-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 30

Paskelbta oficialiai: Kaune savaitgalį šeimininkauja džiazas

Šį savaitgalį visų muzikos gurmanų keliai veda į Laikinąją sostinę – penktadienio popietę čia buvo iškilmingai atidarytas į trečiąjį dešimtmetį įkopęs tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“.
Poogie Bell Band (JAV)
Poogie Bell Band (JAV) / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tradiciškai, festivalio iškilmės prasidėjo Kauno širdyje – Rotušėje, kur susirinkusius kviestinius svečius (politikus, žiniasklaidos atstovus, rėmėjus, festivalio bičiulius) pasveikino festivalio organizatoriai bei nuskambėjo pirmieji džiazo akordai.

Jau antrąjį kartą buvo sulaužyta tradicija – atidarymo ceremoniją vedė ne Kauno rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius, bet ilgametis „Kaunas Jazz“ vedėjas, gyvu jo simboliu tapęs vienas iš geriausių šalies džiazo specialistų Alfredas Kukaitis. Pirmasis pakviestas tarti žodį ir pasveikinti susirinkusius svečius buvo pakviestas Jonas Jučas – festivalio sumanytojas ir, galima sakyti, Lietuvos džiazo mohikanas. Linksmai nusiteikęs vyras savo puikia nuotaika dalinosi ir su svečiais: „Dvidešimt pirmasis festivalis jau yra daugokai, tačiau mano širdyje šiandien būtent ir yra 21 metai.“

Naujasis Kauno meras Rimantas Mikaitis, numanydamas, jog festivalis sulauks ir kokybiškos muzikos gerbėjų iš Vilniaus dėmesio pasakė: „Linkiu visiems džiazo mylėtojams puikių emocijų ir puikaus oro, nes sakė jog Vilniuje jau lijo.“

Oficialus festivalio atidarymas sulaukė ypatingo garbingų politikos atstovų dėmesio – čia jau trečiąjį kartą dalyvavo kultūros ministras, taip pat savo apsilankymu iškilmes pagerbė ir Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas bei Jungtinių Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne Elisabeth Derse. Seimo vicepirmininkas A.Čaplikas džiaugėsi bene vieninteliu Lietuvoje vykstančiu festivaliu kuris turi tokias gilias ir ilgametes tradicijas bei ypatingai dėkojo jo įkūrėjui: „Mes neturime daug tradicinių renginių, bet būtent „Kaunas Jazz“ turi savo laiką, vietą ir žmogų (J.Jučą–autorės past.). Aš matau panašumų tarp politikos ir džiazo muzikos – abejais atvejais tu žinai kaip pradėsi, bet nežinai kaip baigsi“. Kultūros ministras Arūnas Gelūnas linkėjo neapleisti džiazo nuotaikos ir temperamento, ypatingai rudenį, kai mus apninka melancholiška nuotaika. „Man, kaip kauniečiui, gera, kad šis festivalis kiekvieną pavasarį ateina į Kauną. Čia susirenka atviri, mėgstantys muziką ir bendravimą žmonės“ – samprotavo A.Gelūnas.

Ypatingą staigmeną pateikė JAV ambasadorė Lietuvoje A.E.Derse, visą kalbą pasakiusi lietuviškai. Džiazo tėvynė – Jungtinės Amerikos Valstijos, todėl ambasadorė įvardijo tokius amerikiečių ir lietuvių panašumus: „Mus jungia meilė džiazui, krepšiniui ir laisvei.“

Popietės vinimi tapo tradicinis miesto rakto perdavimas, kuomet Kauno meras valdžią atidavė į festivalio direktorės Audros Jučienės rankas. Buvo paskelbta oficialiai – nuo šiandien Kaune šeimininkauja džiazas!

Po oficialios dalies ore pasklido pirmosios „Kaunas Jazz“ gaidos – pirmą kartą Lietuvoje susirinkusiems klasikine gitara Lotynų Amerikos melodijas atliko argentinietis Esteban Colucci.

Vėliau klausytojai skubėjo į Karo muziejaus sodelį bei Vienybės aikštę, kur praeivių jau laukė varpų džiazo muzikos koncertas bei vaikų ir ne tokių rimtų suaugusiųjų džiaugsmui – piešinių akcija ant grindinio. Ant betoninio grindinio vaikai ir suaugusieji piešė savo pasaulėlius.

Festivalyje „Kaunas Jazz“ buvo sulaužyta ir dar viena tradicija – dėl remonto vakarinis koncertas vyko ne įprastinėje VDU koncertų salėje, tačiau Girstučio kultūros centre. Ilgamečiams festivalio lankytojams, atrodo, kažko trūko, tačiau vedėjas prižadėjo, jog kitais metais jis sugrįš į sau įprastą vietą, tad regis erdvės pasikeitimas įtakos nuotaikai neturėjo. Antroje koncerto dalyje pasirodę svečiai iš JAV – „Poogie Bell Band“ išjudino gana santūrią ir solidžią publiką savo muzika bei pritrenkančiu būgnininko humoru. Publikai, nebuvo gana, grupė net ir po pakartojimo nebuvo lengvai paleista nuo scenos.

Paskutinis pirmosios festivalio dienos koncertas įvyko klube „Combo“ ir, matyt, aplinka įtakojo ir muziką – muzika publiką išjudino šokiui, tačiau širdies nepalietė – tai nelabai turėjo ką bendro su džiazu. Jaunesnę publiką kerėjo roko ritmai, tačiau vyresni klausytojai skirstėsi net nesulaukę antrosios koncerto dalies.

Džiazuojantis Kaunas gyvena brandaus pavasario ritmu – būtent tokia mintis aplanko dalyvaujant bet kuriame miesto džiazo festivalio koncerte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius