Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 14

Nacionalinės premijos laureatas Vaclovas Augustinas: mokesčiai verčia chorus atsisakyti koncertų

Išaugę mokesčiai verčia šalies chorus mažinti pasirodymų kiekį, teigia Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, choro „Jauna muzika“ dirigentas Vaclovas Augustinas.
Vaclovas Augustinas
Vaclovas Augustinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Chorų padėtis yra sunki, bet ji yra sunki visai kultūrai ir menui. Visus labai pjauna dideli mokesčiai – dabar bet koks užsakovas, norėdamas pasamdyti ar pakviesti chorą, turi mokėti 40 proc. daugiau negu chorui tiesiai reikėtų sumokėti“, – BNS sakė kompozitorius.

Anot jo, tokiems chorams kaip „Jauna muzika“, kurie gauna nuolatinį finansavimą, išgyventi pavyksta, tačiau jie priversti atsisakyti koncertų. Nefinansuojamų chorų padėtis yra labai sudėtinga, nes jie tampa itin brangūs.

„Mes susiduriame su tokia problema, kad mūsų biudžetas nepadidėja, bet mokesčiai padidėja, vadinasi, turime siaurinti savo veiklą. Negalime mokėti mažiau dainininkams, tiesiog mums lieka mažiau daryti koncertų, o tai yra negerai. O tiems chorams, kurie neturi stabilaus finansavimo, išvis sudėtinga“, – kalbėjo V.Augustinas.

Vertindamas chorų vietą Lietuvos kultūriniame gyvenime, jis sakė, kad chorai turi nuolatinių klausytojų. Tačiau, anot V.Augustino, tenka pripažinti, kad pasakymas „Lietuva – dainų kraštas“ tėra mitas ir Europos erdvėje lietuviški chorai nėra išskirtiniai.

„Išskirtiniai tikrai nesame, nes Europoje chorų kultūra yra labai aukšto lygio. (...) Kad Lietuva yra dainų šalis ir mes esame dainų kraštas, yra mitas, visiškai neturintis pagrindo. Pavieniais atvejais ir lietuvių chorai gali būti įdomūs, bet tik pavieniais atvejais, ne kaip sistema. Bendru lygiu mes tikrai nepirmaujame Europoje“, – kalbėjo V.Augustinas.

Paklaustas, kaip vertina televizijos projektus, susijusius su chorais, dirigentas sakė, kad jie vertintini dviprasmiškai – esą per TV3 rodomas projektas „Chorų karai“ tėra šou, kur pagrindinis dėmesys skiriamas ne dainavimui, o kitiems elementams. Žiūrovai, prisižiūrėję panašių laidų, anot V.Augustino, pamatę tikrą chorą be šou elementų gali nusivilti.

Prieš porą metų per LTV rodyti „Lietuvos balsai“, dirigento teigimu, buvo visiškai kitokie – šiame projekte dalyvavo profesionalūs chorai.

„Projektai skiriasi kaip žemė ir dangūs, nes LTV projekte dalyvavo tikrai egzistuojantys chorai, jie tikrai gyvai dainavo ir jie turėjo rimtą užduotį – paruošti per savaitę vieną du naujus kūrinius. Čia buvo įdomu“, – tvirtino pašnekovas.

Paklaustas, kaip jaučiasi tapęs Nacionalinės premijos laureatu, V.Augustinas tvirtino besididžiuojantis apdovanojimu, tačiau jį taip pat priimantis kaip tam tikrą išbandymą ateičiai. 1959 metais gimęs V.Augustinas chorui „Jauna muzika“ vadovauja nuo 1992 metų. 1980–1992 metais jis dirbo „Ąžuoliuko“ muzikos mokykloje.

Nuo 1995 metų V.Augustinas nuolat bendradarbiauja su žymiausiais Europos choro meno specialistais, dalyvauja rengiant jų kursus su choru „Jauna muzika“ Vilniuje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius