-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 02

Muzikos menas suvienijo Baltijos šalių orkestrus

Muzikos menas – tai kelias jungiantis skirtingas tautas ir skirtingas kalbas, muziką geba suprasti kiekvienas. Šį savaitgalį muzikos kalba sujungė „Baltic Brass“ – Lietuvos, Latvijos ir Estijos jungtinis orkestrų ir mušamųjų instrumentų projektas. Tokie muzikiniai – edukaciniai mokymai Baltijos šalyse sukurti pirmąjį kartą.
„Baltic Brass“
„Baltic Brass“ / Organizatorių nuotr.

Jungtinis projektas šiemet rugpjūčio 6 – 10 dienomis vyko Latvijoje, Siguldos mieste, Siguldos menų mokykloje. Ne tik pats miestas Sigulda, bet ir pati muzikos mokykla yra unikalūs. Mokyklos pastatas – lyg milžiniškas baltas fortepijonas stovi nuostabiame miškų slėnyje.

Tokia nuostabi ir unikali vieta šiam projektui suteikė išskirtinumo. Jame dirbo tarptautinį pripažinimą pelnę lektoriai – Bert Langeler (Olandija, Estija) – Viljandi muzikos mokyklos orkestro vadovas,  Guntars Zvejnieks (Latvia) – Siguldos muzikos mokyklos direktorius, Elmars Rudzitis (Latvija) – „Silversound“ orkestro vadovas, Arnis Smitins (Latvija) – „Silversound“ orkestro dirigentas, vario dūdų orkestro „Aukštyn“ vadovas ir dirigentas Remigijus Vilys, kompozitorius Tadas Šileika, orkestro „Saulutė“ dirigentė Ligita Bilevičienė. 

Pirmasis renginių ciklo etapas įvyko Latvijoje – Siguldos mieste. Antrasis vyks rugpjūčio 19 – 23 dienomis Estijoje, Vijandi mieste, o 2016-aisiais Lietuvoje, jau statomoje Palangos arenoje. Bert Langeler (Pasaulio simfoninių orkestrų ir ansamblių asociacijos narys, Estijos ir Nyderlandų orkestrų dirigentas, lektorius) labai džiaugiasi, kad muzika sujungė šias tris Baltijos šalis.  

Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“
Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“

Mintis apie šį Baltijos šalių vasaros akademijos projektą kilo dar 2011 metais susitikus Latvijos ir Estijos atstovams – jie ir sugalvojo suburti bendrą Baltijos šalių orkestrą. Šiemet projekte dalyvavo trys orkestrai: Pučiamųjų instrumentų orkestras „Silversound“ iš Siguldos (Latvija), varinių pučiamųjų instrumentų orkestras „Aukštyn“ (Naujamiesčio kultūros centras) ir Vijandi muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras iš Estijos.

Šis projektas subūrė tris labai skirtingus, bet jau garsius ir pasižymėjusius Europoje orkestrus bei jų vadovus. Olandų dirigentas Bert Langeler gyventis ir dirbantis Estijoje, pelnė tarptautinį pripažinimą dėl savo gebėjimų statyti „tiltus“ tarp skirtingų kultūrų ir šalių, jaunų ir senų, profesionalių ir megėjų muzikantų. Jis nuolat kviečiamas dirbti su orkestrais daugelyje pasaulio šalių, yra nacionalinių ir tarptautinių orkestrinės muzikos organizacijų narys, pasaulio simfoninių orkestrų ir ansamblių asociacijos narys, dabar gyvenantis Estijoje ir vadovaujantis Viljandi muzikos mokyklos orkestrui. 

Lietuvai šiame projekte atstovavo Naujamiesčio kultūros centro vario dūdų orkestras „Aukštyn“. Šis kolektyvas susikūrė 2007 metais. „Aukštyn“ – tai  Panevėžio rajono jaunųjų atlikėjų „jungtinės pajėgos“. Orkestro vadovas Remigijus Vilys yra Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionato (vyksta nuo 2001 m.) idėjos autorius ir projekto koordinatorius.

Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“
Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“

Mokymus vedusi orkestro „Saulutė“ vadovė ir dirigentė Ligita Bilevičienė nuo 1999 m. yra Smilgių seniūnijos kultūros centro Perekšlių bendruomenės namų meno vadovė, nuo 2013 m. vadovauja Panevėžio kultūros centro bendruomenių rūmų pučiamųjų orkestro studijai.

Projekte dalyvavo ir vienas žymiausių Lietuvos kompozitorių, aranžuotojų bei dirigentų Tadas Šileika.

Trečiasis projekte dalyvavęs orkestras – Siguldos muzikos mokyklos pučiamųjų intrumentų orkestras „Silversound“ (liet. Sidabrinis garsas). Šis orkestras įkurtas 1973 metais, jo ilgametis dirigentas – Andris Muižnieks, vadovavo orkestrui 40 metų. Dabartinis orkestro vadovas Elmars Rudzitis, o Arnis Smitins „Silversound“ orkestro dirigentas kruopščiai vykdė šį bendrą Baltijos šalių projektą.

Lektoriai keturias dienas ruošė įvairią muzikinę programą, taip pat pristatė ir savo šalių kompozitorių kūrinius, atliko beveik diejų valandų trukmės koncertines programas Siguldoje.

Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“
Organizatorių nuotr./„Baltic Brass“

Šis projektas įstabus ir reikšmingas orkestrų sklaidai Baltijos regiono šalyse: taip vystosi glaudūs muzikiniai ryšiai, vykdoma edukacinė – kultūrinė veikla, projekte jaunimas ne tik mokosi ir tobulėja, bet ir susipažįsta, noriai dalinasi gerąja patirtimi, bendrauja.

Siguldos muzikos mokyklos direktorius Guntars Zvejnieks atsakingas už projekto koordinavimą džiaugiasi, kad Baltijos šalių orkestras įgyvendino pagrindinį tikslą – suvienijo tris Baltijos šalis. Svarbiausia – sudominti jaunimą groti pučiamaisiais, skatinti pučiamųjų orkestrų kūrimąsi, aktyvesnį muzikavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius