to, pastebime tendenciją, jog žmonės pas mus ateina ne tik pirkti, bet kartu ir intelektualiai praleisti laiką – pasidalinti naujienomis apie meną, padiskutuoti, pasitarti. Kiekvienam skiriame dėmesio, užsikalbėjus išverdame kavos...

Skirtingai nei masinės prekybos vietose, mūsų knygyne viskas vyksta daug lėčiau, daug asmeniškiau. Be to, senamiesčio publika – ypatinga. Galime tik džiūgauti, jog pas mus ateina tokie įdomūs ir intelektualūs lankytojai. Būtent taip pamažu ir formuojasi visas prekių asortimentas: dalis plokštelių ir knygų – enciklopedinės, nesenstančios, visais laikais esančios „ant bangos“, kita dalis – gerai vertinamos naujovės. Manome, kad mūsų užduotis – kiekvienam atėjusiam žmogui pasiūlyti kažką įdomaus, nematyto, jį nustebinti. Norime, kad žmonės skaitytų geriausias knygas ir klausytųsi geriausios muzikos!”

„Rūdninkų knygynas“ rekomenduoja (perkamiausiųjų top 5):

Muzika:

1. Keith Jarrett, Charlie Haden – Last Dance 
2. Neil Young – Dead Man (soundtrack)
3. Nick  Bartch's Ronin – Llyria
4. Fink – Fink Meets The Royal Concertgebouw Orchestra
5. Moderat – II

Knygos: 

1. Hayden Herrera – Frida
2.    Charles Bukowski – Paštas
3.    Eugene Guillevic – Euklidijos
4.    David Lynch – Pagauti didžiąją žuvį
5.    Kristijonas Donelaitis – Metai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius