Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 06

Vilniuje ir Kaune skambės žymiausių anglų kompozitorių muzika

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ lapkričio 14 d. 18 val. Šv. Jonų bažnyčioje ir lapkričio 18 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje pristatys koncertus „Prisimenant kompozitorius Edvardą Elgarą (1857-1934) ir Gustavą Holstą (1874-1934)“. Šiemet sukanka Gustavo Holsto 140-sios gimimo ir abiejų iškilių 19-20 amžiaus anglų kūrėjų, 80-osios mirties metinės.
Vilniuje ir Kaune skambės žymiausių anglų kompozitorių muzika
Vilniuje ir Kaune skambės žymiausių anglų kompozitorių muzika / „Trimito“ nuotr.

E. Elgaras ir G. Holstas – vieni žinomiausių, sulaukusių tarptautinio pripažinimo anglų muzikai, kurių darbai sudaro pasaulinės klasikos koncertinį repertuarą.

Edvardas Elgaras laikomas naujos anglų muzikinės mokyklos pradininku, didelis kriptologijos entuziastas. Nors muzikas dažnai laikomas tipišku anglų kompozitoriumi, tačiau dauguma kūrybinių idėjų sėmėsi iš Europos, jas paremdamas anglų tradicijomis, liaudies bei senąja muzika, taip susikurdamas savitą kūrybinį braižą. Per daugiau nei 50 kūrybinių metų E. Elgaras parašė daug kompozicijų orkestrui, kantatų ir oratorijų, kamerinės muzikos, bažnytinės muzikos, dainų. Muzikos kriptografinių pavyzdžių turtingumu ir įvairove išsiskiria ir šio kompozitoriaus kūriniai. Koncerto programoje skambės variacijos „Enigma”, kupinos paslaptingų galvosūkių – variacijų pavadinimuose įrašyti raidiniai kodai, kuriuose, kaip manoma, paslėpti kompozitoriaus ir jo draugų vardai ir taip pat išgirsime turbūt dažniausiai skambančių šio kompozitoriaus kūrinių – „Pompastišką ir iškilmingą maršą“ („Pomp and Circumstance Marches“).

„Trimito“ nuotr./Vilniuje ir Kaune skambės žymiausių anglų kompozitorių muzika
„Trimito“ nuotr./Vilniuje ir Kaune skambės žymiausių anglų kompozitorių muzika

Gustavas Holstas – kompozitorius, kuriuo taip pat didžiuojasi britų tauta ir dauguma bando įminti jo sėkmės mįslę. Jo savitam kompozicijos stiliui įtakos turėjo R. Vagnerio, R. Štrauso kūryba, vėliau įkvėpimo suteikė anglų liaudies dainos bei modernūs kompozitoriai kaip M. Ravelis. Šiam muzikui pripažinimą ir šlovę pelnė kompozicija, žymioji orkestrinė siuita „Planetos”, šokančios ir dainuojančios būties džiaugsmas. Viena iš siuitos „Planetos”  sudedamųjų dalių planeta „Jupiteris” skambės ir vakaro programoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius