-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 mln. Lt kainavusioje Žirmūnų bibliotekoje – 100 tūkst. knygų ir leidinių

Lietuvoje bibliotekos atidaromos labai retai, Vilniuje – dar rečiau. Tiesa, pastarieji metai tokiais įvykiais gana turtingi, 2013 metais vasario 16-ąją nauja biblioteka duris atvėrė Pilaitėje, prieš pat Kalėdas šiemet – Žirmūnuose.
Naujoji Žirmūnų biblioteka
Naujoji Žirmūnų biblioteka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujoji biblioteka Žirmūnuose pastatyta senosios vietoje. Kažkada, kai šis Vilniaus rajonas tik dygo, pastate, pažymėtame Žirmūnų gatvės 6 numeriu, ketinta įkurti laidojimo biurą. Vis dėlto statinys atiteko Vilniaus miesto viešajai bibliotekai. Ji ten veikė iki 2006 metų, tuomet uždaryta, nes buvo avarinės būklės. Kaip tik tada pradėta kalbėti apie šios bibliotekos rekonstrukciją, tačiau darbai nepajudėjo iš mirties taško dar šešerius metus.

Statybininkai Žirmūnų bibliotekoje dirbti pradėjo 2012 metų žiemą, baigė – 2013-ųjų lapkritį. Ant buvusio vieno aukšto pastato išaugo dar du aukštai. Anot Vilniaus miesto centrinės bibliotekos direktorės Rimos Gražienės, daugelis bibliotekų Lietuvoje statomos už Vyriausybės investicines lėšas, o Žirmūnų – už miesto pinigus. Ją pataisė Vilniaus meras Artūras Zuokas, teigdamas, kad biblioteka išdygo už pačios bibliotekos lėšas. 

„Vilniaus taryba ir departamentai efektyviai panaudojo turimą nekilnojamąjį turtą, sukaupė lėšų ir pavyko šį projektą įgyvendinti“, – sakė meras.

Po rekonstrukcijos bibliotekoje veikia modernus skaitytojų aptarnavimo centras, erdvė yra aprūpinta šiuolaikinėmis technologijomis. Kartu čia užteks vietos ir konferencijoms, studijoms, mokslui, darbui ir bendravimui. 

Bibliotekoje įrengta 14-os kompiuterizuotų darbo vietų klasė, bus ir elektroninių knygų skaityklių, kurias bus galima skolintis į namus. Iš viso biblioteka turi apie 100 tūkst. knygų ir kitokių leidinių, muzikos ir meno skaityklos fonde – apie 17 tūkst. unikalių leidinių ir muzikos plokštelių.

Naujoji Žirmūnų biblioteka kainavo apie 5 mln. Lt. Lėšų gauta ir pardavus Gedimino pr. buvusios bibliotekos patalpas. Vienintelė problema, kurios taip ir nepavyko išspręsti, prie bibliotekos prilipusi statinio dalis – apleista boilerinė. Jos savininkas taip ir nesutiko parduoti patalpų, pats jų irgi nesutvarkė, tad patalpa liko riogsoti šalia modernaus pastato.

Vilniuje šiuo metu yra 17 suaugusiųjų ir 2 vaikų bibliotekos. Apie naują biblioteką tebesvajojama Šeškinėje, kur ji įsikūrusi daugiabučio trijų kambarių bute. Tikimasi, kad šiai bibliotekai atsiras vietos būsimajame daugiafunkciniame Sveikatingumo, švietimo ir užimtumo komplekse, kurį planuojama statyti vietoje Nacionalinio stadiono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius