-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Archyvų šmėklos“ – diskusija Nacionalinėje dailės galerijoje

Vasario 6 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) vyks diskusija „Archyvų šmėklos“, tęsianti fotografijos sklaidos temą, atvertą šiuo metu Nacionalinėje dailės galerijoje veikiančiose fotografijos parodose.
Vito Luckaus archyvas
Vito Luckaus archyvas / NDG nuotr.

Archyvai kaupiasi savaime, kaip gyvenimo nuosėdos. Jie tampa iššūkiu dabarčiai, primindami tai, ką visi norėjo užmiršti, ar net veikia kaip uždelsto veikimo tiesos bomba, grasinanti išgriauti visuomenės pamatus. Kas turi archyvą, tas valdo – tai liudija ir šio graikiško žodžio pirminė reikšmė: arkho – „pradėti, valdyti, vadovauti“. Kasdienybėje archyvai tyli, bet jie laukia skaitytojų ir jų užduodamų klausimų.
 
Iki vasario 15 d. Nacionalinėje dailės galerijoje veikia trys parodos, į kurių eksponatus, daugelį metų saugotus archyvuose, siūloma pažvelgti iš šiandienos perspektyvos.

Virš dviejų šimtų Vito Luckaus fotografijų po 20 metų buvo atvežta į Lietuvą eksponavimui parodoje „Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus fotografijų retrospektyva“. Jos saugomos Tatjanos Luckienės-Aldag archyve JAV.

Parodoje  „Vaizdų vietą“ atveriamas lietuvių fotografijos „archyvas“ sovietmečiu leistuose iliustruotuose žurnaluose. Trečiojoje parodoje „90x60. Lietuvos fotografijos parodų plakatai. 1970–1987“ eksponuojami kelias dešimtis metų privačiuose ir valstybiniuose archyvuose saugoti plakatai.

Ar visi archyvai vertingi? Kiek juose tiesos? Kaip archyvus saugančios institucijos perrašinėja istoriją? Ką su jais veikia vaizduotė?

Į šiuos ir kitus klausimus mėgins atsakyti diskusijos dalyviai: fotografas Algimantas Kunčius, fotografijos istorikė Margarita Matulytė, filosofas Kristupas Sabolius, Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorė Vida Šimėnaitė, istorikas Tomas Vaiseta, renginį moderuos menotyrininkė Agnė Narušytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius