Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diržus susiveržęs Vilniaus festivalis suviliojo Urmaną

Jau tryliktus metus muzikos mėgėjus pakvies Vilniaus festivalis, kuris šiais metais vyks mėnesiu anksčiau – gegužės 13–29 dienomis. Dėl finansinių suvaržymų šių metų festivalio programa bus mažesnė, joje neliko tradicinio džiazo akcento, lietuvių kompozitoriaus premjeros, tačiau žiūrovai turės ypatingą galimybę išgirsti Londono simfoninį orkestrą, diriguojamą rusų klasikos specialisto Valerijaus Gergijevo, bei Lietuvoje itin retą viešnią – operos primadoną Violetą Urmaną.
Violeta Urmana
Violeta Urmana / Christine Schneider nuotr.
Verkleinert nuotr./Los Romeros akustinių gitarų kvartetas „Karališkosios gitaros šeima“
Los Romeros akustinių gitarų kvartetas „Karališkosios gitaros šeima“

„Šių metų Vilniaus festivalio vietą ir apimtį lėmė svarbiausias metų projektas „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS). Londono simfoninis orkestras su maestro Gergijevu atidarys ne tik Vilniaus festivalį, bet ir Europos festivalių asociacijos (EFA) generalinę asamblėją, kuri pirmą kartą vyks Vilniuje“, – džiaugėsi festivalio vadovas Gintautas Kėvišas.

Per Vilniaus festivalio atidarymą bus pristatyta kompozitoriaus Rodiono Ščedrino simfoninė freska „Lietuviška sakmė“. Ši premjera paruošta nacionalinės programos VEKS užsakymu.

„Kompozitorius pasirinktas dėl jo ypatingų sąsajų su Lietuva ir su maestro Gergijevu – tik jis galėjo per pusmetį kelis kartus susitikti su juo, įtikinti, kad šį kūrinį reikia atlikti Vilniuje, – aiškino Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prūsevičienė. – Maestro labai pasistengė, kad šis kūrinys tiktų įvairioms su Lietuva susijusioms progoms, todėl ant partitūros užrašė keletą dedikacijų.“

Labai ilgai bandėme per įvairias institucijas prisikviesti Violetą į Vilnių – tai buvo labai sudėtinga. Tačiau vis dėlto mums pavyko ją pagauti ir ji išreiškė norą dainuoti netradicinę programą Vilniuje, diriguojant jaunam Lietuvos dirigentui Modestui PitrėnuiGegužės 15 dieną su Šanchajaus kvartetu iš Kinijos pasirodys pianistė Mūza Rubackytė, kuri atliks Beethoveno Koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr. 4 versiją fortepijonui ir styginių kvartetui.

Koncertu gegužės 18 dieną bus pagerbiamas menininko ir humanisto lordo Yehudi Menuhino atminimas. Jame skambės Handelio oratorija „Mesijas“, kurį atliks Bambergo simfoninio orkestro choras, tarptautinė solistų ketveriukė ir Lietuvos kamerinis orkestras.

Kitas gruzinų kilmės pianistas Alexanderis Toradzė su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir Maestro Juozu Domarku gegužės 23 dieną paskambins Antrąjį Prokofjevo koncertą.

Lietuvos klausytojai gegužės 24 dieną galės išgirsti XIX-XX a. ispanų kompozitorių kūrinius, kuriuos atliks Los Romeros akustinių gitarų kvartetas „Karališkosios gitaros šeima“, skaičiuojantį jau ne vieną dinastiją.

Festivalį gegužės 29 dieną užbaigs Lietuvos pažiba, operos primadona Violeta Urmana su savo vyru tenoru Alfredo Nigro ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kuriam, pačios solistės prašymu, diriguos Modestas Pitrėnas. Bus atlikti ypatingai retai girdimi kūriniai iš Glucko, Cherubini, Berliozo vokalinių-instrumentinių partitūrų.

„Labai ilgai bandėme per įvairias institucijas prisikviesti Violetą į Vilnių – tai buvo labai sudėtinga. Tačiau vis dėlto mums pavyko ją pagauti ir ji išreiškė norą dainuoti netradicinę programą Vilniuje, diriguojant jaunam Lietuvos dirigentui Modestui Pitrėnui“, – džiaugėsi R. Prūsevičienė.

„Tokio pobūdžio programa, kompozitoriai, kurių kūriniai bus atlikti per festivalio uždarymą, yra tokie pat reti svečiai Lietuvoje kaip ir Violeta Urmana. Man didelė garbė, kad teks jau antrą kartą maloniai kūrybiškai bendradarbiauti“, – šypsojosi dirigentas M. Pitrėnas.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad po ilgos kovos ir įtikinėjimų gegužės 13-16 dienomis Vilniuje įvyks EFA generalinė asamblėja, į kurią atvyks ir pranešimus skaitys žymiausių festivalių vadovai.

„Galimybė surengti šią asamblėją didžiąja dalimi buvo pagrįsta tuo, kad Vilnius šiais metais yra Europos kultūros sostinė“, – aiškino R. Prūsevičienė.

Gegužės 14 dieną Filharmonijos Didžiojoje salėje įvyks asamblėjos konferencija „Festivalių meninės tendencijos“.

Vilniaus festivalio renginiai vyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Daugiau informacijos apie renginius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius