-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 04

Šiuolaikinės operos festivalyje – meilė per „Skype'ą“ ir krepšinis scenoje

Šiuolaikinės muzikos, meno ir net krepšinio gerbėjus balandžio 9-16 dienomis jau ketvirtą kartą stebins alternatyvios operos festivalis „Naujosios operos akcija“. Šiemet organizatoriai Vilniaus mažajame teatre, Šiuolaikinio meno centre ir Menų spaustuvėje žiūrovams pristatys penkias naujas operas, taip pat papildomų renginių, tarp kurių net – gatvės krepšinio varžybos.
Režisierė  Yanna Ross
Režisierė Yanna Ross / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Festivalis šiais metais tęsia savo tradiciją ir orientuojasi į alternatyviąją operą, kurios nėra Lietuvos operos ir baleto teatre. Mūsų pristatomose naujose operose atsisakoma didelių orkestrų, paliekamos tik nedidelės atlikėjų grupės, mažinami chorai, dainininkų skaičius – šie kameriniai darbai taps alternatyva tradicinei operai, – sakė organizatorių atstovas, dainininkas Jonas Sakalauskas. – Šiemet šalia įvairių operų pristatymų siūlome daug įvairių renginių, kuriais siekiame pritraukti žiūrovą, besidomintį ne tik opera, bet ir šiuolaikiniu menu ar... krepšiniu.“

Balandžio 9 dieną, šeštadienį, festivalį Vilniaus mažajame teatre atidarys haiku opera „Sniegas“.

„Šios operos atspirties tašku tapo verstinė XVII–XX a. japonų poezija, patraukusi netikėtais sintaksiniais sąskambiais. Pagrindinis veiksmas spektaklyje vyksta, kai jaunas poetas pamato sniege užšalusią lyno akrobatę – joje jis išvystą begalybę, mirtį, meilę, visas gyvenimo paslaptis ir troškimus... – operos idėją atskleidė jos iniciatorė, dainininkė Agnė Sabulytė. – Kviesime klausytoją užsimerkti ir pajusti trapų balansavimą ant savo gyvenimo lyno.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Režisierė Rugilė Barzdžiukaitė ir kompozitorė Lina Lapelytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Režisierė Rugilė Barzdžiukaitė ir kompozitorė Lina Lapelytė

Balandžio 11 dieną, pirmadienį, Šiuolaikinio meno centre bus rodoma opera „Geros dienos“, žadanti atskleisti pirkimo ir pardavimo ratą mūsų visuomenėje.

„Mūsų opera labai konkreti – apie uždarą „pirk-parduok“ ratą, kuriame veikia tie patys dalyviai. Vaiva Grainytė parašė libretą, tarsi būtų įsiskverbusi į kasininkių galvas, todėl tekstas skamba labai natūraliai. Operoje veikia dešimt kasininkių, ir jos visos dainuoja“, – apie būsimą reginį pasakojo režisierė Rugilė Barzdžiukaitė.

Apie virtualią meilę per „Skype'ą“ balandžio 12 dieną, antradienį, Menų spaustuvėje dainuos „Operos ID“ herojai.

„Vyras ir moteris susipažįsta internete ir pradeda bendrauti virtualiai. Kokia yra tikroji realybė, bendraujant „Skype'u“? O juk šiais laikais tai labai svarbi bendravimo priemonė, – sakė režisierė Yanna Ross, kuri pati, gyvendama Lietuvoje, neįsivaizduoja gyvenimo be „Skype'o“ ir nuolatinių pokalbių su artimaisiais Amerikoje. – Beje, dalis šios operos repeticijų irgi vyko „Skype'u“, kai aštuoni komandos nariai vienu metu įsijungdavo į bendrą diskusiją.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Sakalauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Sakalauskas

Režisieriai iš Rusijos Ksenija Orlova ir Saba Lagadze Lietuvos melomanams balandžio 14 dieną, ketvirtadienį, Menų spaustuvėje pristatys operą „Nr.Liepa“. Joje autorius rašo dokumentinę knygą apie degtukų atsiradimo istoriją, kartais vaizduote peržengdamas tikrovės ribas...

Festivalį „Naujosios operos akcija“ balandžio 16 dieną, šeštadienį, Menų spaustuvėje užbaigs opera apie krepšininką „Galinė linija“.

„Mano personažas – daugiasluoksnis, pasiklydęs savyje, kaip ir didelė dalis visuomenės dabar, jis ieško išeities, bet bloga įtaka jį veikia labiau nei gera. Visa opera – jo vidinis konfliktas, kurį jis bando išspręsti, kai paaukodamas savąjį „aš“, atsiduoda į narkotikų prekeivio rankas. Galiausiai jis tampa toks, kokiu nenorėtų būti, ir nuleidžia save į kanalizaciją“, – išdavė dainininkas Vytautas Vepštas, kuris scenoje imituos krepšinio žaidimą ir išbandys dainuoti hiphopą.

Be gyvai atliekamų operų, festivalis kino teatre „Pasaka“ pasiūlys stebėti videooperą „I hate Mozart“, taip pat surengs šiuolaikinės operos kritikų apskritojo stalo diskusiją bei kūrybines dirbtuves.

Daugiau informacijos apie festivalį www.noa.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius