Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos kelio entuziastai kviečiami įsiamžinti skulptūroje iš vardinių plytų

Andrius Mamontovas, Algirdas Kaušpėdas ir kiti garsūs visuomenės veikėjai trečiadienį pristatė jų palaikomą skulptoriaus Tado Gutausko projektą „Laisvės kelias“. Menininkas žada Vilniuje per du mėnesius pastatyti Baltijos keliui atminti skirtą skulptūrą, prie kurios prisidėti kviečiami visi Nepriklausomybės entuziastai – tereikia nusipirkti savo ar šeimos vardo plytą.
Skulptūros „Laisvės kelias“ maketas
Skulptūros „Laisvės kelias“ maketas / Organizatorių nuotr.

„Tai – pelno nesiekiantis visuomeninis projektas, kuris bus bendras kolektyvinis visų palaikančių šią idėją kūrinys. Ši skulptūra – ne paminklas praeičiai, ji labiau orientuota į ateitį ir į tai, kiek Nepriklausomybė mums svarbi šiandien“, – projekto pristatyme sakė T.Gutauskas.

Planuojama, kad skulptūra, vaizduojanti Baltijos kelio metu nusidriekusią žmonių grandinę, turėtų būti 60 metrų ilgio, o ją puoš 20 tūkst. vardinių plytų. Tačiau viskas, kaip sako organizatoriai, priklausys nuo šią idėją palaikysiančių žmonių skaičiaus.

Anot grupės „Antis“ lyderio A.Kaušpėdo, „visi Nepriklausomybės entuziastai“ kviečiami interneto svetainėje laisveskelias.lt nusipirkti savo plytą, ant kurios bus parašyta pirkėjo vardas ir pavardė, arba visos šeimos plytą, kurioje bus įamžinti tos šeimos narių vardai. Asmeninė plyta skulptūros „Laisvės kelias“ sienoje-kelyje kainuoja 25 litus, o šeimos – 50 litų. Įsigyti vardines plytas galima nuo trečiadienio iki liepos 15 dienos. Skulptūrą žadama pristatyti visuomenei per Baltijos kelio metines rugpjūčio 23 dieną.

„Šiemet minime Nepriklausomybės 20-metį, tačiau šalyje nėra didelio patoso. Jeigu nėra valstybinių iniciatyvų, tada pati tauta turi švęsti ir rodyti tautinę savigarbą“, – įsitikinęs A.Kaušpėdas, pabrėždamas, kad atskiro finansavimo šiam projektui nėra skirta – sienos ilgis priklausys nuo to, kiek plytų bus nupirkta.

Skulptūra „Laisvės kelias“ nusidrieks Vilniuje, šalia Pedagoginio žiedo, kur netoliese per Baltijos kelią iš tiesų stovėjo už rankų susikabinę žmonės.

„Pati idėja visiškai atspindi Baltijos kelio idėją – žmonės sukūrė Baltijos kelią, o dabar tie, kurie vis dar tiki idėjomis, už kurias mes kovojome, turėtų prisidėti prie tokio vizualaus Baltijos kelio įprasminimo“, – kvietė ir A.Mamontovas, pridurdamas, kad vėliau latviai ir estai savo šalyse galėtų sukurti šios skulptūros tęsinį.

„Norėčiau, kad ši skulptūra nekeltų neigiamų asociacijų su Raudų siena – prie vardų ir pavardžių nebus jokių datų. Tai turėtų būti optimistines mintis skatinantis kūrinys, prie kurio vėliau galės fotografuotis tiek lietuviai, tiek užsienio svečiai, o visi prisidėję – joje ras savo ar savo šeimos vardo plytą“, – sakė idėjos autorius T.Gutauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius